Smakowa oliwa z ostrymi papryczkami

Pyszny kulinarny dodatek, a także naturalny preparat na bóle reumatyczne i mięśni.

Smakowa oliwa z ostrymi papryczkami
Źródło zdjęć: © 123RF

O prozdrowotnych właściwościach oliwi mówi się dużo i jest to jeden z najzdrowszych tłuszczów. Oprócz klasycznej oliwy extra virgin, na sklepowych półkach pojawiają się coraz częściej oliwy smakowe, które zapewniają dodatkowe walory wielu potrawom czy zwykłym przekąskom. Oto prosty sposób, jak zrobić taki specjał w domu.

Potrzebne będą: 10 świeżych, ostrych papryczek np. chili oraz 500 ml oliwy z oliwek extra virgin. W pierwszym kroku myjemy i suszymy papryczki, a następnie (najlepiej w rękawiczkach) drobno je kroimy. Można również zmielić je w maszynce do mięsa razem z gniazdami nasiennymi. Tak przygotowane papryczki wsypujemy do czystego słoika i zalewamy oliwą. W zacienionym miejscu muszą macerować się około 8 dni. Dla lepszego efektu smakowego, warto codziennie wstrząsać zawartością słoika. Po tym czasie przecedzamy miksturę przez gazę i przelewamy do szklanej butelki, najlepiej w kolorze ciemnego szkła.

Co ciekawe, taka mikstura to nie tylko pyszny dodatek, który z powodzeniem można użyć w kuchni. Stosowany zewnętrznie przyniesie ulgę przy bólach reumatycznych, mięśni, stawów, czy nerwobólach. Stosowany regularnie poprawia cyrkulację krwi i metabolizm komórkowy. W takiej domowej terapii oliwą należy smarować wybrane partie ciała. Uwaga! Ze szczególną ostrożnością omijać należy okolice śluzówek oraz wszelkie rany i zadrapania. Dla lepszego efektu działania oliwy o smaku ostrej papryki, warto opatulić się ciepłą kołdrą, a na stopy założyć grube skarpety.

Do przygotowania takiego dodatku można też użyć np. oleju lnianego lub innego szlachetnego oleju tłoczonego na zimno, ale wtedy efekt końcowy nazywać się będzie olej smakowy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne