Zupa grzechu warta

Odpowiednio przyrządzone są naprawdę niskokaloryczne. Porcja (250 ml) "czystej" pomidorowej to zaledwie 28 kcal, a kapuśniaku - 55 kcal. Nie dość, że praktycznie nie tuczą, to są też bardzo zdrowe.

Zupa grzechu warta
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Potas reguluje gospodarkę wodną w organizmie, rytm serca oraz ciśnienie krwi. Wapń i fosfor odpowiadają za właściwą pracę nerek i serca, zdrowe kości oraz zęby. Magnez niezbędny jest do właściwego metabolizmu, a żelazo poprawia kondycję fizyczną. Wszystkie te składniki, a także wiele witamin, znajdziemy w zupach.

Gotuj lekko...

Jeśli chcemy, aby zupa była jak najbardziej light, to nie gotujmy na tłustym mięsie. Pamiętajmy też, aby nie zabielać jej tłustą śmietaną (lepiej użyć jogurtu) i nie zagęszczać zasmażką. Dodatkowe kalorie znajdziemy także w makaronie, ziemniakach, ryżu i kaszy. Jeśli więc zależy nam na tym, by była jak najlżejsza, to lepiej uważajmy z ich dodawaniem.

Nie każdy wie także, że wywar gotowany na mięsie można - a czasem nawet warto - odtłuścić. Sposób nie jest wielce skomplikowany. Wystarczy go wystudzić, by na powierzchni pojawiła się warstwa tłuszczu. Wystarczy zebrać ją np. łyżką szumówką i gotowe! Dla niektórych takie nawyki mogą być trudne do wprowadzenia. Zwłaszcza, jeśli w domu "od zawsze" gotowało się znacznie bardziej tłusto.

... i zdrowo

Zupy mają też wiele zalet i mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Jedzone zimą rozgrzewają nasz organizm i chronią przed przeziębieniem. Przykładem może być rosół. Już nasze prababcie uważały go za lek na przeziębienie. Zresztą jest w tym sporo prawdy. W czasie gotowania mięsa uwalniana jest bowiem cysteina, która ułatwia odkrztuszanie śluzu. Jeśli zupa podawana będzie z bogatym dodatkiem jarzyn, to możemy mieć pewność, że dostarczy nam także moc niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Jednak nie tylko rosół zasługuje na uwagę. Pomidorowa zawiera likopen, dzięki któremu nasz organizm pozbywa się wolnych rodników zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia i nowotworów (dodajmy, że likopen jest lepiej przyswajalny w takiej postaci niż ze świeżych pomidorów). Ogórkowa, dzięki swojemu głównemu składnikowi stanowi znakomite źródło witaminy C oraz bakterii kwasu mlekowego. To właśnie dzięki nim zwiększa się odporność naszego organizmu. Co więcej, kiszone ogórki pobudzają też wydzielanie soków żołądkowych.

Bardzo dobre są także zupy przecierowe. Przykładowo krem z zielonego groszku ma sporo zmniejszającego apetyt błonnika oraz chromu. Wielowarzywne są doskonałe dla osób starszych i cierpiących z powodu choroby układu pokarmowego. Tymczasem marchwianka czy krem z dyni zalecane są nawet niemowlakom. Pomagają przy biegunce, a zawarte w nich pektyny osłaniają śluzówkę jelit.

Moc witamin

Polski chłodnik, czy hiszpańskie gazpacho nie tylko smakują wybornie, ale też zaliczają się do najbardziej dietetycznych i najzdrowszych zup. Powód? Przygotowane zostały z surowych warzyw! Warto pamiętać, że podczas gotowania jarzyny tracą wiele cennych witamin i minerałów. Na szczęście dotyczy to jedynie części z nich - np. kwasu foliowego czy witaminy C - jednak sporo ważnych składników, takich jak żelazo i witaminy E i A, pozostaje w wywarze. By zachować ich jak najwięcej, trzymajmy się kilku zasad.

Po pierwsze - zupa będzie dobra i zdrowa, jeśli zrobiona będzie ze świeżych (ew. mrożonych) warzyw. Długie moczenie w wodzie nie jest wskazane, bo powoduje wypłukanie wielu składników mineralnych. Dlatego większość z nich warto wrzucać jedynie do wrzącej i z umiarem osolonej wody. Unikajmy też kostek rosołowych, a jako przypraw używajmy wyłącznie ziół. Pamiętajmy, że im krótsze gotowanie warzyw, tym lepiej, bo zachowamy więcej witamin (wyjątek stanowi rosół, ale ten stoi zwykle na bardzo małym ogniu).

A może zupka w proszku?

Dania instant tak naprawdę nie mają nic wspólnego z zupami. Mają niewielką wartość odżywczą i ich jedyną zaletą jest to, że dają uczucie sytości i rozgrzewają. Do tego zawierają glutaminian sodu oraz dużo soli. Pierwszy jest najbardziej popularną substancją smakową, ale może wywoływać np. uporczywe bóle i zawroty głowy. Tymczasem natomiast nadmiar soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, może też powodować rozwój nadciśnienia.

qk/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać