Zdrowe odżywianie po polsku
81 proc. Polaków twierdzi, że odżywia się zdrowo. Polacy są też coraz uważniejszymi konsumentami – 69 proc. często sprawdza datę ważności i skład produktów. Jemy regularnie - 82 proc. spożywa minimum trzy posiłki dziennie – wynika z sondażu CBOS.
81 proc. Polaków twierdzi, że odżywia się zdrowo. Polacy są też coraz uważniejszymi konsumentami – 69 proc. często sprawdza datę ważności i skład produktów. Jemy regularnie - 82 proc. spożywa minimum trzy posiłki dziennie – wynika z sondażu CBOS.
Z sondażu wynika, że mimo wzrostu popularności barów szybkiej obsługi Polacy nadal najczęściej jadają obiad w domu (95 proc. badanych w dni powszednie i 97 proc. w niedziele). Poza domem posiłki spożywają przede wszystkim osoby mające wyższe wykształcenie oraz mieszkańcy największych aglomeracji. Z kolei o godzinie spożywania posiłków decyduje aktywność zawodowa. Przed godz. 14 jedzą obiad najczęściej osoby niepracujące.
Potrawy zdecydowanie częściej przyrządzają kobiety (76 proc. badanych) niż mężczyźni (17 proc. badanych).
Najczęstszym przejawem świadomości konsumenckiej Polaków jest sprawdzanie daty ważności jedzenia – 42 proc. Polaków robi to zawsze, 27 proc. - często, 21 proc. - czasami, natomiast 10 proc. nie zwraca uwagi na termin przydatności.
Rzadziej Polacy sprawdzają skład produktów – 29 proc. badanych nie robi tego nigdy, 31 proc. - czasami, a 40 proc. - zazwyczaj. Polacy często sięgają po zdrową żywność (70 proc.). Nabywanie zdrowych produktów uwarunkowane jest sytuacją materialną respondentów, poziomem wykształcenia oraz pozycją zawodową.
Ponad połowa badanych (54 proc.) uważa zdrowe odżywianie za jedno z najważniejszych działań, które należy podjąć, aby poprawić stan swojego zdrowia. Zaledwie co szósty badany twierdzi, że nie odżywia się zdrowo (16 proc.). Są to przede wszystkim młodzi ludzie oraz osoby znajdujące się w złej sytuacji materialnej. Ale wielu Polakom zdarzają się nawyki żywieniowe, które krytykują dietetycy: spożywanie chipsów i słodyczy między posiłkami (72 proc. badanych). Badani przyznają, że w ich diecie brakuje przede wszystkim ryb (60 proc.), ryżu i kasz (29 proc.), owoców (23 proc.) i warzyw (18 proc.). Ponadto prawie połowa badanych (49 proc.) je gotowe posiłki dostępne w sklepach. Robią tak przede wszystkim młodzi ludzie i mieszkańcy dużych miast.
Największą popularnością wśród produktów spożywanych przez Polaków cieszą się niezmiennie słodycze (33 proc.), kawa (27 proc.) i pieczywo oraz produkty mączne (17 proc.). Większość badanych spożywa mięso i jego przetwory (57 proc.) kilka razy w tygodniu, a 34 proc. respondentów robi to codziennie. 1 proc. społeczeństwa to wegetarianie.
Ponad połowa Polaków (57 proc.) zauważa podobieństwo pomiędzy posiłkami przygotowanymi przez nich, a tymi, które jadali w domu rodzinnym. (PAP)
sac/ ula/ gma/