Kalafior kontra brokuł

Podobnie wyglądają, podobnie smakują i mają podobne właściwości. Nic dziwnego. Kalafior i brukuł to "kuzyni". - Rośliny te są blisko spokrewnione. Należą do rodziny roślin krzyżowych kapustnych. Tym samym są też "spokrewnione" z brukselką, kalarepą, jarmużem, kapustą czy rzodkwią - wyjaśnia Dominika Dietrich Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Podobnie wyglądają, podobnie smakują i mają podobne właściwości. Nic dziwnego. Kalafior i brokuł to "kuzyni". - Warzywa te są blisko spokrewnione. Należą do rodziny roślin krzyżowych kapustnych. Tym samym są też "spokrewnione" z brukselką, kalarepą, jarmużem, kapustą czy rzodkwią - wyjaśnia Dominika Dietrich Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety. Dlaczego powinny znaleźć się w diecie i czy każdy może sobie na nie pozwolić?

Oba warzywa uważane są za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogate w wiele witamin i mikroelementów i mają korzystny wpływ na organizm. Swoją dobrą sławę zawdzięczają jednak przede wszystkim działaniu antynowotworowemu.
- Zawierają sulforafan związek o potwierdzonych właściwościach zwalczania raka - potwierdza dietetyk kliniczny. Sulforafan przeciwdziała przede wszystkim powstawaniu raka żołądka. Z kolei obecny w brokułach i kalafiorze selen chroni przed rakiem prostaty. Oba warzywa polecane są też palaczom i osobom, które paliły w przeszłości, niwelują bowiem ryzyko wystąpienia raka płuc.

Zarówno brokuł, jak i kalafior są także doskonałym źródłem błonnika.
- Jednocześnie zawierają glucorafanin, związek, który działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i jest skuteczny w ochronie przed szkodliwym działaniem Helicobacter pylori, która niestety przyczynia się do powstawania stanów zapalnych żołądka, a czasami nawet do choroby wrzodowej żołądka - mówi Dominika Dietrich-Stefankiewicz.

Niestety, zarówno kalafior jak i brokuł mają też swoje wady.
- Warzywa te mają właściwości gazotwórcze i ciężko jest określić, który jest bardziej ciężkostrawny - tłumaczy dietetyczka. - Dla wielu osób, które mają tendencję do wzdęć, są sporym problemem i nie wprowadzają ich do codziennego menu.

Brokuły w panierce
I brokuł i kalafior w trakcie długotrwałego gotowania tracą znaczną część substancji odżywczych, w tym związków antynowotworowych. Dlatego decydując się na obróbkę termiczną, zdecydowanie lepiej jest gotować je na parze.

Przy tradycyjnym gotowaniu lepiej sprawdza się brokuł. - Gotuje się znacznie krócej niż kalafior. Dobry brokuł powinien gotować się ok. 6 - 7 minut. Dzięki temu zachowuje idealną konsystencję, jest chrupiący i smaczny. Jednocześnie utrata substancji odżywczych jest mniejsza - dodaje ekspertka z Akademii Skutecznej Diety. - Kalafior gotuje się dłużej. Ale można ten proces skrócić do zaledwie kilku minut. Wystarczy namoczyć go wcześniej w wodzie z sokiem z cytryny - radzi dietetyczka.

Choć oba warzywa są bardzo podobne, pod względem zawartości składników mineralnych, kalafior ustępuje zielonemu kuzynowi na niemal wszystkich polach.
- W 100 gramach kalafiora znajduje się 13 mg wapnia, w takiej samej porcji brokuła - 48 mg. Zielone warzywo jest też bogatsze w witaminę C. W porcji (100 g) znajdziemy jej 83 mg, w kalafiorze - 69 mg. Znacznie większa dysproporcja dotyczy beta-katoretenu: 920 µg w zielonym warzywie, a tylko 10 µg w białym - wylicza Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
- Także osoby chorujące na nadciśnienie powinny sięgać raczej po brokuła. Zawiera on bowiem bardzo dużo potasu, a stosunkowo mało sodu. W 100 g brokuła znajdziemy 385 mg potasu, a tylko 7 mg sodu, dla porównania w kalafiorze znajduje się 214 mg potasu, a 26 mg sodu.

Zaletą obu warzyw jest też ich niska kaloryczność - dwadzieścia kilka kcal w 100 gramach każdego z nich. - Pamiętajmy jednak by jeść te warzywa bez zbędnych dodatków, jak zasmażka, która nie tylko nie jest wartościowa, ale często bardziej kaloryczna niż samo warzywo - ostrzega dietetyczka.

AD/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości