Stare mięso ze Szwecji zjadają Polacy

Około 200 ton starego, liczącego aż 26 lat mięsa trafiło do polskich przedszkoli, domów starców, sklepów spożywczych i szkół.

Stare mięso ze Szwecji zjadają Polacy
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
220

Około 200 ton starego, liczącego aż 26 lat mięsa trafiło do polskich przedszkoli, domów starców, sklepów spożywczych i szkół.

Cała sprawa wyszła na jaw dzięki śledztwu jakie przeprowadzili wspólnie reporterzy programu „Uwaga!" emitowanego w TVN i dziennikarze szwedzkiego dziennika "Svenska Dagbladet".

Jak wynika z ustaleń dziennikarzy mięso zostało wyprodukowane na początku lat 80. w Szwecji, na potrzeby wojska. Zgodnie z prawem nie powinno było trafić do żadnego kraju Unii Europejskiej jako produkt, który mogliby spożywać ludzie.
W umowie sprzedaży mięsa szwedzkiemu pośrednikowi, ministerstwo rolnictwa w Szwecji wyraźnie zaznaczyło, że mięso wołowe i wieprzowe może zostać użyte jedynie jako pokarm dla zwierząt. Tymczasem, jak dowiedzieli się reporterzy „Uwagi!", od trzech lat stare, szwedzkie mięso trafia na polskie stoły.

Firmy gastronomiczne z całego kraju przerabiają konserwy i produkują z nich nadzienie do pierogów, gołąbków, rzymską pieczeń i wiele innych wyrobów. Później produkty te trafiają do polskich szkół, domów starców, przedszkoli i sklepów spożywczych.

Mięso z konserw zostało przetworzone metodą liofilizacji - oznacz to, że pod wpływem bardzo wysokiej temperatury i ciśnienia całkowicie pozbawiono je wody. Teoretycznie tak przerobione mięso zachowuje sole mineralne, smak i zapach. W praktyce zależy to jednak od tego czy mięso tak przerabiane jest chude czy tłuste.

Dziennikarze "Uwagi!" oddali puszki do analizy. „- Tłuszcz w tym produkcie jest kompletnie zepsuty. Jedząc to mięso można się zatruć" - powiedzieli reporterom „Uwagi!" naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy na prośbę dziennikarzy przeprowadzili badania.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis