Szaszłyki z mięsnymi kulkami. Idealne na grilla
Takie szaszłyki możemy przygotować na grilla lub upiec w piekarniku. Są proste, szybkie i bardzo smaczne. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
• 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• Jajko
• Sól
• 1 łyżka przyprawy do grosa
• 3 łyżki bułki tartej
• Papryka czerwona
• 4 ogórki konserwowe
• 4 cebule
• Wykałaczki do szaszłyków
Przepis
1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą do grosa.
2. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki.
3. Warzywa kroimy, ogórki oraz cebulę w plasterki, a paprykę w 2 cm paski.
4. Nadziewamy na wykałaczkę na przemian - mięsną kuleczkę, następnie cebulę, paprykę oraz ogórka i powtarzamy.
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 30 minut w 180 st. C.