Smakowa oliwa z ostrymi papryczkami

Pyszny kulinarny dodatek, a także naturalny preparat na bóle reumatyczne i mięśni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

O prozdrowotnych właściwościach oliwi mówi się dużo i jest to jeden z najzdrowszych tłuszczów. Oprócz klasycznej oliwy extra virgin, na sklepowych półkach pojawiają się coraz częściej oliwy smakowe, które zapewniają dodatkowe walory wielu potrawom czy zwykłym przekąskom. Oto prosty sposób, jak zrobić taki specjał w domu.

Potrzebne będą: 10 świeżych, ostrych papryczek np. chili oraz 500 ml oliwy z oliwek extra virgin. W pierwszym kroku myjemy i suszymy papryczki, a następnie (najlepiej w rękawiczkach) drobno je kroimy. Można również zmielić je w maszynce do mięsa razem z gniazdami nasiennymi. Tak przygotowane papryczki wsypujemy do czystego słoika i zalewamy oliwą. W zacienionym miejscu muszą macerować się około 8 dni. Dla lepszego efektu smakowego, warto codziennie wstrząsać zawartością słoika. Po tym czasie przecedzamy miksturę przez gazę i przelewamy do szklanej butelki, najlepiej w kolorze ciemnego szkła.

Co ciekawe, taka mikstura to nie tylko pyszny dodatek, który z powodzeniem można użyć w kuchni. Stosowany zewnętrznie przyniesie ulgę przy bólach reumatycznych, mięśni, stawów, czy nerwobólach. Stosowany regularnie poprawia cyrkulację krwi i metabolizm komórkowy. W takiej domowej terapii oliwą należy smarować wybrane partie ciała. Uwaga! Ze szczególną ostrożnością omijać należy okolice śluzówek oraz wszelkie rany i zadrapania. Dla lepszego efektu działania oliwy o smaku ostrej papryki, warto opatulić się ciepłą kołdrą, a na stopy założyć grube skarpety.

Do przygotowania takiego dodatku można też użyć np. oleju lnianego lub innego szlachetnego oleju tłoczonego na zimno, ale wtedy efekt końcowy nazywać się będzie olej smakowy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości