Smaczne inspiracje
Są słodkie, sycące, zawierają sporo błonnika, dzięki czemu usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednak suszone owoce, bo o nich mowa, to nie tylko zdrowa przekąska. Są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Klasyką polskiej kuchni jest schab faszerowany śliwkami oraz keks, a na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszu. Pomysłów na wykorzystanie suszonych owoców jest więcej. Zapraszamy do naszej galerii.
Zobacz też: Właściwości suszonych śliwek
Aromatyczny sos
Suszone śliwki, żurawina czy morele mogą być bazą do przygotowania smacznego sosu. Wystarczy ugotować susz w niewielkiej ilości czerwonego wina, porto czy brandy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Z owocami najlepiej komponują się goździki, cynamon, kardamon czy imbir. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można wlać odrobinę wody. Do tego miód i gotowe. Całość warto zblendować. Sos będzie świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, knedli czy słodkich wypieków.
Ciasta i desery
Bakaliowa mieszanka to obowiązkowy składnik keksu. Jednak suszone owoce możemy dodać również do innych słodkości. Muffinki z żurawiną i orzechami lub z rodzynkami i tartym jabłkiem, kisiel, ciasto piernikowe, batoniki musli to równie smakowite propozycje. Macie ochotę na słodkie śniadanie? Garść posiekanych suszonych owoców podkręci smak owsianki, jaglanki czy granoli z jogurtem.
Dodatek do mięs
Mięsno-owocowe kompozycje mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Sekretem jest odpowiedni dobór dodatków i przypraw. Suszone owoce dobrze łączą się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem czy dziczyzną. Schab ze śliwką, roladki z kurczaka z żurawiną czy indyk faszerowany morelami to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie suszonych owoców. Świetnie komponują się one także z pasztetami, terrinami, wędlinami czy bigosem.
Kompot, herbatka
Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku. To duży błąd. Napój doskonale pobudza pracę jelit i przyspiesza trawienie. Do tego świetnie smakuje. Przygotowanie go jest niezwykle proste. Smak kompotu można podkręcić ulubionymi dodatkami – miodem, przyprawami, plasterkami pomarańczy. Suszone owoce są również składnikiem wielu ziołowych herbatek.
Sałatki i surówki
Garść suszonych owoców wystarczy, by podkręcić smak prawie każdej sałatki, nie tylko owocowej. Warto eksperymentować. Kiszona kapusta czy seler świetnie smakują z rodzynkami, a nieco kwaskowata żurawina pasuje do wędzonego na ciepło łososia. Bakaliowa mieszanka przyda się również do przygotowania sałatki z kaszą kuskus w marokańskim stylu.