Śmietana na cenzurowanym

Używamy jej do sałatek, ciast, deserów. Jest dodatkiem do pierogów, placków, naleśników i zup. Bez śmietany trudno wyobrazić sobie wiele tradycyjnych, polskich potraw. Jednak czy sięgając po nią, zastanawiamy się, czy jest zdrowa?

Śmietana na cenzurowanym
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Wiele gospodyń jest zdania, że śmietana w kuchni jest niezastąpiona. Nie wyobrażają sobie korzystania z zamienników ani jej ograniczania. Niestety nadmierne spożycie niekorzystnie wpływa nie tylko na naszą sylwetkę.

- Śmietana nie należy do najzdrowszych produktów. Owszem jest bogata w białko, węglowodany, wiele składników mineralnych czy witamin, jednak bardzo duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu powoduje, że powinna ona być ograniczana do minimum w codziennym menu. Nie należy śmietany traktować jako źródła witamin i minerałów, ponieważ niekorzystny wpływ tłuszczów zwierzęcych zdecydowanie przewyższa jej pozytywne strony – tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.

Wielbiciele okraszania potraw śmietaną z pewnością będą dociekali, jaki może mieć wpływ na organizm łyżka dodana do zupy czy polanie nią naleśników z serem.

- Śmietana zawiera tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, dlatego spożywana często, nawet w najmniejszych ilościach, może być przyczyną zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu LDL. Spożywanie jej znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia – wyjaśnia dietetyk.

Którą śmietanę wybierać?

Na sklepowych półkach nie brakuje różnych rodzajów produktu. Różnią się nie tylko wielkością opakowania, nazwą producenta i przeznaczeniem. Gdy zaczniemy dokładnie czytać etykiety, okazuje się, że różnice między poszczególnymi śmietanami są znaczne.

Śmietanę dzieli się ze względu na zawartość tłuszczu. Do zup i sosów najczęściej wykorzystuje się tą 12-procentową. Najbardziej „klasyczna” osiemnastka wykorzystywana jest do ciast, deserów, sosów, koktajlów czy sałatek. Ta o zawartości tłuszczu ok. 25-28 proc. najlepsza jest do produkcji masła, natomiast do kremów i ciast stosuje się tzw. kremówkę, czyli 36 proc. Oprócz zawartości tłuszczu, przy wyborze śmietany należy zwrócić uwagę na dodatki opisane na etykiecie. Wielu producentów do swoich wyrobów dodaje stabilizatory i zagęstniki. Starajmy się wybierać śmietany bez dodatków lub o jak najmniejszej ich liczbie. W przypadku bitej śmietany zdecydowanie najlepiej omijać najszybsze rozwiązania, czyli śmietanę w sprayu czy w proszku. Tego typu produkty są wysoko przetworzone przemysłowo. Zawarte w nich emulgatory, aromaty, cukier, stabilizatory i inne dodatki mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

W śmietanie znajdziemy na przykład związek oznaczony numerem E410, czyli środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. To mączka chleba świętojańskiego, która w wysokich stężeniach może powodować wzdęcia. Inną „niespodzianką” może być E1422, czyli substancja zagęszczająca, kryjąca się pod nazwą skrobia modyfikowana kukurydziana. Warto wczytywać się w skład każdej śmietany, bo może ona zawierać substancje dodatkowe lub nie zawierać ich w ogóle. A może lepiej ją czymś zastąpić?

- Walory smakowe śmietany w wielu przepisach są niezastąpione, jednak należy pamiętać, że możemy wybierać odmiany o jak najniższej zawartości tłuszczu. Aby takiej zmiany nie odczuć zbyt drastycznie, zmniejszajmy procentowość stopniowo. Z 36 proc. przejdźmy na 18 proc., a dopiero potem na 12 proc. Najzdrowszym krokiem dla naszego zdrowia byłaby zamiana śmietany na jogurt naturalny lub coraz częściej pojawiającą się śmietanę ekologiczną, wzbogaconą zdrowymi tłuszczami roślinnym – mówi Sandra Nowacka-Jaskólska.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów