Cukier waniliowy czy wanilinowy?
Cukier waniliowy nie należy do najtańszych produktów i trudno dostać go w polskich sklepach. Jest to mieszanka cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Można go jednak łatwo uzyskać w domowych warunkach. To znacznie lepsze rozwiązanie niż zakup gotowego cukru wanilinowego, który w swoim składzie ma wzbudzającą kontrowersję wanilinę.
To podstawowy składnik wielu deserów i wypieków. W praktyce jednak większość z nas kupując "cukier waniliowy" sięga po produkt, który nazywa się "cukier wanilinowy". Jedna literka w tym przypadku ma duże znaczenie. Skład tańszego a jednocześnie bardziej popularnego zamiennika pozostawia wiele do życzenia.
Cukier wanilinowy jest chemiczną podróbką waniliowego. Wanilina to co prawda związek organiczny, który występuje także w laskach naturalnej wanilii i odpowiada za ich smak i zapach. Jednak otrzymywana w sposób syntetyczny znacznie traci na swojej wartości i wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym w celu ograniczenia kosztów produkcji. Taki wyrób z prawdziwą wanilią ma niestety niewiele wspólnego, a w dodatku nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Znajduje się w rejestrze Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych i należy do niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.
Warto obalić jednak powtarzane informacje, że dodatek, który wielu z nas wykorzystuje w kuchni, pozyskiwany jest z krowich odchodów. Owszem, można w ten sposób pozyskać wanilinę, ale głównie w celach typowo przemysłowych. Wanilinę do produktów spożywczych czy kosmetycznych pozyskuje się różnymi metodami, np: z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych. Nie wytwarza się jej z lasek bądź strąków wanilii, ponieważ jest to mało wydajne rozwiązanie.
Wanilia to - tuż obok szafranu i kardamonu - jedna z najdroższych przypraw świata, dlatego cukier waniliowy nie należy do najtańszych produktów i trudno dostać go w polskich sklepach. Jest to mieszanka cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Można go jednak łatwo uzyskać w domowych warunkach. To znacznie lepsze rozwiązanie niż zakup gotowego cukru wanilinowego, który w swoim składzie ma wzbudzającą kontrowersję wanilinę lub etylowanilinę.
Przepis na cukier waniliowy z cukru trzcinowego
Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Uzyskany produkt warto porównać z chemicznym substytutem.
Składniki: 1 szklanka drobnego brązowego cukru, 2 laski wanilii.
Wykonanie: laski wanilii przekroić na pół i wydłubać ziarenka. Dodać je do cukru i dokładnie wymieszać. Gotowy należy przesypać do słoika. Dla wzmocnienia zapachu poleca się włożyć do środka pozostałe laski wanilii. Raz na jakiś czas warto wstrząsnąć zawartością, aby nie pojawiły się grudki.
mp/WP Kuchnia