Trwa ładowanie...
26-08-2010 12:48

Tajemnica szczupłej sylwetki w zasięgu ręki

Winogrona to eliksir młodości? Wygląda na to, że odpowiedź może być w tym wypadku twierdząca... A do tego nadszedł sezon, gdy możemy delektować się najsmaczniejszymi winogronami w rozsądnej cenie, bo na zachodzie i południu Europy, w regionach w których uprawia się te owoce, zbiory zaczynają się właśnie w okresie miedzy drugą połową sierpnia a pierwszą połową września.

Tajemnica szczupłej sylwetki w zasięgu rękiŹródło: archiwum, fot: archiwum
d3gdefe
d3gdefe

*Winogrona to eliskir młodości? Wygląda na to, że odpowiedź może być w tym wypadku twierdząca... A do tego nadszedł sezon, gdy możemy delektować się najsmaczniejszymi winogronami w rozsądnej cenie, bo na zachodzie i południu Europy, w regionach w których uprawia się te owoce, zbiory zaczynają się właśnie w okresie miedzy drugą połową sierpnia a pierwszą połową września. Przyszła też wreszcie pora, gdy można cieszyć się smakiem tych własnych z przydomowego ogródka. W związku z tym warto zapoznać się z kilkoma bardzo istotnymi faktami dotyczącymi tych wspaniałych owoców. *

Naprawdę długa historia

Winogrona mają długą i bogatą historię. Dziś szacuje się, że były one uprawiane w Azji już 5000 lat p.n.e, dlatego śmiało można powiedzieć, że to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Winogrona odgrywały znaczącą rolę w wielu biblijnych przypowieściach, w których były określane mianem "owocu winnego krzewu". Owoce te jako symbol pojawiają się też w formie hieroglifów w starożytnych egipskich grobowcach. Winorośl miała niebagatelne znaczenie w czasach świetności dwóch cywilizacji śródziemnomorskich. Według mitologii greckiej, to Dionizos na górze Nysa stworzył trunek zwany winem, którego właściwościami i smakiem cieszymy się do dziś. Czyżby już wtedy starożytni zdawali sobie sprawę z tego, że oto bóg stworzył „eliksir młodości"?

Winobranie czas zacząć

Winogrona to jagody. Niektóre zawierają nasiona jadalne, inne są bez nasion. Te odmiany, które są przeznaczone do bezpośredniego spożycia nazywane są winogronami stołowymi, a zupełnie inne rodzaje winogron stosuje się w przetwórstwie (winiarstwie) oraz do produkcji suszonych owoców, czyli rodzynek.

Bardzo liczne przeprowadzone badania naukowe dotyczące winogron (lub produktów z nich powstających, mowa tu głównie o czerwonym winie), dowodzą, że owoce te zwierają dużą ilość składników odżywczych zwanych polifenolami. Dziś jednoznacznie mówi się o tym, że niosą one ze sobą całe mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. W odniesieniu do winogron można wyróżnić trzy najważniejsze typy polifenoli: flawonoidy, kwasy fenolowe i resveratrol. Co ciekawe, wszystkie wymienione rodzaje polifenoli w największej ilości koncentrują się w skórce, w łodygach i nasionach, a jest ich znacznie mniej w samym środku, czyli w miąższu.

d3gdefe

Zanim bliżej przyjrzymy się właściwościom owych cudownych składników, warto jeszcze wspomnieć, że czerwone wytrawne wino i winogrona są głównymi podejrzanymi mającymi ponosić odpowiedzialność za tzw. francuski paradoks. Dokładniej chodzi o to, że Francuzi, którzy jedzą dość tłusto i do tego jedzą sporo, pozostają w dobrej formie, tzn. są stosunkowo szczupli i rzadziej niż inne narodowości zapadają na choroby układu krążenia. Najwyraźniej Francuzi wiedzą i pamiętają o tym, że winogrona to „boskie" owoce. Warto brać z nich przykład.

d3gdefe

Wszystko co najlepsze

Winogrona składają się w 65-85% z wody i 10-33% z cukru (glukozy i fruktozy). Oprócz tego zawierają magnez, wapń, potas, żelazo oraz witaminy B1, B2, B6, B12, A, C, P , PP, K i kwas foliowy. Włączenie świeżych winogron do diety zapobiega chorobom układu krążenia, bo gdy sięgamy po nie odpowiednio często, wpływa to korzystnie na pracę serca oraz zmniejsza nadciśnienie. Świeży sok z winogron sprzyja oczyszczaniu krwi i wspomaga układ trawienia. Jedzenie tych owoców pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu, a zwiększyć poziom żelaza we krwi.

Sam resveratrol, czyli jeden z cudownych składników występujących w winogronach, a w sporych ilościach w czerwonym winie, ma całe mnóstwo nieocenionych dla zdrowia właściwości, w tym m.in.: antyoksydacyjne i antynowotworowe, przeciwzapalne, ochronne i przeciwmiażdżycowe. Badania naukowe resveratrolu, prowadzone od kilku lat, potwierdzają jego zupełnie wyjątkowe właściwości - osoby pijące czerwone wina (w ilości nie więcej niż 200 ml dziennie) są o 60% mniej podatne na zawał i udar mózgu, a o 50% na choroby nowotworowe. Podobną rolę pełnią kasy fenolowe i flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Mają właściwości antyrakowe i przeciwzakrzepowe, wzmacniają odporność, działają przeciwalergiczne i przeciwastmatycznie. Mają też właściwości antybakteryjne oraz korzystnie wpływają na wygląd skóry.

Jedyną pułapką w przypadku winogron jest ich dość wysoka kaloryczność - ok. 70 kcal na 100 gramów. Jest to wynikiem sporej zawartości cukru. Nie musimy jednak się tym za bardzo przejmować, jeśli będą one substytutem dla o wiele bardziej niezdrowych i tuczących przekąsek - ciastek, cukierków, batoników, lodów, itp.

ad

fot. flickr.com/artslyz/cc 2.0/at/sa

d3gdefe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3gdefe
Więcej tematów