Cebula w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Nie tylko jako dodatek

Obraz
© 123RF.COM

Cebula to takie magiczne warzywo, które zmienia smak każdej potrawy i sprawia, że staje się ona jeszcze lepsza. Dlatego mamy dla was 5 pysznych propozycji na dania, w których cebula odgrywa główną rolę. Które z nich wybierzecie?

/ 6Krążki cebulowe

Obraz
© Shutterstock.com
  • 3 cebule,
  • duże jajko (lub dwa małe),
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • ostra papryka mielona,
  • estragon.

Przygotowanie:
Obierz cebule z łupin, pokrój je na plastry grubości 1 cm i każdy z nich rozdziel na krążki. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj rozkłócone jajko, wodę gazowaną i wszystko mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Dodaj sól, pieprz, szczyptę ostrej mielonej papryki i pół łyżeczki suszonego estragonu i jeszcze raz wymieszaj. Każdy krążek zanurz w cieście, ostrożnie wrzuć na głęboki olej i smaż je na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc na ręczniczku papierowym. Onion rings serwuj z sosem czosnkowym lub pikantnym ketchupem najlepiej zaraz po usmażeniu. I pyszna przekąska gotowa!

/ 6Tarta z cebulą i tuńczykiem

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • 8 cebul,
  • puszka tuńczyka,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • 100 g startego sera,
  • świeży tymianek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia kruchego spodu. Na blacie rozsyp mąkę, dodaj 150 g zimnego masła, szczyptę soli i to wszystko posiekaj przy pomocy noża tak, by masło wymieszało się z pozostałymi składnikami. Teraz dodaj jedno żółtko (białko zostaw, będzie potrzebne ci do posmarowania), stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie gotowe, rozwałkuj je, a następnie wyłóż nim formę do pieczenia tarty. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem i wstaw na ok. 15 minut do lodówki. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni, włącz funkcję termoobiegu i zacznij przygotowanie farszu. Cebule pokrój w piórka i podsmaż na 50 g masła, by zeszkliła się. Wymieszaj ze sobą kremówkę, 3 jajka, ser, przyprawy i listki z jednej gałązki tymianku. Teraz wyjmij ciasto z lodówki, połóż na nim arkusz papieru do pieczenia, wsyp fasolę i piecz przez 10 minut. Po tym czasie wysyp obciążenie, zdejmij papier, a podpieczony spód posmaruj białkiem i ponownie wstaw do piekarnika. Po upływie 5 minut na ciasto wyłóż wcześniej podsmażoną cebulę, tuńczyka z puszki, a na wierzch wylej masę śmietanowo-jajeczną. Tartę ponownie wstaw na najniższą półkę piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie tarta będzie gotowa do jedzenia. Smacznego!

/ 6Kawałki kurczaka w cieście cebulowym

Obraz
© Shutterstock.com
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 3 cebule,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • ok. 15 łyżek mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na 4-5 cm paseczki, skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Cebule obierz z łupin, pokrój na mniejsze kawałki i przy pomocy blendera zmiksuj z mlekiem i jajkami. Teraz do masy cebulowej wsyp sól, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj. W tak przygotowanym cieście maczaj przyprawione mięso i smaż je na niewielkim ogniu, aż ciasto pięknie się przyrumieni. Kawałki kurczaka w cieście cebulowym podawaj z sosem czosnkowym – będą pyszne!

/ 6Placuszki cebulowe

Obraz
© Shutterstock.com
  • 3 cebule,
  • 3 jajka,
  • 75 g sera (np. parmezan),
  • 1/3 szklanki bułki tartej,
  • sól,
  • olej rzepakowy.

Cebule obierz z łupin, pokrój w piórka i podsmaż je na oleju, by zmiękły. Rozkłóć jajka z odrobiną soli, a na drobnych oczkach tarki zetrzyj ser. Dodaj go wraz z bułką tartą do jajek i wymieszaj, a następnie dodaj zeszkloną cebulkę. Teraz odstaw ciasto na pół godziny, by odpoczęło, a po tym czasie smaż placuszki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kiedy będą gotowe, wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczkach papierowych, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym lub sosem chili.

/ 6Zupa cebulowa z grzanką

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4 duże cebule,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 szklanki bulionu (może być warzywny),
  • 1/3 szklanki wytrawnego wina białego,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki estragonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 4 kromki bagietki,
  • 20 g sera żółtego (np. cheddar).

Przygotowanie:
Rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojone w kostkę cebule i posiekane ząbki czosnku. Teraz dodaj wino i poczekaj, aż odparuje. Wsyp estragon, rozmaryn, gałkę muszkatołową, wszystko zalej bulionem i zagotuj całość. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i podpiecz kromki bagietki. Kiedy zupa zawrze, rozlej ją do żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej porcji połóż bagietkę i posyp ją serem. Zupę zapiecz w piekarniku przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami