WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Suszone owoce w kuchni. Słodki dodatek do wielu dań

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Smaczne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Są słodkie, sycące, zawierają sporo błonnika, dzięki czemu usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednak suszone owoce, bo o nich mowa, to nie tylko zdrowa przekąska. Są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Klasyką polskiej kuchni jest schab faszerowany śliwkami oraz keks, a na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszu. Pomysłów na wykorzystanie suszonych owoców jest więcej. Zapraszamy do naszej galerii.

Zobacz też: Właściwości suszonych śliwek

/ 6Aromatyczny sos

Obraz
© 123RF.COM

Suszone śliwki, żurawina czy morele mogą być bazą do przygotowania smacznego sosu. Wystarczy ugotować susz w niewielkiej ilości czerwonego wina, porto czy brandy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Z owocami najlepiej komponują się goździki, cynamon, kardamon czy imbir. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można wlać odrobinę wody. Do tego miód i gotowe. Całość warto zblendować. Sos będzie świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, knedli czy słodkich wypieków.

/ 6Ciasta i desery

Obraz
© 123RF.COM

Bakaliowa mieszanka to obowiązkowy składnik keksu. Jednak suszone owoce możemy dodać również do innych słodkości. Muffinki z żurawiną i orzechami lub z rodzynkami i tartym jabłkiem, kisiel, ciasto piernikowe, batoniki musli to równie smakowite propozycje. Macie ochotę na słodkie śniadanie? Garść posiekanych suszonych owoców podkręci smak owsianki, jaglanki czy granoli z jogurtem.

/ 6Dodatek do mięs

Obraz
© 123RF.COM

Mięsno-owocowe kompozycje mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Sekretem jest odpowiedni dobór dodatków i przypraw. Suszone owoce dobrze łączą się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem czy dziczyzną. Schab ze śliwką, roladki z kurczaka z żurawiną czy indyk faszerowany morelami to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie suszonych owoców. Świetnie komponują się one także z pasztetami, terrinami, wędlinami czy bigosem.

/ 6Kompot, herbatka

Obraz
© 123RF.COM

Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku. To duży błąd. Napój doskonale pobudza pracę jelit i przyspiesza trawienie. Do tego świetnie smakuje. Przygotowanie go jest niezwykle proste. Smak kompotu można podkręcić ulubionymi dodatkami – miodem, przyprawami, plasterkami pomarańczy. Suszone owoce są również składnikiem wielu ziołowych herbatek.

/ 6Sałatki i surówki

Obraz
© 123RF.COM

Garść suszonych owoców wystarczy, by podkręcić smak prawie każdej sałatki, nie tylko owocowej. Warto eksperymentować. Kiszona kapusta czy seler świetnie smakują z rodzynkami, a nieco kwaskowata żurawina pasuje do wędzonego na ciepło łososia. Bakaliowa mieszanka przyda się również do przygotowania sałatki z kaszą kuskus w marokańskim stylu.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru