Bogactwo smaków i obrazów - program 5. kuchnia+ food film fest
Organizowany przez kanał kulinarny kuchnia+ przegląd filmów kulinarnych 5. kuchnia+ food film fest to aż 13 pozycji o różnych aspektach gotowania i jedzenia. Wśród nich dokumenty z Europy, Azji, Ameryki Północnej i Australii oraz indyjska fabuła "Smak curry". Widzowie obejrzą m.in. produkcje o chińskim szaleństwie na wina z Bordeaux, kulinarnych skarbach Tybetu i Alp, farmerskim obliczu brytyjskiego następcy tronu i projektowaniu jedzenia przez ekipę słynnej restauracji elBulli.
*Organizowany przez kanał kulinarny kuchnia+ przegląd filmów kulinarnych 5. kuchnia+ food film fest to aż 13 pozycji o różnych aspektach gotowania i jedzenia. Wśród nich dokumenty z Europy, Azji, Ameryki Północnej i Australii oraz indyjska fabuła „Smak currycurry”. Widzowie obejrzą m.in. produkcje o chińskim szaleństwie na wina z Bordeaux, kulinarnych skarbach Tybetu i Alp, farmerskim obliczu brytyjskiego następcy tronu i projektowaniu jedzenia przez ekipę słynnej restauracji elBulli. *
Tegoroczny kuchnia+ food film fest odbędzie się w dniach 22-24 listopada, po raz pierwszy w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu. W czwartek, 21 listopada w warszawskim kinie Kultura odbędzie się uroczyste otwarcie przeglądu. W jego trakcie zaproszeni goście obejrzą „Czerwoną obsesję” Warwicka Rossa. Nominowany na Tribeca Film Festival obraz, w unikalny jak na dokument sposób, opowiada o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Narratorem filmu jest Russell Crowe.
Program przeglądu podzielony jest na trzy dni, a każdy z nich poświęcony jest innej tematyce. W piątek, 22 listopada widzowie zobaczą sekcję „Kultura kulinarna”. W jej ramach „Skarby kuchni tybetańskiej”, opowiadające o czterech charakterystycznych składnikach wykorzystywanych w kuchni kraju na Dachu Świata. Po jego zakończeniu odbędzie się seans „Kulinarnego dziedzictwa Alp”, przybliżającego sekrety i smaki alpejskiego jedzenia. Pierwszy dzień przeglądu zakończy pokaz „Ostatniego oceanu”. Reżyser Peter Young i ekolog David Ainley prowadzą trudną walkę o uratowanie dziewiczego obszaru Morza Rossa przed nadmierną eksploatacją.
W sobotą 23 listopada w sekcji „Społeczeństwo” na uczestników czeka duża dawka interesujących i ważnych społecznie filmów. Dzień rozpocznie „Farmer i jego Książę” w reżyserii Bertrama Verhaaga, docenionego nagrodą specjalną Amerykańskiej Akademii Filmowej oraz uhonorowanego m.in. na festiwalu w Berlinie, Amsterdamie i Palm Springs. Dokument ukazuje brytyjskiego księcia Karola i jego osobistego farmera, którzy od 30 lat prowadzą najstarsze rolnicze gospodarstwo ekologiczne na świecie. Następnie za kulisy świata wielkich firm produkujących czekoladę zabierze widzów „Gorzki smak czekolady” Mikiego Mistratiego. Reżyser pokaże, w jaki sposób wykorzystuje się dzieci i jak dochodzi do łamania praw człowieka przy zbieraniu nasion kakaowca na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Z kolei „Fair Trade – Sprawiedliwy Handel?” ukaże, że za fasadą szczytnej idei fair trade może skrywać się okrutna prawda o wyzyskiwaniu ludzi w krajach Trzeciego Świata. Wieczorem film autorstwa Olivii Mokiejewski i Romaina Icarda „Co
kryje Coca-Cola?” ujawni jedną z najlepiej chronionych tajemnic handlowych XX i XXI wieku – skład Coca-Coli. Natomiast „Parcie na żarcie” zapozna widzów z metodami, jakimi posługują się producenci żywności, aby przekonać konsumentów do kupowania większej ilości jedzenia niż potrzebują. Głównym punktem wieczoru będzie pokazywana na otwarciu przeglądu „Czerwona obsesja”.
Ostatniego dnia przeglądu, w niedzielę, 24 listopada organizatorzy przedstawią sekcję „Smakosze”. Jej motywem przewodnim są najlepsi szefowie kuchni, najlepsze restauracje i wytrawne jedzenie. „elBulli - kulinarny interface” przybliży widzom temat food designu. Ekipa nieistniejącej już tytułowej słynnej restauracji we współpracy z dwójką artystów zajęła się projektowaniem jedzenia i sztuką jego podawania. Sztuka kulinarna w najlepszym wydaniu. Z kolei „Somm” zabierze uczestników przeglądu w świat najwyższej klasy sommelierów i ukaże kulisy najtrudniejszego egzaminu w tej branży. O smakach i aromatach herbaty, trunku z tak wielką tradycją w Azji, jak wino w Europie, opowie film „Mistrzowie herbaty”. 5. kuchnia+ food film fest zamknie fabularny „Smak curry” – historia kobiety, pracującej przy zaopatrzeniu indyjskich biur w lunch boxy. Jej życie się zmienia, kiedy okazuje się, że potrawy, które przygotowywała, trafiają nie do jej męża, lecz do nieznajomego mężczyzny.
Pokazy 5. kuchnia+ food film fest odbędą się równolegle w warszawskim kinie Kultura, poznańskiej Muzie, gdańskim Neptunie i we wrocławskich Nowych Horyzontach w dniach 22-24 listopada. W ramach przeglądu istnieje 9 bloków filmowych. Każdemu blokowi towarzyszy dyskusja z twórcami lub ekspertami oraz poczęstunek związany z tematyką filmu. Sprzedaż biletów rozpocznie się 8 listopada. Bilety w cenie 18 zł za jeden blok będą do nabycia w kasach kin lub na portalu eBilet.pl.
*PROGRAM 5. KUCHNIA+ FOOD FILM FEST *
*Warszawa, Poznań, Gdańsk, Wrocław *
piątek, 22 listopada 2013
17:30 „Skarby kuchni tybetańskiej”
„Kulinarne dziedzictwo Alp”
20:00 „Ostatni ocean”
sobota, 23 listopada 2013
13:00 „Farmer i jego Książę”
15:00 „Gorzki smak czekolady”
„Fair Trade – Sprawiedliwy Handel?”
17:30 „Co kryje Coca-Cola?”
„Parcie na żarcie”
20:00 „Czerwona obsesja”
niedziela, 24 listopada 2013
15:00 „elBulli - kulinarny interface”
17:30 „Somm”
„Mistrzowie herbaty”
20:00 „Smak curry”
kuchnia+ food film fest
kuchnia+ food film fest to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Jego ideą jest przybliżenie widzom świata kulinariów, a także jego kulis. Pokazom w kinie towarzyszą poczęstunki związane z tematyką danego filmu. kuchnia+ food film fest to również szereg wydarzeń specjalnych odbywających się w ramach przeglądu, w tym dyskusje z ekspertami i twórcami filmów, imprezy dla dzieci oraz inne wydarzenia. Popularność kuchnia+ food film fest rośnie z roku na rok. W czwartej edycji uczestniczyło ponad 6 tysięcy gości. Filmy prezentowane w ramach przeglądu są następnie emitowane na antenie kanału kuchnia+.
kuchnia+
Dodaje smaku
kuchnia+ to pierwszy i jedyny polski kanał, który dostarcza inspiracji pasjonatom kulinariów, zarówno rozpoczynającym swoją przygodę z gotowaniem, jak i wytrawnym adeptom tej sztuki. W programie nadawanym przez 24 godziny na dobę w jakości HD stacja prezentuje najlepsze światowe programy takich gwiazd, jak Jamie Oliver, Anthony Bourdain czy Martha Stewart, a także własne produkcje z udziałem polskich sław gastronomii: „Jakubiak w sezonie”, „Adam w sieci: patenty i triki” oraz program współtworzony przez widzów stacji „Warsztaty smaku kuchni+”. Od 2009 roku stacja organizuje autorski przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest. Tuż po starcie kanał został uznany za Debiut Roku przez Polską Izbę Komunikacji Elektronicznej, a w 2007 roku uhonorowany Kulinarnym Oskarem w kategorii Program Telewizyjny. Więcej informacji na www.kuchniaplus.pl i www.facebook.com/KUCHNIAplus