Lepszy niż z budki. Soczysty i pyszny domowy burger krok po kroku

W czym tkwi sekret idealnego burgera? Przede wszystkim w odpowiednim mięsie. Burgery po usmażeniu nie mogą być suche i twarde. Poza tym dodatki nie mogą zdominować smaku mięsa. Czy możliwe jest przygotowanie idealnych burgerów w domu? Oczywiście. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

BurgerDomowy burger będzie doskonały, jeśli zapamiętamy kilka prostych zasad
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Domowe kotlety do burgerów - wybierz dobre mięso

Najlepsze hamburgery wymagają dobrej jakości wołowiny. Mięso kupujmy zawsze w kawałku i sami mielimy, albo prosimy o zmielenie na miejscu. Dzięki temu mamy pewność, że do naszej porcji nie trafiły gorszej jakości części mięsa.

Najlepsze do burgerów są antrykot, karkówka i szponder. Choć najbardziej szlachetnym kawałkiem wołowiny jest polędwica, używajmy jej z umiarem, jest bowiem zbyt chuda i przygotowany z niego burger będzie suchy. Musimy mieć odpowiednią proporcję mięsa i tłuszczu, mniej więcej osiem części mięsa na dwie części tłuszczu.

Mielenie mięsa

Kupione mięso musimy zmielić. W żadnym wypadku nie używajmy siekających robotów, zwykła, tradycyjna maszynka do mięsa jest najlepsza. Sitko również nie może mieć zbyt małych oczek.

Najbardziej kaloryczne potrawy świata

Grubo mielone mięso poprawi zdecydowanie fakturę burgera, będzie on smaczniejszy i bardziej delikatny. Po zmieleniu mięso musimy wyrobić. I znów: róbmy to delikatnie, nie wolno mięsa ugniatać zbyt mocno, bo puści cały sok i po usmażeniu zrobi się twarde.

Jak doprawić kotlety do burgerów?

Przed smażeniem wystarczy jedynie pieprz. Nie dodawajmy do mięsa soli. Sól rozpuszcza niektóre białka, a tym samym powoduje wysuszanie kotleta. Sól dodajmy dopiero po usmażeniu. Aby mięso pozostało soczyste, możemy również zastosować pewien prosty trik. Bierzemy małą kostkę i wkładamy ją do środka mięsa tuż przed położeniem go na patelni lub grillu. Zapobiegnie to wysuszeniu mięsa i przesmażeniu go.

Smażenie burgerów

Pamiętajmy, że pod wpływem temperatury burgery skurczą się. Dlatego też, formując kotlety musimy wziąć ten fakt pod uwagę. Najlepiej aby przed smażeniem były szersze od średnicy bułek o około dwa-trzy centymetry. Kształt i grubość z kolei zachowamy, gdy na środku kotleta zrobimy kilka wgnieceń palcem.

Burger
© 123RF

Burgery smażymy na żeliwnej patelni. Taka patelnia nagrzewa się dość wolno, ale za to długo trzyma wysoką temperaturę. Hamburgery smażymy na tłuszczu zwierzęcym.

Możemy również smażyć bez tłuszczu – ten znajdujący się w kotlecie ładnie się wytopi i nada dodatkowego smaku. Burgery smażymy około cztery minuty z każdej strony. Nie wolno ich obracać co chwilę. Wystarczy kilka minut z jednej strony, potem z drugiej i koniec. Mięso powinno być zrumienione.

Nie przesadzaj z dodatkami

Do idealnego hamburgera pasują bułki pszenne, najlepiej pieczone na zakwasie, bez dodatku spulchniaczy i sztucznych wspomagaczy. Świeże pomidory, chrupiąca sałata czy ogórki wystarczą. W hamburgerze liczy się przede wszystkim smak mięsa. Nie zabijajmy go nadmiarem dodatków.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory