Śmietana a jogurt. Czym zagęścić zupę?
W 100 gramach śmietany 30 % znajduje się 250 kcal, a w takiej samej ilości jogurtu zaledwie 60 kcal.
Zupa jest są sycąca, rozgrzewająca i niskokaloryczna, a przynajmniej taka być powinna. Wydają się być idealnym daniem dla osób na diecie. Jednak jeden dodatek znacznie podnosi jej kaloryczność. Mowa oczywiście o śmietanie. Czy warto zagęszczać nią zupy?
Śmietana jest bogata w witaminę A, co dobrze wpływa na wzrok, paznokcie czy włosy. Zawiera również sporo wapnia, jednak mniej niż jogurt czy mleko. Jednak jej kaloryczność jest często dwukrotnie wyższa niż całej miski zupy. W 100 gramach śmietany 30-procentowej znajduje się aż 250 kcal, a takiej samej ilości jogurtu zaledwie 60 kcal. Jeśli lubimy zagęszczone zupy warto zamienić śmietanę na jogurt. Znacznie obniżmy to jej kaloryczność.