Awokado i marchewka lub pomidor - połączenie idealne

Awokado trudno przecenić - dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i pierwiastków. Okazało się także, że ma jeszcze jedną wyjątkową cechę - "wyciąga" z innych warzyw to, co najlepsze. Dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia bowiem wchłanianie karotenoidów oraz przekształcenie ich w aktywną formę witaminy A - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Nutrition".

Awokado i marchewka lub pomidor - połączenie idealne
Źródło zdjęć: © shutterstock
8

Awokado trudno przecenić - dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i pierwiastków. Okazało się także, że ma jeszcze jedną wyjątkową cechę - "wyciąga" z warzyw to, co najlepsze. Dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia bowiem wchłanianie karotenoidów oraz przekształcenie ich w aktywną formę witaminy A - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Nutrition".

Karotenoidy zapewniają warzywom i owocom piękne kolory (przede wszystkim pomarańczowy i czerwony), a przy okazji są silnymi przeciwutleniaczami, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki przyczyniające się m.in. do starzenia i powstawania nowotworów. Gdzie znajdziemy karotenoidy? Najwięcej beta-karotenu jest w marchwi, szpinaku, dyni, pomidorach i morelach, alfa-karotenu w dyni, a likopenu w czerwonych owocach, np. arbuzie, czerwonych grejpfrutach i pomidorach. Luteinę i zeaksantynę można spotkać w ciemnozielonych warzywach i czerwonej papryce, a także w kukurydzy, dzikiej róży i w rokitniku. Kryptoksantynę - w owocach mango, pomarańczach i brzoskwiniach.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio przeprowadzili badania w grupie 12 zdrowych kobiet i mężczyzn. Podczas pierwszej tury sprawdzano, czy spożywanie 150 gramów świeżego awokado wraz z bogatym w beta-karoten sosem pomidorowym ułatwi wchłanianie karotenoidów. Podczas drugiej tury badań sos pomidorowy zastąpiono świeżymi marchewkami.

Okazało się, że w pierwszym przypadku awokado 2,4-krotnie zwiększyło absorpcje beta-karotenu oraz 4,6-krotnie zwiększyło jego przekształcanie w witaminę A. Gdy awokado połączono z marchewką, absorpcja beta-karotenu wzrosła 6,6-krotnie, a absorpcja alfa-karotenu 4,8-krotnie. Przekształcanie karotenoidów w formę aktywną było zaś 12,6-krotnie większe.

"W łączeniu pewnych produktów nie chodzi jedynie o walory smakowe. Odpowiednia kombinacja może pomóc organizmowi czerpać korzyści odżywcze w sposób bardziej efektywny" - mówi współautorka badań dr Nikki A. Ford.

Wcześniejsze badania dowiodły również, że połączenie surowych warzyw z olejem z awokado powoduje wzrost poziomu przyswajania alfa-karotenu 7,2-krotnie, beta-karotenu 15,3-krotnie oraz luteiny 5,1-krotnie.

Awokado w połączeniu z pomidorem ma też dodatkowy walor - sprawia, że nasz organizm jest w stanie przyswoić ponad 4 razy więcej zawartego w pomidorach antyrakowego likopenu niż wówczas, gdy zjemy to warzywo samo.

Pamiętajmy, że awokado nie tylko wspaniały dodatek do sałatek. Pastę z awokado można stosować zamiast masła, takie kanapki będą miały wyjątkowy smak. Warto przygotować też meksykański dip guacamole i zajadać go z posiekaną marchewką. Pysznie i zdrowo!

Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?

Źródło artykułu:
8

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka