Trwa ładowanie...
abc gotowania
01-05-2016 10:21

Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką

Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i - co najważniejsze - bardzo smaczna. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podczas jej pieczenia zapach wypełni cały dom. Wymaga czasu i cierpliwości, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Idealna na podwieczorek do herbaty lub na śniadanie do kawy z mlekiem.

Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonkąŹródło: www.malacukierenka.pl
d1qidji
d1qidji

Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i - co najważniejsze - bardzo smaczna. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podczas jej pieczenia zapach wypełni cały dom. Wymaga czasu i cierpliwości, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Idealna na podwieczorek do herbaty lub na śniadanie do kawy z mlekiem.

Składniki na ciasto: 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g), 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 jajko, 1 żółtko, 1 białko, 3 szklanki mąki, szczypta soli, 100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej).

Nadzienie: 200 g czekolady, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej.

Kruszonka: 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki, 3-4 łyżki zimnego masła.

  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
  2. Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).
  4. Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
  5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
  6. Z ciasta uformować literkę U, jak na zdjęciu powyżej, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Wymieszać razem cukier i mąkę na kruszonkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.
  8. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto podawać po przestudzeniu, pokrojone w grube plastry.
d1qidji

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d1qidji
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qidji
Więcej tematów