Brokuły w panierce
- 4 porcje:
- 1 opakowanie mrożonych brokułów
- 1 jajko
- 100 g śmietany kwaśnej 18 proc.
- ok. 150 g kaszy kukurydzianej
- sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
- olej do smażenia (np. olej kokosowy)
- Sos:
- 1/2 kostki sera feta
- kwaśna śmietana
- ulubione przyprawy (mogą być pieprz, papryka, szczypiorek, pietruszka)
Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo: jeśli wrzucimy je do gotującej się wody należy je wyjąć po dokładnie 5 minutach (nawet jeśli woda przez większość tego czasu nie będzie
się gotować). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok do ostygnięcia.
Jajko mieszamy ze śmietaną za pomocą ubijaczki do piany lub widelca i dosypujemy przypraw. Każdą różyczkę brokuła zanurzamy w tak przygotowanej mieszaninie i obtaczamy w kaszy
kukurydzianej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
W tak zwanym międzyczasie przyrządzamy sos. Ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy z kwaśną śmietaną do uzyskania jednolitej, lekko lejącej się masy. Dodajemy ulubionych ziół i podajemy razem z brokułami. Tanio, szybko, smacznie!
Ten przepis to wariacja na temat panierowanych brokułów. Zamiast tradycyjnej bułki tartej wykorzystuję kaszę kukurydzianą, która nadaje brokułom zupełnie inny smak i odczucie przy wgryzaniu się w smakowity kąsek. Brokuły mrożone od razu podzielone są na różyczki
odpowiedniej wielkości, co znacznie oszczędza czas przygotowania dodatku.
Brokuły panierowane mogą być dodatkiem do obiadu, ale można potraktować je również jako przystawkę lub przekąskę i jeść np. z przygotowanym własnoręcznie sosem z sera feta.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze