Sałatka w stylu kalifornijskim z ananasem i serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na lekki, ale jednocześnie sycący posiłek do pracy? Trafiłeś w dobre miejsce. Mamy propozycję na pyszną sałatkę z ananasem, batatami, serem pleśniowym i orzechami. Wystarczy kilka chwil, by przygotować smaczny i wartościowy posiłek. Sałatka sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, na wycieczkę czy romantyczną kolację.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 1 woreczek mieszanki sałat np. California mix marki Eisberg
- 1 batat średniej wielkości
- 1/4 ananasa
- garść orzechów włoskich
- 80 g sera pleśniowego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- zioła
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
- Mieszankę sałat ułóż w miseczce.
- Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut).
- Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę.
- Posiekaj grubo orzechy.
- Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem.
- Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze