Ryboflawina - E101
Często mówi się, że „jemy coś oczami”. I rzeczywiście ile razy jest tak, że chociaż nie jesteśmy głodni, to sięgamy po kolejne ciastko, ponieważ zwyczajnie ładnie wygląda. Jeżeli chcesz oczarować swoich gości atrakcyjnie przygotowanymi daniami, możesz wzbogacić swoją potrawę o naturalny barwnik, który nada jej pożądany kolor. W tym wypadku warto zainteresować się ryboflawiną E101, która jest nie tylko naturalnym barwnikiem, ale to także witamina.
Czym jest E101?
Czytając etykiety na produktach spożywczych, z niepokojem spoglądamy na dodatki E, obawiając się, że są szkodliwe dla zdrowia. W wielu przypadkach tak nie jest, ponieważ – jak chociażby w przypadku ryboflawiny E101 – są to produkty naturalnego pochodzenia, które jedynie nadają barwę żywności. E101 jest komercyjnie otrzymywana syntetycznie.
Żywność barwiono już w starożytności. W tym celu używano związków wyodrębnionych z liści rośliny, korzeni marchwi czy buraków. W miarę rozwoju nauki, stwierdzono, że pozyskanie barwnika z naturalnego produktu jest możliwe na szeroką skalę. Tylko po co? Barwa produktu podnosi bez wątpienia jego atrakcyjność. Dlatego barwniki używane są, aby odtworzyć barwę produktu, która została utracona na skutek jego przetwarzania, wpływu powietrza, ekspozycji na światło, wilgoci czy złego przechowywania. Ponadto barwnik nadaje koloru żywności, która była bezbarwna. Co ciekawe, kolor produktu podkreśla jego aromat i smak, czyniąc go dodatkowo łatwiejszym do rozpoznania.
E101 w kuchni
Ryboflawina, to nic innego, jak witamina B2, która jest rozpuszczalna w wodzie. Niedobór tego składnika w organizmie może prowadzić nawet do zapalenia błon śluzowych czy też zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (ponieważ decyduje o wytwarzaniu neuroprzekaźników: dopaminy i serotoniny). Ponadto niedobór ryboflawiny wpływa na pękanie skóry warg i kącików ust, łojotokowe zapalenie skóry, światłowstręt, bezsenność, wypadanie włosów, opóźniony wzrost i zawroty głowy. Ryboflawina uczestniczy w transporcie tlenu w soczewce oka, dzięki czemu chroni wzrok przed zaćmą, a zwiększając insulinoodporność pomaga ustrzec się przed cukrzycą.
Witamina B2 jest także niezbędna do wydzielania hormonu o właściwościach przeciwzapalnych – kortyzolu. Jej wchłanianie, metabolizm oraz wydalanie regulują hormony tarczycy. Ryboflawina uczestniczy (jako katalizator) w przemianach aminokwasów i tłuszczów, co wpływa na proces powstawania i magazynowania energii w organizmie.
Ryboflawina E101 występuje w przemyśle spożywczym, jako krystaliczny proszek, o barwie żółtej, bądź żółto-pomarańczowej. Związek ten bierze udział w procesie utleniania i redukcji. Ma lekko wyczuwalny, swoisty zapach, ale nie zmienia smaku potrawy. Oprócz tego, że ryboflawina zaliczana jest do witamin z grupy B, to jest uznawana za naturalny barwnik. W przemyśle spożywczym należy do grupy dodatków do żywności, które mają funkcje technologiczną barwienia żywności podczas produkcji.
Gdzie znajdziemy ryboflawinę?
Ryboflawina znajduje się naturalnie w takich produktach żywnościowych jak: jaja, sery, wątróbka, dziczyzna, fasola, groch, niektóre rodzaje mięs, w drożdżach, w pełnoziarnistym pieczywie, migdałach, orzechach włoskich, łososiu, makreli i węgorzu.
W naszej kuchni znajduje się wiele produktów spożywczych, do których dodaje się ryboflawinę E101. Są to chociażby: aromatyzowane napoje winiarskie, konserwy z czerwonych owoców, warzywa w solance, occie bądź oleju, zupy, produkty mleczne, desery, lody, sery topione oraz pleśniowe, sosy, przyprawy (np. sproszkowana curry)
, musztarda, paluszki surimi, płatki śniadaniowe, wyroby ciastkarskie (herbatniki, wafle), pieczywo cukiernicze i żywność dietetyczna.
Oprócz tego, że ryboflawina pełni funkcję naturalnego barwnika, może także pełnić funkcję wzbogacenia produktu oraz podniesienia jego wartości odżywczej.
Nieszkodliwe barwniki w żywności
Dodawane do żywności barwniki, obok konserwantów i słodzików, wzbudzają najwięcej kontrowersji. Ale biorąc pod uwagę fakt, że wiele produktów spożywczych podczas obróbki termicznej traci swoją barwę, uzasadnione jest korzystanie z tego typu wspomagaczy. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów barwników spożywczych, otrzymywanych syntetycznie. Wśród nich najwygodniejsze w stosowaniu oraz dające największe nasycenie koloru, są barwniki w proszku. Najłatwiej kupić je przez internet bądź w sklepie z dekoracjami spożywczymi.
Ryboflawina E101 nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ponadto nigdy nie udowodniono, że można ją przedawkować, ponieważ nasz organizm ma naturalny mechanizm, który nas przed tym chroni – jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem.
Kornelia Ramusiewicz