Wędzimy wędliny i ryby. Jak to zrobić samemu i czemu zima to idealna pora?

Samodzielne wędzenie ryb, mięsa czy wędlin staje się coraz bardziej popularne. Za niewielkie pieniądze możemy stać się właścicielami mniejszych lub większych wędzarni (nawet takich do wykorzystania na balkonie czy w kuchni) - nic więc dziwnego, że chcemy sami przygotować pachnące dymem smakołyki.

WędDomowe wędzonki są znacznie zdrowsze od sklepowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©BarbaraKrupa - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Domowa wędzonka, odpowiednio przygotowana jest wyjątkowo smaczna i nie zawiera konserwantów oraz sztucznych barwników, co jest ważne dla naszego zdrowia. Z kolei zima to znakomita pora na wędzenie z bardzo prostej przyczyny – łatwiej o tej porze roku utrzymać odpowiednią temperaturę wędzarni. Jak wędzić? Co wędzić? Sprawdźmy.

Ryby

Zacznijmy od ryb, bo ich wędzenie jest wyjątkowo proste. Pstrągi, dzwonki karpia, flądry czy dorsze możemy wędzić przede wszystkim na gorąco. Najpierw należy je zanurzyć w zalewie. A tę przygotowujemy z wody, soli i przypraw – ziela angielskiego, czosnku, liści laurowych, ziaren pieprzu, gorczycy i kolendry. Zalewę lekko gotujemy i studzimy.

Oczyszczone ryby umieszczamy w zalewie i pozostawiamy w niej co najmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie ryby musimy dokładnie wytrzeć i powiesić w przewiewnym miejscu, by dokładnie wyschły. Skóra powinna być w dotyku jak pergamin. Rozgrzaną wędzarnię też musimy wysuszyć, a temperaturę ustabilizować na poziomie 60-70 stopni C. Wieszamy w wędzarni ryby i wędzimy je półtorej – dwie godziny w takiej temperaturze. Na koniec "dopiekamy" w temp. 80 stopni C.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Tłuste ryby możemy również wędzić na zimno. To dłuższy proces, ale takie ryby są wyjątkowo smaczne. Najlepiej nadaje się do tego łosoś, ale także duże pstrągi czy tuńczyk. Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze 10-20 stopni C i trwa co najmniej 12 godzin. Musimy bardzo pilnować, by temperatura nie wzrosła. Dym w wędzarni powinien być "luźny" i delikatnie opływać nasz produkt. Rybę wcześniej moczymy w takiej samej solance, jak w przypadku wędzenia na gorąco, dokładnie suszymy (przy wędzeniu na zimno każda kropla wody może popsuć końcowy efekt, a następnie wędzimy).

Wędliny i kiełbasy

Oprócz ryb możemy w domu samodzielnie wędzić również wędliny i mięsa. Najłatwiej przygotować domowe kiełbasy. Mięso chude i tłuste (pół na pół) mielimy, dodajemy przyprawy: mielone ziele angielskie, mieloną kolendrę, ziarna gorczycy, pieprz, sól, paprykę słodką i kminek. Wszystko dokładnie wyrabiamy z zimną wodą, a następnie przy pomocy nakładki na maszynkę do mięsa albo specjalnego urządzenia, nabijamy jelita. Gotowe kiełbasy wieszamy by wyschły i wędzimy je dwie godziny w temperaturze 70-80 stopni C. Taka wędlina będzie lepsza niż sklepowa.

Szynka

I na koniec szynka, której uwędzenie także jest proste, choć wymaga czasu. Mięso wkładamy do specjalnej siatki i moczymy w zalewie zrobionej z wody, soli, soli peklowej, ziela angielskiego, czosnku, pieprzu, cebuli i liści laurowych. Szynka musi leżeć w zalewie co najmniej tydzień. Mięso codziennie obracamy. Po osuszeniu mięso wędzimy trzy godziny w temperaturze 70-80 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów