Trwa ładowanie...
LifeTube/Jaja w kuchni
25-03-2016 07:10

Winno-buraczane rolmopsy

Marynowane, w oleju czy ze śmietaną. Śledzie pojawiają się na polskich stołach z wielu okazji. Nie tylko są smaczne i szybki w przygotowanie, ale bardzo zdrowe. Śledź jest źródłem bardzo wielu składników odżywczych, m.in. potasu, fosforu, wapnia czy cynku. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące nas przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca.

d1cgmyx
d1cgmyx

Śledzie goszczą na polskich stołach z wielu okazji. Nie tylko są szybkie w przygotowaniu, ale bardzo zdrowe. Śledź jest źródłem bardzo wielu składników odżywczych, m.in. potasu, fosforu, wapnia czy cynku. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią nas przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca.

Śledzi nie może zabraknąć także na Wielkanoc. Z tej okazji warto przygotować winno-buraczane rolmopsy. Te marynowane i zawijane śledziki prezentują się znakomicie i smakują naprawdę dobrze. Zobaczcie przepis.

Składniki:

500 g filetów śledziowych matjas
migdały
1 cytryna
koperek

Marynata:

1/3 szklanki octu winnego
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
100 ml koncentratu barszczowego
2 listki laurowe
3 goździki
1,5 cm laski cynamonu
10 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
1 cebula

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, a następnie studzimy.
  2. Zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum 24 h.
  3. Płaty śledzia odsączamy, układamy po 2 obrane ze skórki migdały, zawijamy i zabezpieczamy patyczkami.
  4. Rolmopsy układamy na plasterkach cytryny, ozdabiamy koperkiem.
d1cgmyx

Najlepsze diety 2016

d1cgmyx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1cgmyx
Więcej tematów