Te tłuszcze są ci potrzebne

Nie wszystkie tłuszcze są złe. Chociaż postrzegane są jako niepożądany element diety, to powinniśmy pamiętać, że wśród nich znajdują się również te korzystne, które warto stosować w kuchni. Jakie?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

To właśnie tłuszcze nadają smak potrawom, chronią narządy i tkanki przed urazami, dodają nam energii. Z nich zbudowany jest mózg i z nich powstają hormony. Dlatego należy zadbać, by nie brakowało ich w naszym organizmie. Oczywiście w umiarkowanych ilościach i odpowiednich proporcjach.

Prawidłowa dieta zdrowego człowieka powinna składać się z: białek, tłuszczów, węglowodanów, a także zestawu witamin i soli mineralnych. Dzięki tłuszczom nasz organizm przyswaja witaminy A, D, E i K. Odgrywają one istotną rolę w wielu procesach metabolicznych i są składnikiem wszystkich błon komórkowych. Dobowe zapotrzebowanie dorosłego wynosi 1 g na kilogram masy ciała. U dzieci do czwartego roku życia liczba ta wynosi aż 40. Najważniejsze i najbardziej niezbędne wśród nich są kwasy nienasycone, które obniżają poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Niestety, nasz organizm nie jest sam w stanie ich wytworzyć.

Zwierzęce czy roślinne?

Musimy zwracać uwagę na jakość spożywanych posiłków. Tłuszcze zwierzęce bogate są w nasycone kwasy i szkodliwy cholesterol, co może sprzyjać chorobom układu krążenia, a w efekcie prowadzić nawet do miażdżycy. Zdrowymi tłuszczami są roślinne, z dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Proponuję podczas smażenia masło czy słoninę zastąpić olejami roślinnymi – mówi Barbara Przyklęk, dietetyk. - Ponadto, kupując artykuły mleczne, lepiej wybrać te o obniżonej zawartości tłuszczu. No i we wszystkim trzeba zachować umiar, bo są to produkty wysokokaloryczne.
* Cenna omega*

Nienasycone kwasy tłuszczowe to omega-3, omega-6 (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe –NNKT) i omega-9. Te pierwsze zapobiegają chorobom serca i nowotworom, wspomagają leczenie stanów zapalnych, usprawniają pracę mózgu i poprawiają wygląd skóry. Znaleźć je można w dorszu, łososiu, tuńczyku, owocach morza, oleju lnianym, rzepakowym oraz orzechach i migdałach. Omega-6 wspomaga pracę układu nerwowego, działa antydepresyjnie, obniża poziom cholesterolu, ułatwia odchudzanie. To składnik m.in.: oleju słonecznikowego, kukurydzianego, sojowego, sezamowego, kokosowego oraz margaryn. Zaś Omega-9 chroni serce i naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko raka piersi i jajników. Występuje w oliwie, oleju rzepakowym, awokado, migdałach. Do posiłków warto dodawać zielone warzywa, np. sałatę czy szpinak, które ułatwiają przyswajanie kwasów.
- Lepiej, żeby kwasy omega-3 przeważały w diecie. To szczególna uwaga do osób, które prowadzą aktywny tryb życia, uprawiających sporty. Przeciwdziałają one skurczom dróg oddechowych po treningach, a także wzmacniają odporność – dodaje Barbara Przyklęk.
Niestety w naszej codziennej diecie zdecydowanie przeważają kwasy omega-6 . Ich stosunek do kwasów omega-3 waha się w granicach od 20:1 do nawet 40:1. Prawidłowe proporcje powinny zaś mieścić się w przedziale od 4:1 do 2:1. Inaczej po prostu niweczymy dobroczynne działanie omega-3, a nadmiar kwasów omega-6 sprzyja np. nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu.
Zdradliwe jedzenie

Za złe tłuszcze uważa się tłuszcze trans oraz nasycone. Pierwsze z nich podnoszą poziom cholesterolu, zwiększają ryzyko chorób serca i zawału. Występują głównie w produktach przetworzonych, tj. ciastkach, krakersach, frytkach.

- Czytajmy dokładnie etykiety na opakowaniach i unikajmy produktów zawierających uwodornione oleje – dodaje dietetyk. - Niestety nie ma bezpiecznej granicy spożycia tłuszczy trans, więc musimy sami uważać na to, co spożywamy.

Tłuszcze nasycone powodują choroby serca, otyłość, raka okrężnicy czy prostaty. Ich głównym źródłem są produkty zwierzęce, występują w mięsie, mleku, serze, maśle, smalcu, ale też przeważają w olejach palmowym i kokosowym (nietypowo jak na oleje roślinne).

Lepiej uważać

Niestety, kwasy tłuszczowe szybko wchodzą w reakcje z innymi pierwiastkami, np. wodorem czy tlenem. W wyniku utleniania tracą one swoją wartość odżywczą i smak.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe jełczeją nawet 300 razy szybciej niż kwasy nasycone, czyli te pochodzenia zwierzęcego, jak masło. A utlenione kwasy tłuszczowe podrażniają śluzówkę przewodu pokarmowego i mają działanie rakotwórcze – dodaje Barbara Przyklęk.

Na czym smażyć?

Do smażenia najlepiej wybrać taki, który zawiera jak najwięcej kwasów nienasyconych, bo inne łatwiej ulegają utlenianiu i powodują powstanie dużej ilości związków toksycznych. Dlatego najlepsze są: olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek, ale ta rafinowana.

- Pamiętajmy, aby na jednej porcji oleju smażyć tylko raz. Używanie powtórnie tego samego jest bardzo szkodliwe , bo zawiera dużo trujących związków – ostrzega dietetyk.

just/mmch

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯