Fuczki - placki z kiszonej kapusty
Fuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Jak pisze o nich Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", przy pierwszym skosztowaniu może zaskoczyć ich ciekawy smak. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, inni wolą z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. To idealne danie dla wielbicieli prostego i szybkiego jedzenia.
Fuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Jak pisze o nich Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", przy pierwszym skosztowaniu może zaskoczyć ich ciekawy smak. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, inni wolą z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. To idealne danie dla wielbicieli prostego i szybkiego jedzenia.
Składniki:
Przygotowanie:
Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto naleśnikowe, czyli wszystko razem dokładnie połączyć. Odstawić na kilka minut. W tym czasie kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soki, posiekać drobno. Dodać do ciasta naleśnikowego, przyprawić pieprzem i resztą przypraw, wymieszać dokładnie. Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać z naturalnym jogurtem, śmietaną, sosem mięsnym, z dodatkiem surówek - co nam tylko do głowy przyjdzie.
Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.