Skarby jesieni i późnej jesieni. Co jeść, co przetwarzać i zachowywać w słoikach na zimę?

Myślicie, że świeże owoce i warzywa dostępne są głównie latem? Nic bardziej mylnego. Nawet późna jesień bywa obfita w różnego rodzaju sezonowe "skarby", które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni. Dynie, jabłka, pomidory - to tylko część z nich. Na co najlepiej postawić oraz jak je przetwarzać? Z chęcią podzielę się moimi sposobami i ulubionymi recepturami.

fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz
1

Owoc ma moc. Koniecznie wykorzystajcie jabłka

W tym roku na drzewach oraz na straganach znajdziemy wyjątkowo dużo owoców. Jabłka, gruszki, winogrona i śliwki to te, które pojawiają się najczęściej. Z jabłek codziennie robię świeżo wyciskany sok -jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Wspomaga odporność i przyśpiesza przemianę materii. Jabłka można przechowywać dość długo, ale jeśli nie mamy takiej możliwości, to warto je zetrzeć na tarce, podsmażyć, dodać cukier - zamknąć w słoiku i zapasteryzować. To najprostszy sposób, ale zapewniam was, że to rewelacyjny dodatek do naleśników, ryżu i makronu. Pamiętajcie, że praktycznie wszystkie owoce nadają się do przetwarzania, z powodzeniem można zrobić więc wieloowocowe konfitury i kompoty. Podzielę się z wami przepisem na oryginalne przetworzenie śliwek. Możecie samodzielnie zrobić śliwkowy mus z dodatkiem kakao. Smakuje wybornie!

Składniki:

  • 2½ kg śliwek
  • 700 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g kakao

Przygotowanie: śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Pod tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Doskonałe jako smarowidło do chleba.

Dynia - królowa jesieni, z której można wyczarować pyszne dania

Jak jesień, to koniecznie dynia! Bardzo często wykorzystuję ją w swojej kuchni, a dodatkową zaletą jest to, że można ją przechowywać przez długi czas, nie zepsuje się. Dynia zawiera wiele witamin i minerałów, a przy okazji jest niskokaloryczna i wskazana dla osób na diecie.

fot. Grzegorz Kozakiewicz
© Archiwum prywatne

Wykorzystać można praktycznie całą dynię, jej świeże pestki pomagają pozbywać się pasożytów z organizmu. Jeśli macie miejsce w zamrażarce, to możecie tam przechowywać obraną i pokrojoną na części dynię. Zarówno ja, jak i cała moja rodzina, uwielbia zupę krem z dyni. Pikantna, rozgrzewająca i sycąca - samo dobro. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 3 papryki czerwone
  • sól gruboziarnista
  • tymianek
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana do dekoracji
  • prażone pestki dyni
  • olej z pestek dyni

Przygotowanie: dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą i roztartym w dłoniach tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę. Papryki ułożyć na drugiej blasze i piec przez 30 minut.
Po upieczeniu papryki pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Warzywa przełożyć do robota (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Zalać wywarem jarzynowym i zmiksować. W razie potrzeby dodać sok z cytryny. Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami oraz olejem z pestek dyni.

Ciesz się smakiem grzybów przez cały rok. Jak je przechowywać?

Wbrew pozorom, sezon na grzyby trwa dłużej, niż niektórym się wydaje. Warto wykorzystać pogodne dni i z całą rodziną wybrać się na grzyby. Będziecie później mogli użyć ich do wielu różnych potraw. Osobiście bardzo lubię rydze (najwięcej jest ich w październiku) smażone na maśle na patelni. Można też zrobić sos z prawdziwków, maślaków albo podgrzybków. Jeśli chce cieszyć się smakiem sosu grzybowego o dowolnej porze roku, to podsmażam grzyby na maśle, zamykam w słoiku i wsadzam do zamrażarki. Później to tylko kwestia rozmrożenia i dodania na przykład śmietany. Jeśli nazbieram dużo grzybów albo też dostanę (mam przyjaciela grzybiarza, który zawsze o mnie pamięta), to je marynuję. Oto przepis na marynatę: 4 szklanki wody, szklanka octu, 1/2 szklanki cukru, łyżka soli, liść laurowy i ziele angielskie. Idealnie nadają się do tego młode prawdziwki, maślaki oraz rydze. Większe okazy prawdziwków suszę i dzięki temu mam zimą dodatek do kapusty, farszu do uszek i pierogów, ale też krokietów.

Pomidory - ostatni dzwonek, by je wykorzystać

Ostatnie dni jesieni to pora, by wykorzystać pomidory. Możemy zrobić na przykład domowy przecier, który w dowolnym momencie wykorzystamy jako bazę do zupy pomidorowej lub sos do spaghetti.

fot. Grzegorz Kozakiewicz
© Archiwum prywatne

Zdarza się też, że przed przymrozkami nie wszystkie pomidory dojrzeją - nie oznacza to jednak, że nie można ich wykorzystać. Wręcz przeciwnie! Możemy z ich zrobić pyszną sałatkę, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu zimą.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 cebule

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek gorczycy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 7 łyżek cukru

Przygotowanie: pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę. Można oprószyć odrobiną soli. Przygotować marynatę. Do wody wlać ocet, wymieszać. Posłodzić, wrzucić przyprawy i zagotować. Pomidory z cebulą przełożyć do słoików. Zalać gorącą marynatą. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

1

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru