Trwa ładowanie...

Witaminowa bomba. Dlaczego warto jeść maliny?

Malina to owoc pełen witamin i wartości odżywczych. Co prawda najlepiej smakuje zerwany prosto z krzaka, jednak swoim smakiem urozmaici również wszelakie desery i ciasta. Ponadto, malina wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zatem jest to owoc nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Owoce maliny są smaczne i pachnące Owoce maliny są smaczne i pachnące Źródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Maliny – charakterystyka

Malina to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. W Polsce jest pospolita na całym obszarze. Charakteryzuje się łodygą rosnącą do 2 m wysokości. Pędy maliny są łukowo zwieszone i pokryte kolcami. Owoce maliny są koloru czerwonego, puszysto owłosione. Posiada siatkowate i pomarszczone nasiona. Można wyróżnić wiele odmian maliny.

Malina to owoc bogaty w błonnik, pochodne cyjanidyny, olejek eteryczny, pektyny, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe i szereg witamin. Ponadto, zawiera kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, a także składniki mineralne takie, jak magnez, wapń i żelazo. Natomiast liście malin bogate są w garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice i dużą zawartość witaminy C.

Maliny - właściwości lecznicze

Ze względu na sporą ilość witamin owoce maliny mają działanie napotne i wzmacniające organizm.

Ranking najzdrowszych owoców

Z kolei liście maliny przejawiają działanie wzmacniające, moczopędne, żółciopędne, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz poprawiają przebieg materii.

d3zrlz5

Dzięki swoim właściwościom maliny polecane są w zwalczaniu gorączki, ponieważ pobudzają czynność gruczołów potowych, a parujący ze skóry pot – obniża temperaturę ciała. W stanach gorączkowych można stosować także napar z suszu owocowego i liści, bądź sok z malin. Między innymi dlatego produkuje się z nich syrop jako środek napotny. Sok z malin jest również dodawany do syropów zalecanych przy grypie i przeziębieniach. Suszone maliny, z kolei, stanowią składnik mieszanek napotnych i przeciwgorączkowych, a liście – moczopędnych i żółciopędnych. Zatem z powodzeniem można wykorzystywać maliny w leczeniu przeziębienia i infekcji wirusowych.

Dzięki zawartym w liściach malin garbnikom nie będą się rozwijały w organizmie bakterie jelitowe, skutecznie zahamują również biegunkę. Kolejnym zbawiennym działaniem malin jest łagodzenie bólów menstruacyjnych, dzięki wywoływaniu niewielkich rozkurczów mięśni gładkich, m. in. macicy. Owoce maliny spożywane regularnie poprawiają pracę jelit i ułatwiają wypróżnianie.

Maliny w kuchni

Owoce maliny są smaczne i pachnące. Można je spożywać na surowo, ale także z powodzeniem wykonywać z nich przetwory. Są idealne do soków, konfitur i dżemów. Suche owoce nadadzą smak herbacie. Można udekorować nimi domowe wypieki, np. kruche ciastka z malinami. Będą wyśmienitym składnikiem sosu malinowego np. w roladzie czekoladowej. Można użyć ich jako jednego ze składników sałatki owocowej – istnej bomby witaminowej.

Maliny 123RF
Źródło: 123RF

Czy należy myć maliny?

Maliny najlepiej jeść prosto z krzaka. Są wtedy nie tylko najsmaczniejsze, ale również najbardziej wartościowe. Pamiętajmy jednak, by wcześniej sprawdzić, czy w owocach nie ma lokatorów. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup malin na targowisku lub w warzywniaku i nie mamy pewności, skąd pochodzą, powinniśmy przestrzegać zasad higieny.

d3zrlz5

Maliny wymagają specjalnego traktowania. Woda zdecydowanie im nie służy. Tracą smak, i zapach. Łatwo się gniotą, ponieważ są w środku puste. Dlatego nie należy ich namaczać ani traktować silnym strumieniem wody. Płuczemy je bezpośrednio przed użyciem. Przed myciem przebieramy i oczyszczamy owoce. Usuwamy liście i suche gałązki. Następnie zanurzamy maliny na chwilę w wodzie i wyławiamy delikatnie sitkiem lub łyżką cedzakową na papierowy ręcznik i osuszamy.

Jak przechowywać maliny?

Maliny możemy przechować przez 1-2 dni w lodówce. Niemyte owoce przekładamy do płaskiego pojemnika wyłożonego papierowym ręcznikiem. By rozwinęły swój aromat, wyjmujemy je z chłodziarki na ok. 30 minut przed podaniem. Maliny można też mrozić. Suche owoce układamy na tacy i wkładamy do zamrażalnika. Potem przekładamy je do pudełka. Swoje wartości zachowają nawet przez 12 miesięcy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj