Tajemnice wątróbki

Ma równie wielu wielbicieli, co wrogów. Jedni uwielbiają jej smak i aromat, inni krzywią się na sam widok. Nie ulega wątpliwości, że posiada bardzo dużo wartości odżywczych i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm. Jaka wątróbka powinna najczęściej gościć na naszym stole?

Tajemnice wątróbki
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

O kontrowersyjności wątróbki świadczą opinie na internetowych forach. „Nienawidzę jej od dziecka. Mama przyrządzała wątróbkę na wpół surowo i do dziś nie mogę zapomnieć widoku krwi na talerzu. Brrr…” – pisze Ania. „Podroby są przepyszne, trzeba tylko odpowiednio je przygotować. Wątróbka z cebulką i jabłkiem jest kapitalnym daniem” – przekonuje Karolina.

Bogactwo witamin

Zalety wątróbki docenia również Sylwia Snopek, dietetyk z Centrum Naturhouse w Warszawie. – Dostarcza wielu składników mineralnych, przede wszystkim znacznych ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi. Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego – wylicza.

W 100 g wątróbki znajdziemy ponad połowę dziennej dawki witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina ta usprawnia funkcjonowanie mózgu.

Trudno jednoznacznie stwierdzić, która wątróbka jest najzdrowsza. Zależy to przede wszystkim od aktualnego stanu zdrowia. – Na przykład osobom cierpiącym na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza, szczególnie zalecana jest wątroba wieprzowa, natomiast osobom z niedokrwistością wynikającą z niedoboru kwasu foliowego – wątróbka z kurczaka – informuje Sylwia Snopek.

Wątroba wieprzowa zawiera blisko dwa razy więcej żelaza niż inne wątróbki oraz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wołowa jest równie bogata w witaminę D, ale wśród pozostałych wątróbek może poszczycić się największą zawartością witaminy B2 i B12, ma przy tym najmniej cholesterolu. Cielęca jest najbogatsza w cynk oraz witaminę A, a wątróbka z kurczaka – w kwas foliowy, ale jest przy tym także najbardziej obfita w cholesterol.

Przysmak nie dla każdego

Cholesterol jest zdecydowanie największym z żywieniowych minusów tego produktu. – Z tego względu wątróbka nie powinna zbyt często gościć na talerzach osób cierpiących na choroby układu krążenia, m.in. ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, miażdżycą czy nadciśnieniem tętniczym – mówi Sylwia Snopek.

Wątróbki powinny unikać również kobiety w ciąży i te, które w najbliższym czasie ją planują. Dostarcza bowiem zbyt dużej ilości witaminy A, której nadmiar (zwłaszcza w początkowym okresie ciąży) może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka. Z tego samego względu kobiety spodziewające się dziecka nie powinny przyjmować suplementów, zawierających wysokie dawki witaminy A.

Z powodu dużej zawartości puryn wątróbka nie powinna być także podstawą jadłospisu osób, które mają skłonność do wysokiego poziomu kwasu moczowego we krwi i ataków dny moczanowej.

Na pewno nie muszą jej ograniczać osoby ze skłonnościami do niedokrwistości: cierpiące na anemię czy obficie miesiączkujące. Wątróbka jest przecież dobrym źródłem składników krwiotwórczych: żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.

Wieprzowa czy drobiowa

Która wątróbka jest najsmaczniejsza? – Kulinarne zastosowanie znajduje przede wszystkim drobiowa, która charakteryzuje się łagodniejszym smakiem niż wieprzowa czy cielęca. W Polsce szczególną popularnością cieszy się wątróbka podawana z duszonym jabłkiem i cebulą – mówi Sylwia Snopek.

Unikajmy smażenia wątróbki, ponieważ w ten sposób traci mnóstwo wartości odżywczych, a także staje się bardziej kaloryczna. Najlepszym sposobem jest jej duszenie. Dzięki temu lepiej smakuje i może stać się bazą różnych wariacji kulinarnych.

Przyrządzając wątróbkę wieprzową, pamiętajmy o wcześniejszym pozbyciu się żyłek i ewentualnej błony, które mogą popsuć smak potrawy. Nie solimy jej przed obróbką termiczną, ponieważ może stwardnieć i zyskać gorzki „akcent”. Pieprz, tymianek czy majeranek także dodajemy dopiero pod koniec przyrządzania. Jeśli chcemy, by wątróbka była delikatniejsza w smaku, moczymy ją przed smażeniem czy duszeniem przez godzinę w mleku.

Surową wątróbkę możemy przechowywać w lodówce maksimum dwa dni. Najlepiej, by była zapakowana w papierową torbę, co ochroni wrażliwą na światło witaminę A, która jest cennym składnikiem wątróbki.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów