Najczęściej podrabiana wędlina. Jak się nie dać oszukać?

Salami to jedna z najdroższych wędlin na świecie. Jest uwielbiana przez mieszkańców regionu śródziemnomorskiego, ale także w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Wbrew obiegowej opinii wcale nie przygotowuje się jej z oślego mięsa. Ze względu na swą cenę salami jest też najczęściej "podrabianą" wędliną. Co warto o nim wiedzieć, żeby nie nadziać się na fałszywkę?

SalamiKupując salami w sklepach spożywczych, trzeba uważać
Źródło zdjęć: © 123RF

Salami – skład

Oryginalne salami to długodojrzewająca kiełbasa z charakterystycznym, pleśniowym nalotem na skórce. Przygotowuje się ją z różnego rodzaju mięs. Jednak wbrew powszechnemu osądowi bardzo rzadko wykorzystuje się w tym celu mięso ośle. Z czego zatem jest salami? Najczęściej w skład salami wchodzi wieprzowina, wołowina, baranina i dziczyzna. Do mięsa dodaje się drobno pokrojoną słoninę i przyprawy.

Kiełbasa salami funkcjonuje w kilku rodzajach. Ta zrobiona z mięsa oślego to Salame de Asino. Możemy też znaleźć salami w serze, zwykle parmezanie, pieprzu czy salami w wersji pepperoni.

Włoskie odmiany salami to przede wszystkim:

  • Salami Cacciatora (najpopularniejsza w całych Włoszech niewielka kiełbaska), Salami di Felino (pochodzące z okolic Permy o charakterystycznym, nieregularnym kształcie i chropowatej skórce),
  • Finacchiona (zawierające nasiona kopru, dzięki czemu jest specyficznie ziołowe i o intensywnym smaku).
  • Odważną propozycją kulinarną jest Soppressata di Calabria, czyli salami przyrządzane z mielonego, chudego mięsa z głowy świni, połączonego z przyprawami, słoniną i winem.

Domowa wędlina w słoiku

W Polsce może znaleźć też salami węgierskie, czyli kiełbaskę zrobioną z drobno rozdrobnionym mięsem i charakterystycznym, białym nalotem pleśni. Najpierw jest wędzone, a następnie bardzo długo dojrzewa w specyficznym mikroklimacie.

Kupując salami w sklepach spożywczych, trzeba jednak uważać, ponieważ jest to jedna z najczęściej podrabianych wędlin na świecie. Zwróćmy uwagę zwłaszcza na to, czy finalna waga produktu jest mniejsza niż waga składników, jakich użyto do produkcji. Salami bowiem traci część masy w procesie dojrzewania. Przyjrzyjmy się też składowi: salami nie powinno zawierać konserwantów, barwników i aromatów.

Salami – kalorie

Najczęściej salami zawiera mieszankę mięsa wieprzowego i wołowego z przewagą wieprzowiny. Mimo to salami kalorii ma nieco więcej niż wędliny wieprzowe. Dla porównania: w 100 g salami jest ok. 350–425 kalorii, a w 100 g chudej szynki wieprzowej – tylko 177 kalorii. Wartość kaloryczna salami zmienia się w zależności od rodzaju tej wędliny. I tak salami z parmezanem ma ok. 20 kalorii w plasterku, a taka sama ilość salami z pieprzem dostarczy nam 25 kalorii.

Niestety salami nie jest ulubieńcem dietetyków. Ze względu na duża kaloryczność, obecność cholesterolu, tłuszczów nasyconych i solidną dawkę soli w składzie, zaleca się, żeby salami raczyć się rzadko. Najlepiej w formie dodatku do warzyw i sałatek.

Salami – zastosowanie

Najbardziej lubimy plastry salami dodawać do kanapek. Często też salami jest wykorzystywane w charakterze imprezowej przekąski i ląduje na stole np. w postaci koreczków. Oczywiście, salami jest równie popularne jako dodatek do pizzy. Warto dodawać tę oryginalną w smaku wędlinę do sałatek, ale pamiętając, że jest dosyć słona.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯