Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką
Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i - co najważniejsze - bardzo smaczna. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podczas jej pieczenia zapach wypełni cały dom. Wymaga czasu i cierpliwości, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Idealna na podwieczorek do herbaty lub na śniadanie do kawy z mlekiem.
Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i - co najważniejsze - bardzo smaczna. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podczas jej pieczenia zapach wypełni cały dom. Wymaga czasu i cierpliwości, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Idealna na podwieczorek do herbaty lub na śniadanie do kawy z mlekiem.
Składniki na ciasto: 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g), 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 jajko, 1 żółtko, 1 białko, 3 szklanki mąki, szczypta soli, 100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej).
Nadzienie: 200 g czekolady, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej.
Kruszonka: 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki, 3-4 łyżki zimnego masła.
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
- Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).
- Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
- Z ciasta uformować literkę U, jak na zdjęciu powyżej, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wymieszać razem cukier i mąkę na kruszonkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.
- Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto podawać po przestudzeniu, pokrojone w grube plastry.
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na wesoły przekładaniec.