Soczyste, miękkie i pyszne. 7 pomysłów na burgery bez mięsa
Czy bazą burgera musi być zawsze mielona wieprzowina, wołowina lub drób? Miłośnicy mięsa prawdopodobnie odpowiedzą na to pytanie twierdząco. Być może zmieniliby zdanie, gdyby spróbowali zaproponowanych przez nas alternatywnych wersji kotletów...
Burger z ziemniaków i szpinaku
Przysmak, którego rodowód sięga czasów, gdy Polacy musieli poszukiwać alternatywy dla trudno dostępnego mięsa. Jednak także dzisiaj ziemniaczany burger jest wart polecenia i wypróbowania.
Zadanie jest bardzo proste. 3-4 duże ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy, w wodzie lub na parze. Następnie studzimy i mielimy w maszynce, po czym łączymy z podduszonym i posiekanym szpinakiem (spory pęczek), surowym jajkiem, posiekaną i podsmażoną cebulą oraz posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej lub otrębach i smażymy na złoty kolor, z obu stron.
Burger z brokułów i kaszy jaglanej
Nie wszyscy przepadają za brokułami. Niechęć często jednak wynika ze zbyt długiej obróbki termicznej, która pozbawia warzywo smaku oraz cennych składników odżywczych. Brokuły najlepiej gotować na parze i nie dłużej niż 5 minut. Możemy z nich wówczas przygotować pyszne burgery.
Pyszne kotlety z fasoli
Po ugotowaniu zielone różyczki drobno siekamy i mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną (100 g), podsmażoną cebulą, rozgniecionym ząbkiem czosnku, surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki (pół pęczka) oraz bułką tartą, która zwiąże masę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej (ewentualnie otrębach) i smażymy na złoty kolor.
Burger z pieczarek i sera żółtego
Pieczarki to produkt bardzo uniwersalny, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Choćby przyrządzając bezmięsną wersję burgera. Jak to zrobić?
Na początku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekane lub starte pieczarki (300 g), dusimy przez kilka minut, po czym przekładamy do miski i mieszamy ze startym żółtym serem (100 g), posiekanym szczypiorkiem i surowym jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową, obtaczamy w bułce tartej, formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor.
Burger z dorsza
Nieprzypadkowo jest uznawany za jedną z najzdrowszych ryb – już 100 g dorsza pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu, który stymuluje system odpornościowy. Delikatne w smaku mięso możemy wykorzystać na wiele sposobów, np. przygotowując z niego smaczne burgery.
Filet z dorsza (200 g) krótko, przez 4-5 minut, gotujemy na parze, po czym rozdrabniamy widelcem i mieszamy z surowym jajkiem, posiekaną i podsmażoną dymką oraz posiekaną natką pietruszki (pół pęczka). Doprawiamy sokiem z cytryny (łyżeczka), solą i białym pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy do zrumienienia.
Burger z kapusty i marchewki
Smakowite, bezmięsne burgery możemy przyrządzić niemal z każdego warzywa. Nawet kapusty...
Jej małą główkę kroimy na pół, pozbawiamy głąba i wierzchnich liści, a następnie drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na godzinę. W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone w drobną kostkę pieczarki (20 dag), cebulę i dwie marchewki starte na tarce o grubych oczkach. Po wystudzeniu dodajemy odsączoną kapustę, jajko i zagęszczamy masę bułką tartą (3-4 łyżki) lub ugotowaną kaszą, np. jęczmienną. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami, np. posiekanym koperkiem, natką pietruszki czy lubczykiem. Mieszamy, po czym wyrabiamy kotlety, które smażymy na patelni aż do zrumienienia, ewentualnie pieczemy przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Burger z bobu
Ugotowane z koperkiem i czosnkiem nasiona bobu są pyszną przekąską, ale sprawdzają się również jako baza wielu potraw. Choćby burgerów, które można serwować na ciepło lub zimno
Do ich przygotowania potrzebujemy pół kilograma świeżych lub mrożonych nasion bobu, które na początku musimy ugotować, na parze lub tradycyjnie, w osolonej wodzie. Równocześnie gotujemy "w mundurkach" ziemniaki (około 30 dag). Później kartofle i bób obieramy, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulą, którą wcześniej podsmażyliśmy z 2-3 ząbkami czosnku. Wszystkie składniki miksujemy lub ucieramy tłuczkiem do ziemniaków, na koniec dodając surowe jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny i trochę pestek słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę odstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym formujemy kotlety i smażymy je na złocisty kolor.
Burger z czarnej fasoli
Czarna fasola po ugotowaniu ma kremową konsystencję i bogaty, lekko słodki smak. Świetnie sprawdza się w daniach kuchni meksykańskiej, z powodzeniem można ją wykorzystać także do przygotowania pysznych burgerów.
400 g czarnej fasoli moczymy w wodzie przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu miksujemy (masa może pozostać trochę grudkowa), a następnie łączymy z posiekaną i podsmażoną cebulą, startymi jajkami na twardo (2-3), posiekanym szczypiorkiem i tymiankiem (łyżka). Dosypujemy trochę bułki tartej i płatków owsianych (po 2 łyżki). Mieszamy. Masę odstawiamy na pół godziny do lodówki. Na koniec formujemy z niej kotlety, które smażymy na złoty kolor.