Najczęściej podrabiana wędlina. Jak się nie dać oszukać?

Salami to jedna z najdroższych wędlin na świecie. Jest uwielbiana przez mieszkańców regionu śródziemnomorskiego, ale także w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Wbrew obiegowej opinii wcale nie przygotowuje się jej z oślego mięsa. Ze względu na swą cenę salami jest też najczęściej "podrabianą" wędliną. Co warto o nim wiedzieć, żeby nie nadziać się na fałszywkę?

SalamiKupując salami w sklepach spożywczych, trzeba uważać
Źródło zdjęć: © 123RF

Salami – skład

Oryginalne salami to długodojrzewająca kiełbasa z charakterystycznym, pleśniowym nalotem na skórce. Przygotowuje się ją z różnego rodzaju mięs. Jednak wbrew powszechnemu osądowi bardzo rzadko wykorzystuje się w tym celu mięso ośle. Z czego zatem jest salami? Najczęściej w skład salami wchodzi wieprzowina, wołowina, baranina i dziczyzna. Do mięsa dodaje się drobno pokrojoną słoninę i przyprawy.

Kiełbasa salami funkcjonuje w kilku rodzajach. Ta zrobiona z mięsa oślego to Salame de Asino. Możemy też znaleźć salami w serze, zwykle parmezanie, pieprzu czy salami w wersji pepperoni.

Włoskie odmiany salami to przede wszystkim:

  • Salami Cacciatora (najpopularniejsza w całych Włoszech niewielka kiełbaska), Salami di Felino (pochodzące z okolic Permy o charakterystycznym, nieregularnym kształcie i chropowatej skórce),
  • Finacchiona (zawierające nasiona kopru, dzięki czemu jest specyficznie ziołowe i o intensywnym smaku).
  • Odważną propozycją kulinarną jest Soppressata di Calabria, czyli salami przyrządzane z mielonego, chudego mięsa z głowy świni, połączonego z przyprawami, słoniną i winem.

Domowa wędlina w słoiku

W Polsce może znaleźć też salami węgierskie, czyli kiełbaskę zrobioną z drobno rozdrobnionym mięsem i charakterystycznym, białym nalotem pleśni. Najpierw jest wędzone, a następnie bardzo długo dojrzewa w specyficznym mikroklimacie.

Kupując salami w sklepach spożywczych, trzeba jednak uważać, ponieważ jest to jedna z najczęściej podrabianych wędlin na świecie. Zwróćmy uwagę zwłaszcza na to, czy finalna waga produktu jest mniejsza niż waga składników, jakich użyto do produkcji. Salami bowiem traci część masy w procesie dojrzewania. Przyjrzyjmy się też składowi: salami nie powinno zawierać konserwantów, barwników i aromatów.

Salami – kalorie

Najczęściej salami zawiera mieszankę mięsa wieprzowego i wołowego z przewagą wieprzowiny. Mimo to salami kalorii ma nieco więcej niż wędliny wieprzowe. Dla porównania: w 100 g salami jest ok. 350–425 kalorii, a w 100 g chudej szynki wieprzowej – tylko 177 kalorii. Wartość kaloryczna salami zmienia się w zależności od rodzaju tej wędliny. I tak salami z parmezanem ma ok. 20 kalorii w plasterku, a taka sama ilość salami z pieprzem dostarczy nam 25 kalorii.

Niestety salami nie jest ulubieńcem dietetyków. Ze względu na duża kaloryczność, obecność cholesterolu, tłuszczów nasyconych i solidną dawkę soli w składzie, zaleca się, żeby salami raczyć się rzadko. Najlepiej w formie dodatku do warzyw i sałatek.

Salami – zastosowanie

Najbardziej lubimy plastry salami dodawać do kanapek. Często też salami jest wykorzystywane w charakterze imprezowej przekąski i ląduje na stole np. w postaci koreczków. Oczywiście, salami jest równie popularne jako dodatek do pizzy. Warto dodawać tę oryginalną w smaku wędlinę do sałatek, ale pamiętając, że jest dosyć słona.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń