WAŻNE
TERAZ

Zakaz sprowadzania rosyjskiego gazu. Unia przedstawiła projekt

Awokado i marchewka lub pomidor - połączenie idealne

Awokado trudno przecenić - dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i pierwiastków. Okazało się także, że ma jeszcze jedną wyjątkową cechę - "wyciąga" z innych warzyw to, co najlepsze. Dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia bowiem wchłanianie karotenoidów oraz przekształcenie ich w aktywną formę witaminy A - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Nutrition".

Awokado i marchewka lub pomidor - połączenie idealne
Źródło zdjęć: © shutterstock
8

Awokado trudno przecenić - dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i pierwiastków. Okazało się także, że ma jeszcze jedną wyjątkową cechę - "wyciąga" z warzyw to, co najlepsze. Dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia bowiem wchłanianie karotenoidów oraz przekształcenie ich w aktywną formę witaminy A - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Nutrition".

Karotenoidy zapewniają warzywom i owocom piękne kolory (przede wszystkim pomarańczowy i czerwony), a przy okazji są silnymi przeciwutleniaczami, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki przyczyniające się m.in. do starzenia i powstawania nowotworów. Gdzie znajdziemy karotenoidy? Najwięcej beta-karotenu jest w marchwi, szpinaku, dyni, pomidorach i morelach, alfa-karotenu w dyni, a likopenu w czerwonych owocach, np. arbuzie, czerwonych grejpfrutach i pomidorach. Luteinę i zeaksantynę można spotkać w ciemnozielonych warzywach i czerwonej papryce, a także w kukurydzy, dzikiej róży i w rokitniku. Kryptoksantynę - w owocach mango, pomarańczach i brzoskwiniach.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio przeprowadzili badania w grupie 12 zdrowych kobiet i mężczyzn. Podczas pierwszej tury sprawdzano, czy spożywanie 150 gramów świeżego awokado wraz z bogatym w beta-karoten sosem pomidorowym ułatwi wchłanianie karotenoidów. Podczas drugiej tury badań sos pomidorowy zastąpiono świeżymi marchewkami.

Okazało się, że w pierwszym przypadku awokado 2,4-krotnie zwiększyło absorpcje beta-karotenu oraz 4,6-krotnie zwiększyło jego przekształcanie w witaminę A. Gdy awokado połączono z marchewką, absorpcja beta-karotenu wzrosła 6,6-krotnie, a absorpcja alfa-karotenu 4,8-krotnie. Przekształcanie karotenoidów w formę aktywną było zaś 12,6-krotnie większe.

"W łączeniu pewnych produktów nie chodzi jedynie o walory smakowe. Odpowiednia kombinacja może pomóc organizmowi czerpać korzyści odżywcze w sposób bardziej efektywny" - mówi współautorka badań dr Nikki A. Ford.

Wcześniejsze badania dowiodły również, że połączenie surowych warzyw z olejem z awokado powoduje wzrost poziomu przyswajania alfa-karotenu 7,2-krotnie, beta-karotenu 15,3-krotnie oraz luteiny 5,1-krotnie.

Awokado w połączeniu z pomidorem ma też dodatkowy walor - sprawia, że nasz organizm jest w stanie przyswoić ponad 4 razy więcej zawartego w pomidorach antyrakowego likopenu niż wówczas, gdy zjemy to warzywo samo.

Pamiętajmy, że awokado nie tylko wspaniały dodatek do sałatek. Pastę z awokado można stosować zamiast masła, takie kanapki będą miały wyjątkowy smak. Warto przygotować też meksykański dip guacamole i zajadać go z posiekaną marchewką. Pysznie i zdrowo!

Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?

Źródło artykułu:
8

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo