Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką

Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i - co najważniejsze - bardzo smaczna. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podczas jej pieczenia zapach wypełni cały dom. Wymaga czasu i cierpliwości, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Idealna na podwieczorek do herbaty lub na śniadanie do kawy z mlekiem.

Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl
SKOMENTUJ

Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i - co najważniejsze - bardzo smaczna. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", podczas jej pieczenia zapach wypełni cały dom. Wymaga czasu i cierpliwości, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Idealna na podwieczorek do herbaty lub na śniadanie do kawy z mlekiem.

Składniki na ciasto: 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g), 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 jajko, 1 żółtko, 1 białko, 3 szklanki mąki, szczypta soli, 100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej).

Nadzienie: 200 g czekolady, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej.

Kruszonka: 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki, 3-4 łyżki zimnego masła.

  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
  2. Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).
  4. Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
  5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
  6. Z ciasta uformować literkę U, jak na zdjęciu powyżej, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Wymieszać razem cukier i mąkę na kruszonkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.
  8. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto podawać po przestudzeniu, pokrojone w grube plastry.

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem