Trwa ładowanie...
d1rvsk7
06-09-2022 10:07

Zupa kalafiorowa z krewetkami

Przepis

Choć kalafior wydaje się niepozornym warzywem, można naprawdę ciekawie wykorzystać go w kuchni. Smaczna i aromatyczna propozycja na jesienny obiad to kremowa zupa z kalafiora. Jak ją przygotować?

d1rvsk7
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 średni kalafior
  • 1 litr ciepłego, drobiowego bulionu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 40 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 12 krewetek (z ogonkami)
  • sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • świeży koperek
Przepis
  • Kalafior oczyścić, usunąć liście i podzielić na małe różyczki, a następnie dokładnie umyć. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • W dużym garnku rozpuścić połowę masła i zeszklić cebulę. Dodać kalafiora i zalać całość bulionem. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut - aż kalafior zrobi się miękki. Na koniec doprawić i dodać zahartowaną śmietanę. Zupę zblendować.
  • Krewetki obrać z pancerza zostawiając ogonki. Podsmażyć na reszcie masła z każdej strony. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z krewetkami i świeżym koperkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa kalafiorowa z krewetkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rvsk7
d1rvsk7
d1rvsk7
d1rvsk7
Więcej tematów
d1rvsk7