Wino i oliwki - przewrotna dieta śródziemnomorska

Śródziemnomorską dietę charakteryzuje m.in. duża ilość tłuszczów. Od razu nasuwa się pytanie - czy to aby na pewno zdrowo? Przecież przez długi czas panował pogląd, że tłuszcz to przyczyna wszelkiego zła - otyłości, chorób serca i wielu innych schorzeń...

Wino i oliwki - przewrotna dieta śródziemnomorska
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

*Śródziemnomorską dietę charakteryzuje m.in. duża ilość tłuszczów. Od razu nasuwa się pytanie - czy to aby na pewno zdrowo? Przecież przez długi czas panował pogląd, że tłuszcz to przyczyna wszelkiego zła - otyłości, chorób serca i wielu innych schorzeń... *

I jest on nadal prawdziwy, ale tylko w połowie. Dziś już wiemy, że istnieją dwa rodzaje tłuszczów - nasycone i nienasycone, które mają zupełnie przeciwstawny wpływ na ludzki organizm. Tłuszcz spożywany przez ludzi z południowego regionu Europy jest tłuszczem zdrowym, należącym do grupy nienasyconych. Stanowi on podstawę zdrowej diety śródziemnomorskiej i pochodzi głównie z używanej tam powszechnie oliwy z oliwek, która obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także obniża ciśnienie krwi. Jest bogata w witaminy: A, B1, B2, C, D, E i K oraz żelazo. Właściwości oliwy znane są również w profilaktyce i leczeniu wrzodów żołądka, sądzi się też, że może być ona czynnikiem w profilaktyce nowotworów.

Tłuszcze nasycone, czyli te „złe" znajdziemy za to w popularnym u nas maśle, smalcu oraz innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Spożywanie ich w dużych ilościach nie sprzyja naszemu zdrowiu, ponieważ destabilizują one gospodarkę lipidową, powodują zmiany miażdżycowe, a w procesie ich spalania powstaje znaczna ilość wolnych rodników.

Ta niebagatelna różnica między podstawowymi rodzajami tłuszczów jest przyczyną tego, że południowcy bardzo rzadko zapadają na choroby serca. Co ciekawe, spożycie tłuszczów w krajach basenu morza śródziemnego pozostaje na takim samym poziomie, jak na przykład w Stanach Zjednoczonych. Jednakże w diecie Amerykanina dominują tłuszcze nasycone, pochodzące z potraw typu fast-food, a co za tym idzie - mają oni poważne problemy i często zapadają na schorzenia układu krążenia, w przeciwieństwie do mieszkańców południa Europy.

A wino?

Co jeszcze? Południowcy jedzą sporo produktów roślinnych, zwłaszcza owoców. Na przykład mieszkańcy Grecji spożywają bardzo mało czerwonego mięsa i średnio aż dziewięć porcji dziennie bogatych w przeciwutleniacze owoców i warzyw. Zwykle są one grillowane lub pieczone. Ten schemat diety jest bezpośrednio związany z niższym poziomem stężenia we krwi cholesterolu LDL ("złego" cholesterolu), który jest przyczyną problemów z układem krążenia. Chleb, jest również ważną częścią diety Południowców, ale inaczej niż u nas, jada się go bez masła czy margaryny, które jak by nie było zawierają szkodliwy tłuszcz.

Ponadto je się tam mnóstwo zdrowego nabiału, w tym serów i jogurtu, umiarkowane ilości jaj i mięsa. Jedzenie ryb i owoców morza kilka razy w tygodniu to standard, poprzez co przyjmują oni odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych omega-3, niezwykle ważnych dla prawidłowego funkcjonowania choćby układu nerwowego. Zamiast dużej ilości soli, w kuchni używa się ziół. Co jest dodatkowo warte podkreślenia - dieta śródziemnomorska jest dietą bogatą w błonnik.

A co z tym winem? Nie da się ukryć, że Południowcy wino piją, zwłaszcza czerwone.
W przeprowadzonych badaniach wykazano, że taka praktyka ma pozytywny wpływ na zdrowie (w umiarkowanych ilościach, oczywiście), ponieważ wino zawiera związki o nazwie flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające. Trunek ten ponadto ma działanie podobne do aspiryny, czyli zmniejsza zdolność krwi do krzepnięcia.

Ogólnie rzecz biorąc dieta śródziemnomorska to po prostu zdrowy i jak najbardziej właściwy model odżywiania. Ma ona znaczący wpływ na ogólne dobre samopoczucie oraz zdrowie zarówno psychiczne, jak i fizyczne.

Aleksandra Dwórznik

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki