Parówkowe szaleństwo
Parówki nie cieszą się najlepszą opinią, ale mimo to mają wielu fanów, którzy nie wyobrażają sobie bez nich śniadania. Taki posiłek warto jednak urozmaicić, podając ciekawsze dania, niż tylko cienkie kiełbaski z wody. Oto pięć pomysłów na oryginalne potrawy z parówek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Szaszłyki z parówek
Kupując parówki, zwracajmy uwagę na to, jaka jest w nich zawartość mięsa. Na szczęście, bez problemu dostaniemy w sklepach wędliny wysokiej jakości. I to właśnie po nie warto sięgać, testując nasze przepisy. Zacznijmy od szaszłyków z parówek. Dobrej jakości kiełbaski kroimy na kawałki długości około 2 centymetrów. Czerwoną paprykę kroimy w kwadraty, cebulę w piórka, boczek wędzony z grubą kostkę. Na namoczone wcześniej w wodzie bambusowe patyczki nabijamy po kolei parówkę, boczek, paprykę, cebulę i tak do końca patyczka. Na patelni rozgrzewamy olej i trochę masła, smażymy szaszłyki, obracając kilka minut, aż boczek się przyrumieni. Podajemy z pieczywem i musztardą.
Parówki w pierzynce
Przygotowujemy ciasto: w misce mieszamy mąkę, sól, dwa jajka i pieprz. Dolewamy mleko lub wodę gazowaną i miksujemy tak długo, aż otrzymamy ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego. Parówki kroimy na pół i obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Na patelni podgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Gdy będzie mocno rozgrzany, wrzucamy przygotowane parówki. Smażymy, aż ciasto zrobi się złote. Najlepszym dodatkiem do tego dania jest sos majonezowy, przygotowany z majonezu, gęstej śmietany i posiekanych ziół.
Paszteciki z parówkami
Ta wersja jest odpowiednia nie tylko na śniadanie, ale również na niezobowiązującą imprezę. W sklepach bez problemu kupimy mrożone ciasto francuskie. Warto zawsze je mieć w lodówce. Płat ciasta lekko rozwałkowujemy i smarujemy musztardą lub keczupem. Układamy plasterki sera żółtego i przekrojone wzdłuż parówki. Zawijamy ciasto, a następnie kroimy je na kawałki, czyli ruloniki. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z wodą i posypujemy gruboziarnistą solą lub makiem. Pieczemy około 30 minut w nagrzanym do temp. 160 stopni C piekarniku.
Parówki smażone z serem
Jeśli parówki gotowane nam się znudziły, a nie mamy czasu na bardziej czasochłonne kulinarne przygody, ten przepis będzie idealny. Parówki kroimy wzdłuż. Plasterki sera żółtego tniemy na paski o szerokości dwóch centymetrów. Przygotowujemy również plasterki boczku. Siekamy szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, układamy plastry boczku, na nich ser, a na wierzchu parówki. Przykrywamy patelnię i smażymy kilka minut. Przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
Potrawka z parówek
Parówki są również świetne w potrawkach. Do przygotowania potrzebne nam będą: pokrojone w plasterki parówki, posiekana cebula, posiekany czosnek, spora ilość pokrojonej w kostkę papryki zielonej i czerwonej, pokrojone w plasterki pieczarki i przecier pomidorowy. Na oliwie smażymy cebulę i czosnek, dorzucamy pieczarki i lekko je rumienimy. Przerzucamy do garnka, dodajemy paprykę i parówki, dolewamy wodę, przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Gotujemy około 15 minut i podajemy z pieczywem.