Brokuły w panierce

Obraz

Składniki

  • 4 porcje:
    • 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • 1 jajko
  • 100 g śmietany kwaśnej 18 proc.
  • ok. 150 g kaszy kukurydzianej
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
  • olej do smażenia (np. olej kokosowy)
  • Sos:
  • 1/2 kostki sera feta
  • kwaśna śmietana
  • ulubione przyprawy (mogą być pieprz, papryka, szczypiorek, pietruszka)

Przepis

Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo: jeśli wrzucimy je do gotującej się wody należy je wyjąć po dokładnie 5 minutach (nawet jeśli woda przez większość tego czasu nie będzie
się gotować). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok do ostygnięcia.
Jajko mieszamy ze śmietaną za pomocą ubijaczki do piany lub widelca i dosypujemy przypraw. Każdą różyczkę brokuła zanurzamy w tak przygotowanej mieszaninie i obtaczamy w kaszy
kukurydzianej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.

W tak zwanym międzyczasie przyrządzamy sos. Ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy z kwaśną śmietaną do uzyskania jednolitej, lekko lejącej się masy. Dodajemy ulubionych ziół i podajemy razem z brokułami. Tanio, szybko, smacznie!

Ten przepis to wariacja na temat panierowanych brokułów. Zamiast tradycyjnej bułki tartej wykorzystuję kaszę kukurydzianą, która nadaje brokułom zupełnie inny smak i odczucie przy wgryzaniu się w smakowity kąsek. Brokuły mrożone od razu podzielone są na różyczki
odpowiedniej wielkości, co znacznie oszczędza czas przygotowania dodatku.
Brokuły panierowane mogą być dodatkiem do obiadu, ale można potraktować je również jako przystawkę lub przekąskę i jeść np. z przygotowanym własnoręcznie sosem z sera feta.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw