9 powodów, dla których warto jeść zupy

Tradycyjny polski obiad to zupa i drugie danie. Obecnie coraz częściej skracamy przygotowanie tego posiłku i pomijamy gotowanie gorącego wywaru z warzywami i dodatkiem ryżu lub makaronu. To działanie niesłuszne, ponieważ odbieramy sobie tym samym porcję witamin oraz minerałów. Wbrew pozorom też, gotowanie zupy nie łączy się z kilkugodzinnym staniem przy garach. Oto kilka powodów, które powinny przekonać niedowiarków do tej potrawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 10Nie tylko pierwsze danie

Obraz
© Fotolia

Tradycyjny polski obiad to zupa i drugie danie. Obecnie coraz częściej skracamy przygotowanie tego posiłku i pomijamy gotowanie gorącego wywaru z warzywami i dodatkiem ryżu lub makaronu. To działanie niesłuszne, ponieważ odbieramy sobie tym samym porcję witamin oraz minerałów. Wbrew pozorom gotowanie zupy nie łączy się z kilkugodzinnym staniem przy garach. Oto kilka powodów, które powinny przekonać niedowiarków do tej potrawy.

/ 10Codzienna porcja warzyw

Obraz
© 123RF.COM

O konieczności spożywania minimum pięciu porcji warzyw lub owoców każdego dnia (z naciskiem na te pierwsze) mówi się od dawna. Specjaliście ds. żywienia zalecają jedzenie minimum 200 g dziennie marchewek, kalafiora i innych przysmaków ze straganu. Warto wykorzystać fakt, że w większości zup głównymi składnikami są właśnie te produkty - to prosty sposób, aby włączyć je do jadłospisu.

/ 10Odpowiednia ilość płynu

Obraz
© 123RF.COM

Woda to baza praktycznie każdej zupy. Dzięki takiemu prostemu trikowi znacznie łatwiej trawimy to danie. Odpowiednia ilość płynów przyjmowanych każdego dnia wpływa korzystnie nie tylko na nasz układ pokarmowy, ale również samopoczucie czy wygląd skóry. Zależnie od płci i stylu życia zalecane są różne dawki tego płynu, ale zakłada się, że należy spożywać około 2 litrów dziennie. Nie oznacza to jednak wypicia pełnych dwóch butelek, ale sięganie np. po ziołowe herbaty czy zupę. Unikać z kolei powinniśmy kawy czy słodzonych napojów.

/ 10Bogactwo składników odżywczych

Obraz
© 123RF.COM

Zupy to doskonałe źródło witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać jednak, aby warzyw nie rozgotowywać - nie tylko wpłynie to na konsystencję dania, ale również przyswajalność składników.

/ 10Danie niskokaloryczne

Obraz
© Fotolia

Jedząc zupy na bazie wody i z dodatkiem warzyw oraz przypraw, nie musimy obawiać się o naszą figurę. Przeciętna porcja gorącego wywaru to ok. 140 kalorii, czyli 6 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Kaloryczność zup podnoszą oczywiście baza (np. tłuste mięso) i rożnego rodzaju dodatki, spośród których najpopularniejsza jest śmietana do zabielania. Warto pamiętać, że zupy przygotowane na wywarze roślinnym i zabielone np. jogurtem naturalnym są chudsze.

/ 10Smaczne źródło błonnika

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew opiniom, że to "sama woda", po zjedzeniu zupy długo towarzyszy nam uczucie sytości. Wszystko za sprawą zawartego w niej błonnika, czyli substancji, która wypełnia żołądek, wspomaga trawienie i obniża wchłanianie tłuszczu. Ponadto błonnik z ugotowanych warzyw jest lekkostrawny i nie traci właściwości zdrowotnych. Największe jego ilości dostarczymy jedząc np. krupnik czy zupę z dodatkiem fasoli oraz grochu, a także modne ostatnio zupy-kremy na bazie soczewicy w różnych kolorach.

/ 10Sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka

Obraz
© 123RF.COM

Dzieci widząc pływające marchewki czy natkę pietruszki na talerzu, często nawet bez spróbowania odmawiają jedzenia. Zupy - a zwłaszcza kremy - to świetny sposób na podanie pociechom nie tylko brokułów czy buraków, ale również nieapetycznie wyglądającego selera. Z chrupiącym dodatkiem na wierzchu np. pełnoziarnistymi grzankami czy pestkami słonecznika, taki posiłek stanie się atrakcyjniejszy dla najmłodszych.

/ 10Rosół lepszy niż antybiotyki

Obraz
© 123RF.COM

Już nasze babcie wiedziały, że spora micha gorącego rosołu to najlepsze lekarstwo na pierwsze objawy przeziębienia czy... kaca. Prawdą jest, że ten rodzaju zupy wzmacnia układ immunologiczny, łagodzi stany zapalne i objawy infekcji. Japońscy naukowcy dowiedli, że jedzenie rosołu może zapobiegać nadciśnieniu, a nawet je leczyć. Ten prawdziwy, na bazie mięsa z kur, przeciwdziała zwężaniu się tętnic. Nie należy jednak przesadzić z ilością soli dodawanej do garnka - przesolony jest nie tylko niesmaczny, ale i bezwartościowy.

/ 10Wyjątkowa zupa cebulowa

Obraz
© 123RF.COM

Cebula to warzywo o wyjątkowych a często niedocenianych cechach. To świetne źródło witaminy A i z grupy B. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu oddechowego, przyśpiesza metabolizm i działa przeciwzapalnie. Gotowana polecana jest także osobom ze skłonnościami do zgagi i nadkwasoty. Warto pamiętać, że z dodatkiem śmietany czy zapiekana z serem żółtym może być jednak bombą kaloryczną.

10 / 10Miso jako lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Ten rybny bulion z dodatkiem pasty sojowej można spotkać w większości lokali z kuchnią Dalekiego Wschodu. Zupa miso nie tylko jest smaczna i rozgrzewająca, ale pozytywnie wpływa na układ trawienny i wzmacnia odporność. Naukowo dowiedziono, że pomaga również w profilaktyce raka. Japończycy wierzą, że to jedna z najzdrowszych zup świata, która gwarantuje długowieczność.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia