WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Grejpfrut zielony – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchni

Grejpfrut zielony jest słodszym krewnym grejpfruta czerwonego. Zadowoli więc tych, którzy nie jedzą grejpfrutów ze względu na ich kwaśno-gorzki smak. Sweetie – bo i tak bywa nazywany ten owoc – to również świetny dodatek do sałatek, deserów i smoothie, a przy tym prawdziwa bomba witaminowa i przyjaciel osób na diecie. Pomoże w wiosenno-letnim detoksie oraz w walce o zdrową i piękną cerę.

Popularna nazwa dla grejpfruta zielonego to sweetie
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Andżelika Kolebuk
5

Grejpfrut zielony czy czerwony?

Grejpfrut zielony to bliski krewny grejpfruta czerwonego. Ten pierwszy jest jednak krzyżówką grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej, czyli pomelo. Pochodzi z Izraela, gdzie po raz pierwszy wyhodowano grejpfruta zielonego w 1984 roku. Patent na uprawę tego owocu uzyskał Uniwersytet kalifornijski w Riverside. Kształtem nie odbiega od innych cytrusów, ma jednak charakterystyczną zieloną skórkę. Natomiast miąższ grejpfruta zielonego jest bladożółty, a w smaku – słodki i mniej soczysty, dlatego bywa też nazywany sweetie. Przypadnie więc do gustu wszystkim, którzy cenią słodycz owoców i nie przepadają za kwaśno-gorzkim smakiem grejpfruta czerwonego.

Grejpfrut zielony – kalorie

Grejpfrut zielony, podobnie jak czerwony, może być podstawowym składnikiem w diecie oczyszczającej. Jest moczopędny i złożony głównie z wody. W dodatku grejpfrut zielony jest owocem niskokalorycznym i wspomaga pracę jelit. W 200 g grejpfruta zielonego (mniej więcej tyle waży jeden owoc) jest tylko 72 kcal.

Grejpfrut zielony – właściwości

Choć grejpfrut zielony jest mniej popularny od czerwonego, to warto po niego sięgać często ze względu na cenne właściwości, jakie ma ten owoc. Mało kto wie, że choć grejpfrut zielony jest mniej popularny od grejpfruta czerwonego, to zawiera aż o 25% antyoksydantów więcej niż jego bliski krewny.

Grejpfrut zielony jest także bogaty w witamy. Witaminę C, która wzmacnia odporność oraz witaminy z grupy B poprawiające koncentrację i wspierające system nerwowy. Grejpfrut zielony to także cenne źródło witaminy E, dzięki której wzmacniane są ściany naczyń krwionośnych, a czerwone krwinki są chronione przed przedwczesnym rozpadem.

Ciekawe, że w Tajlandii i Stanach Zjednoczonych owoc ten uznaje się za niejadalny. Jest za to wykorzystywany do dezynfekcji i jako ochrona przed patogennymi drobnoustrajami. Służą do tego pestki i skórka grejpfruta zielonego, z których przygotowuje się wyciąg, a które są w pełni biodegradowalne. Dzięki temu jest to naturalna i bezpieczna dla środowiska metoda dezynfekcji. To fakt o tyle istotny, że skłania do wykorzystywania całości grejpfruta zielonego, a nie tylko jego miąższu.

Grejpfrut zielony – zastosowanie w kuchni

Najlepiej smakuje grejpfrut zielony na surowo, jedzony w pojedynkę. Jest więc bardzo dobrym pomysłem na zdrową i lekką przekąskę w ciągu dnia. Sweetie będzie też świetnie smakował w sałatce owocowej w połączeniu z innymi owocami cytrusowymi, w tym z grejpfrutem czerwonym. Można go używać także do przygotowania deserów, np. galaretki lub sorbetu. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatki serwowanej z mięsem z grilla.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne