Najczęściej podrabiana wędlina. Jak się nie dać oszukać?

Salami to jedna z najdroższych wędlin na świecie. Jest uwielbiana przez mieszkańców regionu śródziemnomorskiego, ale także w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Wbrew obiegowej opinii wcale nie przygotowuje się jej z oślego mięsa. Ze względu na swą cenę salami jest też najczęściej "podrabianą" wędliną. Co warto o nim wiedzieć, żeby nie nadziać się na fałszywkę?

SalamiKupując salami w sklepach spożywczych, trzeba uważać
Źródło zdjęć: © 123RF

Salami – skład

Oryginalne salami to długodojrzewająca kiełbasa z charakterystycznym, pleśniowym nalotem na skórce. Przygotowuje się ją z różnego rodzaju mięs. Jednak wbrew powszechnemu osądowi bardzo rzadko wykorzystuje się w tym celu mięso ośle. Z czego zatem jest salami? Najczęściej w skład salami wchodzi wieprzowina, wołowina, baranina i dziczyzna. Do mięsa dodaje się drobno pokrojoną słoninę i przyprawy.

Kiełbasa salami funkcjonuje w kilku rodzajach. Ta zrobiona z mięsa oślego to Salame de Asino. Możemy też znaleźć salami w serze, zwykle parmezanie, pieprzu czy salami w wersji pepperoni.

Włoskie odmiany salami to przede wszystkim:

  • Salami Cacciatora (najpopularniejsza w całych Włoszech niewielka kiełbaska), Salami di Felino (pochodzące z okolic Permy o charakterystycznym, nieregularnym kształcie i chropowatej skórce),
  • Finacchiona (zawierające nasiona kopru, dzięki czemu jest specyficznie ziołowe i o intensywnym smaku).
  • Odważną propozycją kulinarną jest Soppressata di Calabria, czyli salami przyrządzane z mielonego, chudego mięsa z głowy świni, połączonego z przyprawami, słoniną i winem.

Domowa wędlina w słoiku

W Polsce może znaleźć też salami węgierskie, czyli kiełbaskę zrobioną z drobno rozdrobnionym mięsem i charakterystycznym, białym nalotem pleśni. Najpierw jest wędzone, a następnie bardzo długo dojrzewa w specyficznym mikroklimacie.

Kupując salami w sklepach spożywczych, trzeba jednak uważać, ponieważ jest to jedna z najczęściej podrabianych wędlin na świecie. Zwróćmy uwagę zwłaszcza na to, czy finalna waga produktu jest mniejsza niż waga składników, jakich użyto do produkcji. Salami bowiem traci część masy w procesie dojrzewania. Przyjrzyjmy się też składowi: salami nie powinno zawierać konserwantów, barwników i aromatów.

Salami – kalorie

Najczęściej salami zawiera mieszankę mięsa wieprzowego i wołowego z przewagą wieprzowiny. Mimo to salami kalorii ma nieco więcej niż wędliny wieprzowe. Dla porównania: w 100 g salami jest ok. 350–425 kalorii, a w 100 g chudej szynki wieprzowej – tylko 177 kalorii. Wartość kaloryczna salami zmienia się w zależności od rodzaju tej wędliny. I tak salami z parmezanem ma ok. 20 kalorii w plasterku, a taka sama ilość salami z pieprzem dostarczy nam 25 kalorii.

Niestety salami nie jest ulubieńcem dietetyków. Ze względu na duża kaloryczność, obecność cholesterolu, tłuszczów nasyconych i solidną dawkę soli w składzie, zaleca się, żeby salami raczyć się rzadko. Najlepiej w formie dodatku do warzyw i sałatek.

Salami – zastosowanie

Najbardziej lubimy plastry salami dodawać do kanapek. Często też salami jest wykorzystywane w charakterze imprezowej przekąski i ląduje na stole np. w postaci koreczków. Oczywiście, salami jest równie popularne jako dodatek do pizzy. Warto dodawać tę oryginalną w smaku wędlinę do sałatek, ale pamiętając, że jest dosyć słona.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw