Suszone owoce w kuchni. Słodki dodatek do wielu dań

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Smaczne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Są słodkie, sycące, zawierają sporo błonnika, dzięki czemu usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednak suszone owoce, bo o nich mowa, to nie tylko zdrowa przekąska. Są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Klasyką polskiej kuchni jest schab faszerowany śliwkami oraz keks, a na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszu. Pomysłów na wykorzystanie suszonych owoców jest więcej. Zapraszamy do naszej galerii.

Zobacz też: Właściwości suszonych śliwek

/ 6Aromatyczny sos

Obraz
© 123RF.COM

Suszone śliwki, żurawina czy morele mogą być bazą do przygotowania smacznego sosu. Wystarczy ugotować susz w niewielkiej ilości czerwonego wina, porto czy brandy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Z owocami najlepiej komponują się goździki, cynamon, kardamon czy imbir. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można wlać odrobinę wody. Do tego miód i gotowe. Całość warto zblendować. Sos będzie świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, knedli czy słodkich wypieków.

/ 6Ciasta i desery

Obraz
© 123RF.COM

Bakaliowa mieszanka to obowiązkowy składnik keksu. Jednak suszone owoce możemy dodać również do innych słodkości. Muffinki z żurawiną i orzechami lub z rodzynkami i tartym jabłkiem, kisiel, ciasto piernikowe, batoniki musli to równie smakowite propozycje. Macie ochotę na słodkie śniadanie? Garść posiekanych suszonych owoców podkręci smak owsianki, jaglanki czy granoli z jogurtem.

/ 6Dodatek do mięs

Obraz
© 123RF.COM

Mięsno-owocowe kompozycje mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Sekretem jest odpowiedni dobór dodatków i przypraw. Suszone owoce dobrze łączą się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem czy dziczyzną. Schab ze śliwką, roladki z kurczaka z żurawiną czy indyk faszerowany morelami to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie suszonych owoców. Świetnie komponują się one także z pasztetami, terrinami, wędlinami czy bigosem.

/ 6Kompot, herbatka

Obraz
© 123RF.COM

Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku. To duży błąd. Napój doskonale pobudza pracę jelit i przyspiesza trawienie. Do tego świetnie smakuje. Przygotowanie go jest niezwykle proste. Smak kompotu można podkręcić ulubionymi dodatkami – miodem, przyprawami, plasterkami pomarańczy. Suszone owoce są również składnikiem wielu ziołowych herbatek.

/ 6Sałatki i surówki

Obraz
© 123RF.COM

Garść suszonych owoców wystarczy, by podkręcić smak prawie każdej sałatki, nie tylko owocowej. Warto eksperymentować. Kiszona kapusta czy seler świetnie smakują z rodzynkami, a nieco kwaskowata żurawina pasuje do wędzonego na ciepło łososia. Bakaliowa mieszanka przyda się również do przygotowania sałatki z kaszą kuskus w marokańskim stylu.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości