Przepis na zapiekany żurek
Żurek to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To staropolskie danie jest jednym z ulubionych potraw Polaków. W wersji tradycyjnej zupa przyrządzona jest na zakwasie i podawana z jajkiem i białą kiełbasą. Zamiast klasycznej wersji warto przygotować. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jego forma zaskoczy gości. Zobaczcie przepis
Żurek to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją zupa przyrządzona jest na zakwasie. Najczęściej podawana z jajkiem i białą kiełbasą. Zamiast klasycznej wersji warto przygotować żurek zapiekany. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jego forma zaskoczy gości. Zobaczcie przepis.
Składniki:
1 kg ziemniaków
300g pora
3 łodygi selera naciowego
3-4 marchewki
800g białej kiełbasy
1/2l słodkiej śmietanki 30 proc.
1/2l zakwasu na żurek
2-3 posiekane ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
ugotowane jajka
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewkę, por i boczek kroimy w cienkie plasterki.
- Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i rozdrabniamy mięso.
- Śmietankę łączymy z zakwasem i czosnkiem, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę ziemniaków, por, marchew, seler, boczek, kiełbasę, ziemniaki. Całość wypełniamy zalewą i posypujemy ziołami.
- Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180C dwie godziny. 20 minut przed końcem zdejmujemy folię. POLECAMY RÓWNIEŻ:
[