Awokado i marchewka lub pomidor - połączenie idealne
Awokado trudno przecenić - dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i pierwiastków. Okazało się także, że ma jeszcze jedną wyjątkową cechę - "wyciąga" z innych warzyw to, co najlepsze. Dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia bowiem wchłanianie karotenoidów oraz przekształcenie ich w aktywną formę witaminy A - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Nutrition".
Awokado trudno przecenić - dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i pierwiastków. Okazało się także, że ma jeszcze jedną wyjątkową cechę - "wyciąga" z warzyw to, co najlepsze. Dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia bowiem wchłanianie karotenoidów oraz przekształcenie ich w aktywną formę witaminy A - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Nutrition".
Karotenoidy zapewniają warzywom i owocom piękne kolory (przede wszystkim pomarańczowy i czerwony), a przy okazji są silnymi przeciwutleniaczami, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki przyczyniające się m.in. do starzenia i powstawania nowotworów. Gdzie znajdziemy karotenoidy? Najwięcej beta-karotenu jest w marchwi, szpinaku, dyni, pomidorach i morelach, alfa-karotenu w dyni, a likopenu w czerwonych owocach, np. arbuzie, czerwonych grejpfrutach i pomidorach. Luteinę i zeaksantynę można spotkać w ciemnozielonych warzywach i czerwonej papryce, a także w kukurydzy, dzikiej róży i w rokitniku. Kryptoksantynę - w owocach mango, pomarańczach i brzoskwiniach.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio przeprowadzili badania w grupie 12 zdrowych kobiet i mężczyzn. Podczas pierwszej tury sprawdzano, czy spożywanie 150 gramów świeżego awokado wraz z bogatym w beta-karoten sosem pomidorowym ułatwi wchłanianie karotenoidów. Podczas drugiej tury badań sos pomidorowy zastąpiono świeżymi marchewkami.
Okazało się, że w pierwszym przypadku awokado 2,4-krotnie zwiększyło absorpcje beta-karotenu oraz 4,6-krotnie zwiększyło jego przekształcanie w witaminę A. Gdy awokado połączono z marchewką, absorpcja beta-karotenu wzrosła 6,6-krotnie, a absorpcja alfa-karotenu 4,8-krotnie. Przekształcanie karotenoidów w formę aktywną było zaś 12,6-krotnie większe.
"W łączeniu pewnych produktów nie chodzi jedynie o walory smakowe. Odpowiednia kombinacja może pomóc organizmowi czerpać korzyści odżywcze w sposób bardziej efektywny" - mówi współautorka badań dr Nikki A. Ford.
Wcześniejsze badania dowiodły również, że połączenie surowych warzyw z olejem z awokado powoduje wzrost poziomu przyswajania alfa-karotenu 7,2-krotnie, beta-karotenu 15,3-krotnie oraz luteiny 5,1-krotnie.
Awokado w połączeniu z pomidorem ma też dodatkowy walor - sprawia, że nasz organizm jest w stanie przyswoić ponad 4 razy więcej zawartego w pomidorach antyrakowego likopenu niż wówczas, gdy zjemy to warzywo samo.
Pamiętajmy, że awokado nie tylko wspaniały dodatek do sałatek. Pastę z awokado można stosować zamiast masła, takie kanapki będą miały wyjątkowy smak. Warto przygotować też meksykański dip guacamole i zajadać go z posiekaną marchewką. Pysznie i zdrowo!
Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?