Rodzinny obiad z piekarnika. Smakowite szaszłyki z kuskusem
Szaszłyki możemy przygotować nie tylko na grillu, ale także w piekarniku czy na patelni. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Proponujemy wam przepis na szaszłyki drobiowe w aromatycznej marynacie podane na kuskusie z warzywami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą, czosnek obieram,przeciskam przez praskę.
- Marynatę łączę z mięsem i odstawiam najlepiej na noc do lodówki.
- Kaszę kuskus zalewam gorącą wodą, solę i odstawiam na 10 minut na bok.
- Warzywa myję, osuszam, pomidory kroję w kostkę, ogórka obieram, kroję w kostkę z papryki usuwam nasiona, kroję w kostkę, kapustę szatkuję na małe kawałki. Warzywa łączę z kaszą kuskus, wlewam oliwę, dokładnie mieszam i wykładam na dno naczynia.
- Cebulę obieram kroję w krążki i utykam na patyczki do szaszłyków na przemian z mięsem.
- Szaszłyki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu szaszłyki układam na kaszy kuskus i podaję. Można również danie przygotować wcześniej i całość razem z kaszą podgrzać w piekarniku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze