Wędzimy wędliny i ryby. Jak to zrobić samemu i czemu zima to idealna pora?

Samodzielne wędzenie ryb, mięsa czy wędlin staje się coraz bardziej popularne. Za niewielkie pieniądze możemy stać się właścicielami mniejszych lub większych wędzarni (nawet takich do wykorzystania na balkonie czy w kuchni) - nic więc dziwnego, że chcemy sami przygotować pachnące dymem smakołyki.

WędDomowe wędzonki są znacznie zdrowsze od sklepowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©BarbaraKrupa - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Domowa wędzonka, odpowiednio przygotowana jest wyjątkowo smaczna i nie zawiera konserwantów oraz sztucznych barwników, co jest ważne dla naszego zdrowia. Z kolei zima to znakomita pora na wędzenie z bardzo prostej przyczyny – łatwiej o tej porze roku utrzymać odpowiednią temperaturę wędzarni. Jak wędzić? Co wędzić? Sprawdźmy.

Ryby

Zacznijmy od ryb, bo ich wędzenie jest wyjątkowo proste. Pstrągi, dzwonki karpia, flądry czy dorsze możemy wędzić przede wszystkim na gorąco. Najpierw należy je zanurzyć w zalewie. A tę przygotowujemy z wody, soli i przypraw – ziela angielskiego, czosnku, liści laurowych, ziaren pieprzu, gorczycy i kolendry. Zalewę lekko gotujemy i studzimy.

Oczyszczone ryby umieszczamy w zalewie i pozostawiamy w niej co najmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie ryby musimy dokładnie wytrzeć i powiesić w przewiewnym miejscu, by dokładnie wyschły. Skóra powinna być w dotyku jak pergamin. Rozgrzaną wędzarnię też musimy wysuszyć, a temperaturę ustabilizować na poziomie 60-70 stopni C. Wieszamy w wędzarni ryby i wędzimy je półtorej – dwie godziny w takiej temperaturze. Na koniec "dopiekamy" w temp. 80 stopni C.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Tłuste ryby możemy również wędzić na zimno. To dłuższy proces, ale takie ryby są wyjątkowo smaczne. Najlepiej nadaje się do tego łosoś, ale także duże pstrągi czy tuńczyk. Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze 10-20 stopni C i trwa co najmniej 12 godzin. Musimy bardzo pilnować, by temperatura nie wzrosła. Dym w wędzarni powinien być "luźny" i delikatnie opływać nasz produkt. Rybę wcześniej moczymy w takiej samej solance, jak w przypadku wędzenia na gorąco, dokładnie suszymy (przy wędzeniu na zimno każda kropla wody może popsuć końcowy efekt, a następnie wędzimy).

Wędliny i kiełbasy

Oprócz ryb możemy w domu samodzielnie wędzić również wędliny i mięsa. Najłatwiej przygotować domowe kiełbasy. Mięso chude i tłuste (pół na pół) mielimy, dodajemy przyprawy: mielone ziele angielskie, mieloną kolendrę, ziarna gorczycy, pieprz, sól, paprykę słodką i kminek. Wszystko dokładnie wyrabiamy z zimną wodą, a następnie przy pomocy nakładki na maszynkę do mięsa albo specjalnego urządzenia, nabijamy jelita. Gotowe kiełbasy wieszamy by wyschły i wędzimy je dwie godziny w temperaturze 70-80 stopni C. Taka wędlina będzie lepsza niż sklepowa.

Szynka

I na koniec szynka, której uwędzenie także jest proste, choć wymaga czasu. Mięso wkładamy do specjalnej siatki i moczymy w zalewie zrobionej z wody, soli, soli peklowej, ziela angielskiego, czosnku, pieprzu, cebuli i liści laurowych. Szynka musi leżeć w zalewie co najmniej tydzień. Mięso codziennie obracamy. Po osuszeniu mięso wędzimy trzy godziny w temperaturze 70-80 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯