Smakowa oliwa z ostrymi papryczkami
Pyszny kulinarny dodatek, a także naturalny preparat na bóle reumatyczne i mięśni.
O prozdrowotnych właściwościach oliwi mówi się dużo i jest to jeden z najzdrowszych tłuszczów. Oprócz klasycznej oliwy extra virgin, na sklepowych półkach pojawiają się coraz częściej oliwy smakowe, które zapewniają dodatkowe walory wielu potrawom czy zwykłym przekąskom. Oto prosty sposób, jak zrobić taki specjał w domu.
Potrzebne będą: 10 świeżych, ostrych papryczek np. chili oraz 500 ml oliwy z oliwek extra virgin. W pierwszym kroku myjemy i suszymy papryczki, a następnie (najlepiej w rękawiczkach) drobno je kroimy. Można również zmielić je w maszynce do mięsa razem z gniazdami nasiennymi. Tak przygotowane papryczki wsypujemy do czystego słoika i zalewamy oliwą. W zacienionym miejscu muszą macerować się około 8 dni. Dla lepszego efektu smakowego, warto codziennie wstrząsać zawartością słoika. Po tym czasie przecedzamy miksturę przez gazę i przelewamy do szklanej butelki, najlepiej w kolorze ciemnego szkła.
Co ciekawe, taka mikstura to nie tylko pyszny dodatek, który z powodzeniem można użyć w kuchni. Stosowany zewnętrznie przyniesie ulgę przy bólach reumatycznych, mięśni, stawów, czy nerwobólach. Stosowany regularnie poprawia cyrkulację krwi i metabolizm komórkowy. W takiej domowej terapii oliwą należy smarować wybrane partie ciała. Uwaga! Ze szczególną ostrożnością omijać należy okolice śluzówek oraz wszelkie rany i zadrapania. Dla lepszego efektu działania oliwy o smaku ostrej papryki, warto opatulić się ciepłą kołdrą, a na stopy założyć grube skarpety.
Do przygotowania takiego dodatku można też użyć np. oleju lnianego lub innego szlachetnego oleju tłoczonego na zimno, ale wtedy efekt końcowy nazywać się będzie olej smakowy.