Trwa ładowanie...
Ewa Wachowicz
19-10-2018 12:19

Skarby jesieni i późnej jesieni. Co jeść, co przetwarzać i zachowywać w słoikach na zimę?

Myślicie, że świeże owoce i warzywa dostępne są głównie latem? Nic bardziej mylnego. Nawet późna jesień bywa obfita w różnego rodzaju sezonowe "skarby", które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni. Dynie, jabłka, pomidory - to tylko część z nich. Na co najlepiej postawić oraz jak je przetwarzać? Z chęcią podzielę się moimi sposobami i ulubionymi recepturami.

Skarby jesieni i późnej jesieni. Co jeść, co przetwarzać i zachowywać w słoikach na zimę?Źródło: Archiwum prywatne
d4detro
d4detro

Owoc ma moc. Koniecznie wykorzystajcie jabłka

W tym roku na drzewach oraz na straganach znajdziemy wyjątkowo dużo owoców. Jabłka, gruszki, winogrona i śliwki to te, które pojawiają się najczęściej. Z jabłek codziennie robię świeżo wyciskany sok -jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Wspomaga odporność i przyśpiesza przemianę materii. Jabłka można przechowywać dość długo, ale jeśli nie mamy takiej możliwości, to warto je zetrzeć na tarce, podsmażyć, dodać cukier - zamknąć w słoiku i zapasteryzować. To najprostszy sposób, ale zapewniam was, że to rewelacyjny dodatek do naleśników, ryżu i makronu. Pamiętajcie, że praktycznie wszystkie owoce nadają się do przetwarzania, z powodzeniem można zrobić więc wieloowocowe konfitury i kompoty. Podzielę się z wami przepisem na oryginalne przetworzenie śliwek. Możecie samodzielnie zrobić śliwkowy mus z dodatkiem kakao. Smakuje wybornie!

Składniki:

  • 2½ kg śliwek
  • 700 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g kakao

Przygotowanie: śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Pod tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Doskonałe jako smarowidło do chleba.

Dynia - królowa jesieni, z której można wyczarować pyszne dania

Jak jesień, to koniecznie dynia! Bardzo często wykorzystuję ją w swojej kuchni, a dodatkową zaletą jest to, że można ją przechowywać przez długi czas, nie zepsuje się. Dynia zawiera wiele witamin i minerałów, a przy okazji jest niskokaloryczna i wskazana dla osób na diecie.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
fot. Grzegorz Kozakiewicz Źródło: Archiwum prywatne

Wykorzystać można praktycznie całą dynię, jej świeże pestki pomagają pozbywać się pasożytów z organizmu. Jeśli macie miejsce w zamrażarce, to możecie tam przechowywać obraną i pokrojoną na części dynię. Zarówno ja, jak i cała moja rodzina, uwielbia zupę krem z dyni. Pikantna, rozgrzewająca i sycąca - samo dobro. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 3 papryki czerwone
  • sól gruboziarnista
  • tymianek
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana do dekoracji
  • prażone pestki dyni
  • olej z pestek dyni

Przygotowanie: dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą i roztartym w dłoniach tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę. Papryki ułożyć na drugiej blasze i piec przez 30 minut.
Po upieczeniu papryki pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Warzywa przełożyć do robota (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Zalać wywarem jarzynowym i zmiksować. W razie potrzeby dodać sok z cytryny. Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami oraz olejem z pestek dyni.

d4detro

Ciesz się smakiem grzybów przez cały rok. Jak je przechowywać?

Wbrew pozorom, sezon na grzyby trwa dłużej, niż niektórym się wydaje. Warto wykorzystać pogodne dni i z całą rodziną wybrać się na grzyby. Będziecie później mogli użyć ich do wielu różnych potraw. Osobiście bardzo lubię rydze (najwięcej jest ich w październiku) smażone na maśle na patelni. Można też zrobić sos z prawdziwków, maślaków albo podgrzybków. Jeśli chce cieszyć się smakiem sosu grzybowego o dowolnej porze roku, to podsmażam grzyby na maśle, zamykam w słoiku i wsadzam do zamrażarki. Później to tylko kwestia rozmrożenia i dodania na przykład śmietany. Jeśli nazbieram dużo grzybów albo też dostanę (mam przyjaciela grzybiarza, który zawsze o mnie pamięta), to je marynuję. Oto przepis na marynatę: 4 szklanki wody, szklanka octu, 1/2 szklanki cukru, łyżka soli, liść laurowy i ziele angielskie. Idealnie nadają się do tego młode prawdziwki, maślaki oraz rydze. Większe okazy prawdziwków suszę i dzięki temu mam zimą dodatek do kapusty, farszu do uszek i pierogów, ale też krokietów.

Pomidory - ostatni dzwonek, by je wykorzystać

Ostatnie dni jesieni to pora, by wykorzystać pomidory. Możemy zrobić na przykład domowy przecier, który w dowolnym momencie wykorzystamy jako bazę do zupy pomidorowej lub sos do spaghetti.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
fot. Grzegorz Kozakiewicz Źródło: Archiwum prywatne

Zdarza się też, że przed przymrozkami nie wszystkie pomidory dojrzeją - nie oznacza to jednak, że nie można ich wykorzystać. Wręcz przeciwnie! Możemy z ich zrobić pyszną sałatkę, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu zimą.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 cebule

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek gorczycy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 7 łyżek cukru

Przygotowanie: pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę. Można oprószyć odrobiną soli. Przygotować marynatę. Do wody wlać ocet, wymieszać. Posłodzić, wrzucić przyprawy i zagotować. Pomidory z cebulą przełożyć do słoików. Zalać gorącą marynatą. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj