Szybkie sałatki na lato. 5 prostych i zdrowych przepisów
Sałatki z warzyw to nie tylko dodatek do obiadu, ale bardzo często samodzielne danie, które obiad może zastąpić. Sałatki są zdrowe, bardzo smaczne, a przepisów na nie są tysiące. My proponujemy kilka bardzo prostych i efektownych receptur.
Letnia sałatka
Ta orzeźwiająca i lekka sałatka to dobry pomysł na posiłek w gorący dzień. Potrzebujemy: garść roszponki, garść rukoli, kilka liści sałaty rzymskiej, suszone pomidory, oliwki, pomidory koktajlowe, ogórek, ser feta, oliwa, musztarda, ocet winny, oregano, sól. Do miski wkładamy sałaty, posiekane pomidory suszone, plasterki ogórka, połówki pomidorów, pokrojony w kostkę ser i oliwki. Mieszamy ze sobą składniki sosu: oliwę z musztardą, octem, oregano i solą. Sos wlewamy do sałatki tuż przed podaniem.
Sałatka z szynką parmeńską
Szynka parmeńska jest wyjątkowo aromatyczna, lekko słonawa, a jej smak wzbogaci każdą sałatkę. Składniki: dwie garści rukoli, główka sałaty, kilka pomidorków koktajlowych, kilka plasterków szynki parmeńskiej, ser halloumi, oliwa, pieprz. Ser kroimy na centymetrowe plasterki i smażymy go na patelni grillowej z obu stron. . Na rozgrzaną patelnię np. do grillowania smażymy ser z obu stron. Pomidory kroimy w ćwiartki, a oliwki na plasterki. Do miski wkładamy rukolę, pokrojoną sałatę i pozostałe składniki. Na wierzchu układamy paski z szynki, polewamy oliwą, posypujemy pieprzem i ewentualnie solą.
Sałatka z pieczonymi batatami
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki. Pasują one do wielu potraw, a w sałatce sprawdzą się znakomicie. Potrzebujemy: dwa bataty, sałatę rzymską, rukolę, pół szklanki pestek granatu, groszek konserwowy, pomidory koktajlowe, ogórka, oliwę, sezam, sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Bataty zawijamy w folię i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku pół godziny. Studzimy, obieramy i kroimy je w kostkę. Do miski wkładamy pokrojoną sałatę, bataty, pestki granatu, połówki pomidorków, plasterki ogórka, i groszek. Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy przyprawy i sosem polewamy sałatkę.
Sałatka z brokułem
Brokuł należy do najzdrowszych warzyw, więc jedzmy go jak najczęściej się da, choćby w sałatkach. Składniki: brokuł, pierś z kurczaka, kukurydza z puszki, czosnek, dwa jajka, majonez, jogurt naturalny, oregano, tymianek, pieprz, sól. Brokuła myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie. Przekładamy je do durszlaka i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy dokładnie i kroimy w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na oleju. W misce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Do miski dodajemy brokuły, kukurydzę, kurczaka i jajka. Polewamy sosem.
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatki z makaronem są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, ale również samodzielnym daniem. Makaron ryżowy gotuje się bardzo krótko, więc przygotowanie takiej sałatki nie jest czasochłonne. Potrzebujemy: makaron ryżowy, ogórka, kukurydzę z puszki, czosnek, szynkę wędzoną, żółty ser, majonez, sałatę masłową, jogurt, sól i pieprz. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak szynkę i ser. Do miski wkładamy pokrojoną sałatę, kukurydzę, ogórka, ser i szynkę. Makaron gotujemy, kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki. Na koniec wszystko mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.