Cebula w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Nie tylko jako dodatek

Obraz
© 123RF.COM

Cebula to takie magiczne warzywo, które zmienia smak każdej potrawy i sprawia, że staje się ona jeszcze lepsza. Dlatego mamy dla was 5 pysznych propozycji na dania, w których cebula odgrywa główną rolę. Które z nich wybierzecie?

/ 6Krążki cebulowe

Obraz
© Shutterstock.com
  • 3 cebule,
  • duże jajko (lub dwa małe),
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • ostra papryka mielona,
  • estragon.

Przygotowanie:
Obierz cebule z łupin, pokrój je na plastry grubości 1 cm i każdy z nich rozdziel na krążki. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj rozkłócone jajko, wodę gazowaną i wszystko mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Dodaj sól, pieprz, szczyptę ostrej mielonej papryki i pół łyżeczki suszonego estragonu i jeszcze raz wymieszaj. Każdy krążek zanurz w cieście, ostrożnie wrzuć na głęboki olej i smaż je na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc na ręczniczku papierowym. Onion rings serwuj z sosem czosnkowym lub pikantnym ketchupem najlepiej zaraz po usmażeniu. I pyszna przekąska gotowa!

/ 6Tarta z cebulą i tuńczykiem

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • 8 cebul,
  • puszka tuńczyka,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • 100 g startego sera,
  • świeży tymianek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia kruchego spodu. Na blacie rozsyp mąkę, dodaj 150 g zimnego masła, szczyptę soli i to wszystko posiekaj przy pomocy noża tak, by masło wymieszało się z pozostałymi składnikami. Teraz dodaj jedno żółtko (białko zostaw, będzie potrzebne ci do posmarowania), stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie gotowe, rozwałkuj je, a następnie wyłóż nim formę do pieczenia tarty. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem i wstaw na ok. 15 minut do lodówki. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni, włącz funkcję termoobiegu i zacznij przygotowanie farszu. Cebule pokrój w piórka i podsmaż na 50 g masła, by zeszkliła się. Wymieszaj ze sobą kremówkę, 3 jajka, ser, przyprawy i listki z jednej gałązki tymianku. Teraz wyjmij ciasto z lodówki, połóż na nim arkusz papieru do pieczenia, wsyp fasolę i piecz przez 10 minut. Po tym czasie wysyp obciążenie, zdejmij papier, a podpieczony spód posmaruj białkiem i ponownie wstaw do piekarnika. Po upływie 5 minut na ciasto wyłóż wcześniej podsmażoną cebulę, tuńczyka z puszki, a na wierzch wylej masę śmietanowo-jajeczną. Tartę ponownie wstaw na najniższą półkę piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie tarta będzie gotowa do jedzenia. Smacznego!

/ 6Kawałki kurczaka w cieście cebulowym

Obraz
© Shutterstock.com
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 3 cebule,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • ok. 15 łyżek mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na 4-5 cm paseczki, skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Cebule obierz z łupin, pokrój na mniejsze kawałki i przy pomocy blendera zmiksuj z mlekiem i jajkami. Teraz do masy cebulowej wsyp sól, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj. W tak przygotowanym cieście maczaj przyprawione mięso i smaż je na niewielkim ogniu, aż ciasto pięknie się przyrumieni. Kawałki kurczaka w cieście cebulowym podawaj z sosem czosnkowym – będą pyszne!

/ 6Placuszki cebulowe

Obraz
© Shutterstock.com
  • 3 cebule,
  • 3 jajka,
  • 75 g sera (np. parmezan),
  • 1/3 szklanki bułki tartej,
  • sól,
  • olej rzepakowy.

Cebule obierz z łupin, pokrój w piórka i podsmaż je na oleju, by zmiękły. Rozkłóć jajka z odrobiną soli, a na drobnych oczkach tarki zetrzyj ser. Dodaj go wraz z bułką tartą do jajek i wymieszaj, a następnie dodaj zeszkloną cebulkę. Teraz odstaw ciasto na pół godziny, by odpoczęło, a po tym czasie smaż placuszki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kiedy będą gotowe, wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczkach papierowych, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym lub sosem chili.

/ 6Zupa cebulowa z grzanką

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 duże cebule,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 szklanki bulionu (może być warzywny),
  • 1/3 szklanki wytrawnego wina białego,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki estragonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 4 kromki bagietki,
  • 20 g sera żółtego (np. cheddar).

Przygotowanie:
Rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojone w kostkę cebule i posiekane ząbki czosnku. Teraz dodaj wino i poczekaj, aż odparuje. Wsyp estragon, rozmaryn, gałkę muszkatołową, wszystko zalej bulionem i zagotuj całość. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i podpiecz kromki bagietki. Kiedy zupa zawrze, rozlej ją do żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej porcji połóż bagietkę i posyp ją serem. Zupę zapiecz w piekarniku przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska