Szaszłyki z mięsnymi kulkami. Idealne na grilla
Takie szaszłyki możemy przygotować na grilla lub upiec w piekarniku. Są proste, szybkie i bardzo smaczne. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 10 |
• 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• Jajko
• Sól
• 1 łyżka przyprawy do grosa
• 3 łyżki bułki tartej
• Papryka czerwona
• 4 ogórki konserwowe
• 4 cebule
• Wykałaczki do szaszłyków
1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą do grosa.
2. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki.
3. Warzywa kroimy, ogórki oraz cebulę w plasterki, a paprykę w 2 cm paski.
4. Nadziewamy na wykałaczkę na przemian - mięsną kuleczkę, następnie cebulę, paprykę oraz ogórka i powtarzamy.
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 30 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze