Warto spróbować: sok z trawy pszenicznej
Napój ten to czysta postać chlorofilu, można go stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Wykazuje silne działanie antynowotworowe, oczyszcza organizm (zwłaszcza wątrobę), pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, leczy rany, działa przeciwzapalnie, zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł, zapobiega zaparciom, usuwa toksyny i wiele innych cennych właściwości.
Przez zwolenników nazywany jest magicznym napojem. Sok z trawy pszenicznej to czysta postać chlorofilu, można go stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Ma charakterystyczny smak i wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, dzięki czemu jego popularność rośnie. Jak należy go spożywać i czy można samodzielnie uprawiać nasiona trawy pszenicznej?
Lek na nowotwór
Wszystko zaczęło się od Ann Wigmore pochodzącej z Litwy. Kobieta na początku XX wieku poważnie zachorowała, w tym m.in. na nowotwór jelita. Mimo radykalnej diagnozy lekarzy, Ann zdecydowała się stosować zalecenia medycyny ludowej. Pamiętała, jak jej babcia zachwalała cudowne właściwości kiełków i trawy pszenicznej. Jak się później okazało, pozbyła się wszelkich dolegliwości. Twierdziła, że zawdzięcza to niekonwencjonalnym metodom leczniczym. Niedługo po tym założyła Instytut Hipokratesa (Hippocrates Health Institute) w Bostonie, który został później przeniesiony na Florydę. Innym ośrodkiem, który przyjął jej zasady jest Ann Wigmore Institute w Puerto Rico. Dzięki działalności Wigmore rozpropagowano oba produkty spożywcze. Potocznie określa się je mianem "living food", czyli "żywe jedzenie". Zasada jest bowiem prosta: kiełki i trawa pszeniczna to młode, bardzo wartościowe rośliny, pełne enzymów, minerałów i łatwo przyswajalnych witamin oraz fitozwiązków. Spożywa się je zaraz po zebraniu, dlatego nie tracą
wartości podczas przechowywania.
Współcześni naukowcy dowiedli, że ze względu na obecność dużej ilości przeciwutleniaczy sok z trawy pszenicznej może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Zawarte w tej roślinie antyoksydanty zapobiegają bowiem niebezpiecznym uszkodzeniom i mutacjom komórek przez wolne rodniki. Dodatkowo neutralizują toksyny, które również mogą przyczynić się do rozwoju choroby nowotworowej.
Niezwykłe właściwości soku
Do innych zalet regularnego spożywania tego napoju należy zaliczyć skuteczną detoksykacją organizmu - związki zawarte w trawie pszenicznej korzystnie wpływają szczególnie na stan i pracę wątroby. To również naturalne lekarstwo na problemy trawienne - m.in. zgagę i niestrawność. Napój ten pokochają osoby na diecie, ponieważ poprzez sporą dawkę substancji odżywczych skutecznie hamuje apetyt.
Ponadto mikstura z trawy pszenicznej wspiera układ immunologiczny, pomaga redukować stres, wzmacnia zęby i chroni dziąsła. Wykazuje również działanie antyseptyczne, dlatego może być stosowana w celu odkażania niewielkich skaleczeń i zadrapań. Nakładana na skórę przyniesie ulgę w przypadku oparzeń słonecznych, działając kojąco i przyspieszając procesy regeneracyjne.
Należy podkreślić, że prozdrowotne działanie wykazuje przede wszystkim świeży sok z trawy pszenicznej. Znacznie lepiej wpływa na nasz organizm niż łatwiej dostępna sproszkowana i suszona lub liofilizowana trawa, po których nie należy oczekiwać spektakularnych efektów.
Odżywcze koktajle
Dla pogłębienia walorów smakowych sok z trawy pszenicznej warto spożywać w postaci koktajlu warzywnego lub owocowo-warzywnego. W połączeniu z jarmużem, szpinakiem i limonką stworzy idealnie oczyszczającą miksturę. Z kolei po dodaniu kilku liści kapusty, jabłka i ananasa będzie nie tylko energetyczną bombą, ale również pyszną przekąską.
Uprawa trawy pszenicznej
Do uprawy trawy pszenicznej najlepiej użyć ekologicznego ziarna orkiszu lub starszych odmian pszenicy. Najlepiej zasiać jej na żyznej glebie z naturalnym nawozem, pamiętając o regularnym, ale niezbyt intensywnym podlewaniu. Można również założyć domową uprawę, wykorzystując tackę i glebę, ale wymaga to znacznie więcej uwagi.