Dieta nutritariańska - nowa moda na zdrowe odżywianie
Dania według nowej diety nutritariańskiej przygotowała Daria Ładocha.
W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania według diety nutritariańskiej. Ekspertka wyjaśniła, jak taki sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: brokuły w białym sosie z migdałami, sałatka z pieczonego buraka, paprykowa zupa z fasolą oraz ryż z brukselkami i jajkiem.
Paprykowa zupa z fasolą i orzechami piniowymi
Składniki:
czerwona cebula
3 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
szklanka ugotowanej białej fasoli
1 marchewka
2 ziemniaki
3 pomidory malinowe
3 łyżki czarnych oliwek
sól, pieprz
szczypta wędzonej papryki w przyprawie
1,5 litra wywaru z jarzyn
100 g orzechów piniowych
łyżka świeżych liści rozmarynu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę i dodaj czosnek oraz cebulę wraz z listkami rozmarynu. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem, dodaj ziemniaki i gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj oliwki, fasolę i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Przed podaniem udekoruj orzeszkami piniowymi.