Najczęściej podrabiana wędlina. Jak się nie dać oszukać?

Salami to jedna z najdroższych wędlin na świecie. Jest uwielbiana przez mieszkańców regionu śródziemnomorskiego, ale także w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Wbrew obiegowej opinii wcale nie przygotowuje się jej z oślego mięsa. Ze względu na swą cenę salami jest też najczęściej "podrabianą" wędliną. Co warto o nim wiedzieć, żeby nie nadziać się na fałszywkę?

SalamiKupując salami w sklepach spożywczych, trzeba uważać
Źródło zdjęć: © 123RF

Salami – skład

Oryginalne salami to długodojrzewająca kiełbasa z charakterystycznym, pleśniowym nalotem na skórce. Przygotowuje się ją z różnego rodzaju mięs. Jednak wbrew powszechnemu osądowi bardzo rzadko wykorzystuje się w tym celu mięso ośle. Z czego zatem jest salami? Najczęściej w skład salami wchodzi wieprzowina, wołowina, baranina i dziczyzna. Do mięsa dodaje się drobno pokrojoną słoninę i przyprawy.

Kiełbasa salami funkcjonuje w kilku rodzajach. Ta zrobiona z mięsa oślego to Salame de Asino. Możemy też znaleźć salami w serze, zwykle parmezanie, pieprzu czy salami w wersji pepperoni.

Włoskie odmiany salami to przede wszystkim:

  • Salami Cacciatora (najpopularniejsza w całych Włoszech niewielka kiełbaska), Salami di Felino (pochodzące z okolic Permy o charakterystycznym, nieregularnym kształcie i chropowatej skórce),
  • Finacchiona (zawierające nasiona kopru, dzięki czemu jest specyficznie ziołowe i o intensywnym smaku).
  • Odważną propozycją kulinarną jest Soppressata di Calabria, czyli salami przyrządzane z mielonego, chudego mięsa z głowy świni, połączonego z przyprawami, słoniną i winem.

Domowa wędlina w słoiku

W Polsce może znaleźć też salami węgierskie, czyli kiełbaskę zrobioną z drobno rozdrobnionym mięsem i charakterystycznym, białym nalotem pleśni. Najpierw jest wędzone, a następnie bardzo długo dojrzewa w specyficznym mikroklimacie.

Kupując salami w sklepach spożywczych, trzeba jednak uważać, ponieważ jest to jedna z najczęściej podrabianych wędlin na świecie. Zwróćmy uwagę zwłaszcza na to, czy finalna waga produktu jest mniejsza niż waga składników, jakich użyto do produkcji. Salami bowiem traci część masy w procesie dojrzewania. Przyjrzyjmy się też składowi: salami nie powinno zawierać konserwantów, barwników i aromatów.

Salami – kalorie

Najczęściej salami zawiera mieszankę mięsa wieprzowego i wołowego z przewagą wieprzowiny. Mimo to salami kalorii ma nieco więcej niż wędliny wieprzowe. Dla porównania: w 100 g salami jest ok. 350–425 kalorii, a w 100 g chudej szynki wieprzowej – tylko 177 kalorii. Wartość kaloryczna salami zmienia się w zależności od rodzaju tej wędliny. I tak salami z parmezanem ma ok. 20 kalorii w plasterku, a taka sama ilość salami z pieprzem dostarczy nam 25 kalorii.

Niestety salami nie jest ulubieńcem dietetyków. Ze względu na duża kaloryczność, obecność cholesterolu, tłuszczów nasyconych i solidną dawkę soli w składzie, zaleca się, żeby salami raczyć się rzadko. Najlepiej w formie dodatku do warzyw i sałatek.

Salami – zastosowanie

Najbardziej lubimy plastry salami dodawać do kanapek. Często też salami jest wykorzystywane w charakterze imprezowej przekąski i ląduje na stole np. w postaci koreczków. Oczywiście, salami jest równie popularne jako dodatek do pizzy. Warto dodawać tę oryginalną w smaku wędlinę do sałatek, ale pamiętając, że jest dosyć słona.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja