Letnie napoje do obiadu na bazie kefiru i maślanki. Idealne na ciepłe dni
Wszyscy wiemy, że latem powinniśmy dbać o odpowiednie nawodnienie naszego organizmu. Wysokie temperatury sprawiają, że więcej się pocimy, przez co tracimy nie tylko wodę, ale potrzebne nam mikroelementy. Oczywiście, podstawowym letnim napojem powinna być woda, ale produkty mleczne również świetnie sprawdzają się podczas upalnych dni.
Kefir, jogurt czy maślanka zawierają nie tylko potrzebne nam witaminy i minerały, ale również probiotyczne bakterie, korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Pijmy więc mleczne napoje kiedy tylko mamy ochotę. A oto kilka przepisów na takie właśnie koktajle.
Koktajl jagodowo-ananasowy
Owoce i mleczne napoje idealnie się uzupełniają. To nie tylko bomba witaminowa, ale i propozycja na samodzielny, lekki posiłek lub deser po obiedzie. Składniki:
Składniki: banan, kilka plasterków ananasa, szklanka jagód, dwie szklanki kefiru, miód do smaku. Jagody myjemy, banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy ananasa z bananem i jagodami, wlewamy kefir i dodajemy miód. Nadal miksujemy, aż napój będzie gładki.
Smoothie na odchudzanie
Maślanka z mango
Maślanka jest bardzo niedocenianym napojem, a szkoda, bo jest wyjątkowo zdrowa. W naszych sklepach bez problemu kupimy maślankę najwyższej jakości. I choć jest lekko słonawa, idealnie smakuje z owocami. Potrzebujemy: dwie szklanki maślanki, mango, pół limonki, cukier brązowy. Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki. Maślankę wlewamy do blendera, dodajemy mango i sok z limonki oraz cukier. Wszystko miksujemy, ewentualnie dodajemy cukru lub soku z limonki.
Koktajl z egzotycznych owoców
Koktajle mleczne nie tylko mogą zastąpić deser, ale są znakomite jako jeden z pięciu posiłków, które powinniśmy jeść w ciągu dnia. Składniki: świeży ananas, mango, banan, dwie szklanki kefiru. Ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Mango i banana obieramy i kroimy. Owoce wkładamy do woreczka, a woreczek do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie owoce blendujemy z kefirem i podajemy od razu.
Koktajl z ogórka i chili
Wytrawne napoje na bazie produktów mlecznych nie tylko orzeźwiają, ale również pomagają w odchudzaniu. Oto jedna z takich propozycji: dwie szklanki maślanki, ogórek, kilka łyżek koperku, małe zielone chili, sól. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z chili usuwamy pestki, drobno je siekamy, podobnie jak koperek. Wszystko dodajemy do maślanki, doprawiamy do smaku solą.
Koktajl z jarmużem i bananem
Jarmuż to bardzo modne ostatnio warzywo. Choć jest mdły i na surowo niesmaczny, w napojach sprawdza się znakomicie. Składniki: dwie szklanki drobno posiekanych liści jarmużu, dwie szklanki kefiru, banan, masło orzechowe, miód. Jarmuż miksujemy z bananem, masłem orzechowym i kefirem, doprawiamy do smaku miodem i schładzamy.