Truskawkowe pyszności

Świeże i pachnące truskawki - z cukrem lub śmietaną - o tym marzymy przez cały rok. Ale warto przetestować też kilka innych wariantów truskawkowych pyszności

Truskawkowe pyszności

/ 10Eton mess z truskawkami

Obraz
© archiwum

autor: PlateofJoy

Składniki
330 g śmietanki kremówki, kilka /kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir.

Przygotowanie
Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać łyżeczką cukru, żeby puściły sok. W misce ubić dobrze schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru. Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy od naszych upodobań. Taki dodatek sprawi, że deser będzie bardziej odświeżający. Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu, kilka udekorowałam czerwonym barwnikiem.

Całość - truskawki, beziki i śmietanę - można od razu ze sobą wymieszać albo ułożyć warstwami, żeby deser wyglądał bardziej estetycznie. Nakładam truskawki z bezikami, które przykrywam śmietaną. Całość dekoruję bezikami i truskawkami.

/ 10Dorsz z truskawkową salsą

Obraz
© archiwum

autor: iwa643

Składniki
1 filet z dorsza, 6 truskawek, 1/2 limonki, 1/4 papryczka chilli, 1 cm imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka oleju, koperek, kolendra, pieprz

Przygotowanie
Filet opłukać i osuszyć. Imbir drobno posiekać, wymieszać z miodem, sosem sojowym i olejem. Do takiej marynaty włożyć rybę, odstawić na 10 minut. Przygotowujemy salsę. Truskawki kroimy w kosteczkę , dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki. Kolendrę, koperek i chilli siekamy, dodajemy do salsy. Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez ok 10 min. Gotową rybę podajemy z salsą. Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką.

/ 10Torcik truskawkowy zawrót głowy

Obraz
© archiwum

autor: Malareczka

Składniki
500 g truskawek, mały biszkopt, 4 żółtka, 100 g cukru, 500 g serka mascarpone, 30 ml śmietanki lub mleko

Przygotowanie
Trzy czwarte truskawek pokroić w drobną kostkę, jedną czwartą zostawić do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypać 2-3 łyżkami cukru i zostawić na pół godziny na sitku położonym na miseczce, w której będzie zbierał się sok. Żółtka ubić z cukrem do białości, stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas ubijając. Sok z truskawek wymieszać ze śmietanką, nasączyć nim biszkopt przekrojony na dwie części (nie trzeba zbyt mocno nasączać, gdyż truskawki nadal będą puszczać sok). Na pierwszą część biszkoptu wykładamy warstwę truskawek z cukrem (połowę), następnie 40 proc. masy serowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nasączamy kilkoma łyżkami soku z truskawek, znów kładziemy warstwę serową (trochę masy zostawiamy do posmarowania boków). Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby delikatnie stężał. Po tym czasie wyjmujemy i ozdabiamy truskawkami.

/ 10Sałata z fetą, kiwi, truskawkami i awokado

Obraz
© archiwum

autor: ilka_86

Składniki
1 główka sałaty lodowej, 200 g sera feta, 200 g truskawek, 1 awokado, 1 łyżka sezamu
Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, szczypta soli, szczypta pieprzu

Przygotowanie
Sałatę i truskawki myjemy i zostawiamy do osuszenia. Awokado i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Fetę kroimy w kostkę.
Dressing: Łączymy w małym słoiczku oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę francuską, doprawiamy solą i pieprzem. Wstrząsamy kilka razy zamkniętym słoiczkiem, aby wszystkie składniki sosu dokładnie się ze sobą połączyły.
Na talerz przekładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, kostki sera feta, półplasterki kiwi i awokado oraz przekrojone na pół truskawki.Posypujemy całość ziarnami sezamu i skrapiamy przygotowanym sosem.

/ 10Truskawki w czekoladzie

Obraz
© archiwum

autor: ilka_86

Składniki
Truskawki z szypułkami, 100 g gorzkiej czekolady (można zastąpić mleczną lub białą), 1 łyżka masła

Przygotowanie
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki zawieszonej na garnku z gotującą się wodą. Dodać masło i mieszając roztopić, lekko ostudzić. Truskawki nabijać na długie patyczki od szaszłyków i maczać w płynnej czekoladzie, trzymając za ogonek. Układać w szklance, tak aby nie stykały się ze sobą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed samym podaniem wyjąć z lodówki, ułożyć na małych papilotkach.

/ 10Tort rafaello z truskawkami

Obraz
© archiwum

autor: czekoladka_m

Składniki
Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo: 40 dag truskawek, 2,5 tabliczki białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki kremówki, 10 dag wiórków kokosowych.

Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30 min w temp. 175 stopni. Ostudzić, przekroić na dwa krążki. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.

/ 10Deser łasucha

Obraz
© archiwum

autor: czekoladka_m

Składniki
250 g jogurtu naturalnego, 25 dag twarogu, 3-4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cukru, szklanka truskawek, 2 szklanki malin.

Przygotowanie
Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, dodać jogurt, dobrze wymieszać. Owoce rozgnieść, zasypać cukrem, wymieszać. Do pucharków nakładać warstwami owoce i krem. Udekorować całymi owocami i świeżą miętą lub melisą.

/ 10Placuszki z bitą śmietaną i truskawkami

Obraz
© archiwum

autor: eluchap56

Składniki
200 g makaronu ryżowego,jajko, 1,5 szklanki śmietany kremówki,5 łyżek cukru pudru, 45 g masła, 400 g truskawek, śmietan-fix, polewa czekoladowa

Przygotowanie
Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Rozkłócone jajko wymieszać z łyżką kremówki i łyżką cukru pudru dodać do makaronu i wymieszać. Niewielkie porcje masła rozpuścić na patelni. Z masy makaronowej uformować małe placuszki i smażyć na gorącym maśle z obu stron na
złoty kolor. Każdy krążek odsączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku. Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru pudru i śmietan -fixem. Truskawki opłukać usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Placki (3 sztuki)przekładać bitą śmietaną i truskawkami. Wierzch posmarować również bitą śmietaną polać polewą czekoladową i udekorować truskawką. Odstawić do lodówki na 30 minut.

/ 10Rolada bezowa

Obraz
© archiwum

autor: IKM

Składniki
5 białek, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, szczypta soli, 400 g śmietany kremówki, 1 opakowanie śmietan-fixu, 250 g truskawek, cukier puder, tłuszcz

Przygotowanie
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Formę do pieczenia posmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140 st. C. Gotową pozostawić, aż przestygnie. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Truskawki dokładnie umyć, odciąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami.

10 / 10Sorbet truskawkowy z szampanem

Obraz
© archiwum

autor: a.klimecka

Składniki
500 g mrożonych truskawek, 5 łyżeczek drobnego cukru, 1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej (dorośli - szampan), ciasteczka kokosowo-czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie
Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi.

Wybrane dla Ciebie

Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie