Jaką rybę zjesz w nadmorskiej smażalni?

Urlop to okazja do zmiany naszego menu. Odwiedzając różne zakątki Polski i świata zazwyczaj próbujemy czegoś nowego, a domowe obiadki zastępujemy potrawami charakterystycznymi dla danego regionu. Tak więc trudno sobie wyobrazić np. wakacje nad morzem bez świeżej smażonej rybki. Czy jednak to, co znajdziemy w nadmorskich restauracjach i smażalniach rzeczywiście pochodzi z Bałtyku?

Jaką rybę zjesz w nadmorskiej smażalni?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Odpowiedź na to pytanie jest prosta: najczęściej, niestety nie. Jeśli nawet są to bałtyckie ryby, to raczej niezłowione w naszym, polskim morzu.
- Na pewno w smażalniach znajdziemy więcej ryb importowanych niż naszych. Wynika to z prostego powodu, że ryby takie są tańsze i jest ich większy wybór - mówi Tomasz Karolski prowadzący smażalnię w Świnoujściu.

Bo tak naprawdę, z polskiego Bałtyku na nasze stoły trafić mogą jedynie dorsz, śledź, flądra czy szprotki. Z rzadka trafia się nasz łosoś lub węgorz. Wybór ryb importowanych jest o wiele większy. Dlatego też w restauracjach trudniej trafić na bałtyckiego dorsza niż na czerniaka, halibuta, solę czy nawet niedostępnego do niedawna tuńczyka. Furorę robi także np. panga, pochodząca z Dalekiego Wschodu.

- Osoby przyjeżdżające nad morze chcą zjeść rybę i nawet nie do końca orientują się w tym, która pochodzi z Bałtyku, a która nie - mówi z rozbrajającą szczerością Tomasz Karolski. - Poza tym przeciętny konsument nie odróżni w smaku dorsza od czarniaka. Wybiera rybkę tańszą.

A przecież nasze ryby bałtyckie są o wiele lepsze od hodowanych czy łowionych w Azji.

- Wbrew temu, co się do niedawna mówiło, Bałtyk nie jest zanieczyszczonym morzem - mówi Zygmunt Darski, rybak z Kołobrzegu. - Nasze ryby są tak dobre, że często sprzedajemy je na eksport na pniu.

I może właśnie tu tkwi tajemnica niedostępności polskich ryb morskich w naszym kraju? Prawie wszystkie łowione przez naszych rybaków łososie są eksportowane na zachód Europy.

- W Bałtyku żyje wiele gatunków ryb, których nie łowi się metodą przemysłową, a które mogłyby stać się naszymi hitami - mówi dr Artur Drożdżak, ichtiolog. - Na przykład ryby z rodzaju babkowatych są bardzo smaczne i w wielu krajach jedzone. Charakterystyczną ich cechą jest to, że praktycznie nie mają ości, a że są niezbyt duże, można je smażyć w całości.

Inną niedocenianą bałtycką rybą jest belona. Co roku w czerwcu odbywa się na półwyspie helskim tradycyjna impreza połączona z łowieniem tych ryb.

- Belona jest dość pospolita w Bałtyku, żyje stadnie i nie byłaby trudna do złowienia. W tym przypadku z kolei odstręczać może fakt, że ugotowana belona ma zielone ości, które wyglądają bardzo nietypowo. Jednak i z tego powodu można byłoby pochwalić się taką rybą. Mogłaby stać się prawdziwym przebojem - sugeruje dr Drożdżak.

Prawdziwym rarytasem, którego można wyłowić z naszego morza jest turbot. - Przypomina z wyglądu wielką flądrę. Może ważyć nawet 20 kilogramów - mówi ichtiolog.

Turbot jest jedną z najbardziej cenionych ryb w Europie. Ma wykwintny smak, jest mniej tłusty niż halibut, a przede wszystkim to nasza ryba. Nie jest jednak poławiany masowo, dlatego, gdy się trafi w restauracji, jest drogi. Może dlatego w Sopocie łatwiej zjeść stek z rekina? A szkoda!

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz