Trwa ładowanie...
13-05-2013 10:55

Smoothie - smak i witaminy

Wiosną zaczynamy sięgać po orzeźwiające napoje, które doskonale gaszą pragnienie. Dobrze, gdyby przy okazji były smaczne i zdrowe. Warunki te spełnia smoothie ? napój, na punkcie którego oszalał cały świat. Przyrządza się go z różnych owoców oraz soków, koniecznie z dodatkiem kruszonego lodu. Szklanka pysznego smoothie to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale także solidna porcja niezbędnych witamin.

Smoothie - smak i witaminyŹródło: 123RF, fot: 123RF
dlmmf2f
dlmmf2f

Ojczyzną smoothies są Stany Zjednoczone. Napoje ze zmiksowanych owoców sprzedawano tam na Zachodnim Wybrzeżu już w latach 30, a do ich przygotowania wykorzystywano przepisy brazylijskie. Kolejne dziesięciolecie zrewolucjonizowało pojawienie się blenderów, dzięki którym w amerykańskich książkach kucharskich zaczęły pojawiać się pierwsze przepisy na smoothies – hitem były napoje bananowe oraz ananasowe.

Szybko odkryto, że to przysmaki dobre, sycące, a do tego znakomicie wpisujące się w modę na zdrowe odżywianie. Dan Titus, szef organizacji propagującej te napoje (The Juice and Smoothie Association), w książce poświęconej smoothies twierdzi, że zimne napoje z owoców przeżyły rozkwit popularności w połowie lat 60, kiedy to Amerykanie zachłysnęli się dietą makrobiotyczną, której podstawą są zdrowe produkty takie jak warzywa, ryby, pełne ziarno czy suszone owoce. Pierwszym napojem, który oficjalnie pojawił się w sprzedaży jako produkt zastrzeżony, był „California Smoothie” – zawierał owoce (m.in. truskawki i pomarańcze), wyciśnięte z nich soki oraz lód. Z czasem do smoothies zaczęto dodawać również zimne mleko. Napoje tego typu sprzedawano w punktach ze zdrową żywnością.

Nie mylić z koktajlem

Bo smoothie faktycznie jest zdrowe. I smaczne. To zmiksowany i dobrze schłodzony napój przygotowany głównie na bazie owoców oraz soków, o gęstej, kremowej konsystencji. A ponieważ smoothie zwykle robi się, miksując świeże owoce z lodem aż do uzyskania gładkości, znajduje się w nim wiele witamin oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków, nie ma za to żadnych sztucznych dodatków, barwników czy konserwantów. Najlepsze smoothie powinno być przygotowane z owoców pochodzących z upraw ekologicznych – tak przynajmniej zaleca amerykańskie The Juice and Smoothie Association.
Czasem do smoothie można dodać inne zdrowe składniki takie jak wspomniane wcześniej mleko (również sojowe), a także jogurt, miód, bakalie czy syrop smakowy. Czasem do napoju wrzuca się zmiksowane zioła. Są też śmiałkowie, którzy smoothie łączą z… alkoholem, tworząc jedyny w swoim rodzaju drink.

Warto pamiętać, że smoothie to nie koktajl – oba napoje różnią się tym, że ten pierwszy przysmak przyrządzany jest z pokruszonym lodem. Niekiedy przed podaniem napój chłodzi się w lodówce.

dlmmf2f

*Napój albo deser *
Świat pije smoothies od dawna. W Polsce napój ten dopiero zdobywa popularność, choć można go już znaleźć w menu wielu restauracji, kawiarni oraz barów. Niewątpliwym atutem tego przysmaku jest fakt, że można go przyrządzić z różnych składników, dzięki czemu smoothie może być orzeźwiającym napojem albo smacznym i zdrowym deserem. A ponieważ jest niskokaloryczne, warto wzbogacić nim dietę odchudzającą.

Ze względu na rodzaj wykorzystanych owoców smoothie może być słodkie, kwaśne, odżywiające, gaszące pragnienie. Niektóre przypominają w smaku milkshake’a, ale w przeciwieństwie do niego nie zawierają lodów.
Popularne smoothies – jak je przyrządzić

Smoothie bananowe

Klasyka. Napój smakowity i bardzo sycący. Zawiera duże ilości potasu, a także magnez, wapń, cynk i selen, witaminę A, C i z grupy B oraz błonnik. Banany wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają obniżyć ciśnienie i usunąć toksyny z organizmu. Świetnie smakuje tradycyjne smoothie przygotowane z banana i mleka albo jogurtu naturalnego. Najprostszy przepis polega na zmiksowaniu jednego banana, połowy szklanki mleka bądź jogurtu z lodem. Ewentualnie można dodać łyżkę zmielonych orzechów albo inne owoce – np. mango, brzoskwinię czy jeżyny.

Smoothie truskawkowe

Te smaczne i soczyste owoce są bogate w witaminę C oraz cenne przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom, m.in. serca i układu krwionośnego. Zawierają też kwas foliowy i błonnik. Truskawki są pomocne w walce z bezsennością, a nawet poprawiają humor. Smoothie przyrządzone na bazie tych owoców jest orzeźwiające; świetnie smakuje z dodatkiem mięty. Aby je zrobić, półtorej szklanki truskawek (mogą być mrożone – wtedy nie dodajemy lodu), jednego banana i kilka kostek lodu dokładnie miksujemy. Gotowe.

dlmmf2f

Smoothie z kiwi

Kiwi to owoc bardzo zdrowy, głównie ze względu na dużą zawartość witaminy E, która chroni komórki przed atakiem wolnych rodników. W kiwi „siedzą” także witaminy C, K, z grupy B oraz A, a także cynk, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy. Owoc przeciwdziała starzeniu się organizmu i chroni przed nowotworami. Zielone smoothie z kiwi będzie napojem orzeźwiającym i odżywczym. Trzy owoce kiwi, pokrojone w plasterki, należy zblenderować razem z lodem oraz ewentualnie łyżeczką miodu albo brązowego cukru, co złagodzi kwaśny smak tego napoju.

Smoothie jagodowe

Jagody – symbol lata – są bardzo zdrowe, głównie za sprawą obecnych w nich witamin: A, C, PP i z grupy B oraz związków mineralnych takich jak wapń, miedź, żelazo, selen czy fosfor. W jagodach znajdują się antyoksydanty oraz regulujący pracę jelit błonnik. Owoce te usprawniają krążenie, korzystnie wpływają na trawienie i obniżają poziom złego cholesterolu. Smoothie jagodowe najlepiej smakuje z mlekiem i jogurtem. Wykonanie: szklankę jagód, po pół szklanki mleka oraz jogurtu naturalnego, parę kostek lodu i ewentualnie łyżeczkę miodu należy dokładnie zmiksować.

Smoothie egzotyczne

Smaczne i zdrowe owoce tropikalne będą doskonałym składnikiem smoothie. Jest w czym wybierać – na miłośników smoothies czeka pomarańcza, ananas, mango, liczi, papaja, figa itp. Taki napój świetnie smakuje z dodatkiem imbiru albo trawy cytrynowej. Proste smoothie egzotyczne przygotujemy, jedno mango, szklankę pokrojonego w kawałeczki ananasa (najlepiej świeżego) oraz podzieloną na cząstki pomarańczę łącząc z kostkami lodu, kubkiem jogurtu naturalnego i, optymalnie, startym imbirem albo trawą cytrynową. Wystarczy zmiksować – i gotowe.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

dlmmf2f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlmmf2f
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj