Truskawkowe pyszności
Świeże i pachnące truskawki - z cukrem lub śmietaną - o tym marzymy przez cały rok. Ale warto przetestować też kilka innych wariantów truskawkowych pyszności
Eton mess z truskawkami
autor: PlateofJoy
Składniki
330 g śmietanki kremówki, kilka /kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir.
Przygotowanie
Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać łyżeczką cukru, żeby puściły sok. W misce ubić dobrze schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru. Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy od naszych upodobań. Taki dodatek sprawi, że deser będzie bardziej odświeżający. Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu, kilka udekorowałam czerwonym barwnikiem.
Całość - truskawki, beziki i śmietanę - można od razu ze sobą wymieszać albo ułożyć warstwami, żeby deser wyglądał bardziej estetycznie. Nakładam truskawki z bezikami, które przykrywam śmietaną. Całość dekoruję bezikami i truskawkami.
Dorsz z truskawkową salsą
autor: iwa643
Składniki
1 filet z dorsza, 6 truskawek, 1/2 limonki, 1/4 papryczka chilli, 1 cm imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka oleju, koperek, kolendra, pieprz
Przygotowanie
Filet opłukać i osuszyć. Imbir drobno posiekać, wymieszać z miodem, sosem sojowym i olejem. Do takiej marynaty włożyć rybę, odstawić na 10 minut. Przygotowujemy salsę. Truskawki kroimy w kosteczkę , dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki. Kolendrę, koperek i chilli siekamy, dodajemy do salsy. Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez ok 10 min. Gotową rybę podajemy z salsą. Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką.
Torcik truskawkowy zawrót głowy
autor: Malareczka
Składniki
500 g truskawek, mały biszkopt, 4 żółtka, 100 g cukru, 500 g serka mascarpone, 30 ml śmietanki lub mleko
Przygotowanie
Trzy czwarte truskawek pokroić w drobną kostkę, jedną czwartą zostawić do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypać 2-3 łyżkami cukru i zostawić na pół godziny na sitku położonym na miseczce, w której będzie zbierał się sok. Żółtka ubić z cukrem do białości, stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas ubijając. Sok z truskawek wymieszać ze śmietanką, nasączyć nim biszkopt przekrojony na dwie części (nie trzeba zbyt mocno nasączać, gdyż truskawki nadal będą puszczać sok). Na pierwszą część biszkoptu wykładamy warstwę truskawek z cukrem (połowę), następnie 40 proc. masy serowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nasączamy kilkoma łyżkami soku z truskawek, znów kładziemy warstwę serową (trochę masy zostawiamy do posmarowania boków). Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby delikatnie stężał. Po tym czasie wyjmujemy i ozdabiamy truskawkami.
Sałata z fetą, kiwi, truskawkami i awokado
autor: ilka_86
Składniki
1 główka sałaty lodowej, 200 g sera feta, 200 g truskawek, 1 awokado, 1 łyżka sezamu
Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, szczypta soli, szczypta pieprzu
Przygotowanie
Sałatę i truskawki myjemy i zostawiamy do osuszenia. Awokado i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Fetę kroimy w kostkę.
Dressing: Łączymy w małym słoiczku oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę francuską, doprawiamy solą i pieprzem. Wstrząsamy kilka razy zamkniętym słoiczkiem, aby wszystkie składniki sosu dokładnie się ze sobą połączyły.
Na talerz przekładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, kostki sera feta, półplasterki kiwi i awokado oraz przekrojone na pół truskawki.Posypujemy całość ziarnami sezamu i skrapiamy przygotowanym sosem.
Truskawki w czekoladzie
autor: ilka_86
Składniki
Truskawki z szypułkami, 100 g gorzkiej czekolady (można zastąpić mleczną lub białą), 1 łyżka masła
Przygotowanie
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki zawieszonej na garnku z gotującą się wodą. Dodać masło i mieszając roztopić, lekko ostudzić. Truskawki nabijać na długie patyczki od szaszłyków i maczać w płynnej czekoladzie, trzymając za ogonek. Układać w szklance, tak aby nie stykały się ze sobą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed samym podaniem wyjąć z lodówki, ułożyć na małych papilotkach.
Tort rafaello z truskawkami
autor: czekoladka_m
Składniki
Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo: 40 dag truskawek, 2,5 tabliczki białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki kremówki, 10 dag wiórków kokosowych.
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30 min w temp. 175 stopni. Ostudzić, przekroić na dwa krążki. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.
Deser łasucha
autor: czekoladka_m
Składniki
250 g jogurtu naturalnego, 25 dag twarogu, 3-4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cukru, szklanka truskawek, 2 szklanki malin.
Przygotowanie
Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, dodać jogurt, dobrze wymieszać. Owoce rozgnieść, zasypać cukrem, wymieszać. Do pucharków nakładać warstwami owoce i krem. Udekorować całymi owocami i świeżą miętą lub melisą.
Placuszki z bitą śmietaną i truskawkami
autor: eluchap56
Składniki
200 g makaronu ryżowego,jajko, 1,5 szklanki śmietany kremówki,5 łyżek cukru pudru, 45 g masła, 400 g truskawek, śmietan-fix, polewa czekoladowa
Przygotowanie
Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Rozkłócone jajko wymieszać z łyżką kremówki i łyżką cukru pudru dodać do makaronu i wymieszać. Niewielkie porcje masła rozpuścić na patelni. Z masy makaronowej uformować małe placuszki i smażyć na gorącym maśle z obu stron na
złoty kolor. Każdy krążek odsączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku. Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru pudru i śmietan -fixem. Truskawki opłukać usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Placki (3 sztuki)przekładać bitą śmietaną i truskawkami. Wierzch posmarować również bitą śmietaną polać polewą czekoladową i udekorować truskawką. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Rolada bezowa
autor: IKM
Składniki
5 białek, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, szczypta soli, 400 g śmietany kremówki, 1 opakowanie śmietan-fixu, 250 g truskawek, cukier puder, tłuszcz
Przygotowanie
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Formę do pieczenia posmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140 st. C. Gotową pozostawić, aż przestygnie. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Truskawki dokładnie umyć, odciąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami.
Sorbet truskawkowy z szampanem
autor: a.klimecka
Składniki
500 g mrożonych truskawek, 5 łyżeczek drobnego cukru, 1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej (dorośli - szampan), ciasteczka kokosowo-czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie
Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi.