Trwa ładowanie...
d3swco7
d3swco7

Utopence, czyli parówki marynowane

Przepis

- Utopence to przekąska serwowana u naszych sąsiadów. W oryginale to grube serdelki - u mnie cienkie parówki, które łatwiej jeść jako przekąskę podczas domowych przyjęć. Rewelacyjna przegryzka do kufelka dobrego piwa, którą zaostrzyłam plasterkami jalapeno - pisze Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

2.3
(15 głosów)
Oceń:
d3swco7
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Okazja:
Zdjęcie
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 500 g dobrej jakości parówek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 8/10 plasterków marynowanej papryczki jalapeno
  • 100 ml octu
  • 300 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Przepis

Słoik na parówki wyparzyć. Wodę z octem i przyprawami zagotować i odstawić do ostudzenia. Parówki obrać z osłonek i przekroić na pół. Parówki ułożyć na sztorc w słoiku, pomiędzy parówki włożyć pokrojoną czerwoną paprykę, plasterki jalapeno i pokrojoną w cebulę. Parówki zalać całkowicie zimną zalewą. Zostawić na 3 godz. w temperaturze pokojowej, a następnie odstawić do lodówki na minimum 3 dni. Podawać jako przekąskę. Smacznego!

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Utopence, czyli parówki marynowane
Sposób przygotowania
d3swco7

Podziel się opinią

31
21
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d3swco7
d3swco7
d3swco7
d3swco7
d3swco7