Znajdują się na owocach. Przykuwają wzrok, ale mało kto wie, co znaczą

Czy wiesz, że każdy owoc pochodzący z importu bez trudu zidentyfikujesz? Wystarczy jeden rzut oka, by odkryć, skąd pochodzi owoc, a także czy jego uprawa była ekologiczna. Dowiedz się, czym jest tajemniczy skrót PLU i jak pomaga w odkrywaniu tajemnic owoców i warzyw ze sklepowych półek.

Banany w skrzynceKod PLU to ważny nośnik informacji na owocach i warzywach
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Naklejka na warzywach i owocach – czego o niej nie wiesz

To na naklejce znajdują się wszystkie ważne informacje o wybranym przez nas produkcie. Zawiera kod kreskowy i tzw. kod PLU. Istnieje ponad 1400 kodów!

A co zrobić, gdy na bananie nie ma naklejki? Uważajcie, niektórzy producenci celowo ich nie umieszczają. Może to być próba zatajenia niewygodnych faktów – takich owoców i warzyw nie kupujcie.

A czy wiecie, że zarówno materiał, z którego wykonana została naklejka, jak i klej znajdujący się na niej są całkowicie bezpieczne w razie przypadkowego spożycia?

Różne oblicza banana. Niewielu Polaków wie o tym wie

Czym jest kod PLU?

Banany, pomarańcze cytryny. A może bardziej egzotycznie? Awokado, granat, mango. Owoce z importu są w szczególny sposób oznakowane – każdy z nich ma naklejkę, na którą rzadko zwracamy uwagę, choć jest nośnikiem cennych informacji.

Czego można się dowiedzieć z naklejki na bananie czy pomarańczy?

Znajduje się na niej kod PLU, czyli Price Look up. Jest to system stosowany już od 1990 roku, służący w identyfikacji owoców i warzyw. Rozszyfrowanie go pomaga określić miejsce pochodzenia owocu, rozmiar, gatunek czy sposób uprawy. To cenne informacje.

Jak odczytywać kod PLU?

  • Jeśli na naklejce znajduje się czterocyfrowy kod PLU, rozpoczynający się w dodatku od cyfry 4 to jest to znak, że owoc lub warzywo klasyfikuje się jako żywność konwencjonalna. Czyli powstała dzięki nowoczesnych metodom agrotechnicznym z wykorzystaniem środków ochrony roślin itd.
  • Kod pięciocyfrowy, rozpoczynający się od cyfry 9, oznacza produkt ekologiczny, w tym wypadku warzywa i owoce uprawiane bez użycia środków chemicznych.
  • Kod pięciocyfrowy, rozpoczynający się od cyfry 8, to z kolei znak, że mamy do czynienia z owocami i warzywami podlegającymi genetycznym modyfikacjom (GMO). Taka naklejka często znajduje się na papajach, melonach i kochanych przez nas bananach.

Poza kodem PLU na naklejce znajduje się kod kreskowy – to dzięki niemu ustalimy kraj pochodzenia wybranego przez nas produktu. Kod, który rozpoczyna liczba 590, oznacza polskie warzywa lub owoce, z kolei 680 i 691 to produkty pochodzące z Chin.

Cytrusy w sklepowych koszach
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości