Smażone na gazie - czyli niezdrowe
Mięso smażone na kuchence gazowej może być bardziej szkodliwe smażone na kuchence elektrycznej.
*Mięso smażone na kuchence gazowej może być bardziej szkodliwe smażone na kuchence elektrycznej. *
Międzynarodowa Agencja Badania Nowotworów uznała, że wdychanie oparów wytwarzanych w trakcie smażenia mięsa na kuchence gazowej może prowadzić do rozwoju raka.
Wpływ różnych kuchenek na toksyczność oparów wdychanych podczas smażenia mięsa sprawdzały badaczki z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii w Trondheim.
Okazało się, że rodzaj użytego tłuszczu nie miał wpływu na chemiczny skład oparów (mięso smażono na oleju roślinnym lub margarynie)
, jednak opary powstające w czasie smażenia na kuchence gazowej były bardziej toksyczne niż w trakcie smażenia mięsa na kuchence elektrycznej.
W oparach wdychanych w trakcie smażenia na kuchence gazowej występowała znacznie większa ilość naftalenu należącego do wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Nie powodują one wprawdzie natychmiastowych skutków ubocznych, ale ich długotrwałe wdychanie prowadzić może do rozwoju nowotworu.
źródło: Wyborcza.pl