Tort rafaello z truskawkami
autor: czekoladka_m
Składniki
Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo: 40 dag truskawek, 2,5 tabliczki białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki kremówki, 10 dag wiórków kokosowych.
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30 min w temp. 175 stopni. Ostudzić, przekroić na dwa krążki. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.