Sezon na szparagi zaraz się skończy. Będziesz żałować, jeśli nie spróbujesz tych dań

Szparagi to jeden z największych darów wiosennej kuchni. Jak wykorzystać je w prostych i jednocześnie zachwycających przepisach? Oto pięć pomysłów, które odmienią twoje gotowanie w tym, krótkim, ale jakże cudownym sezonie.

Najlepsze dania ze szparagamiNajlepsze dania ze szparagami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Zielone i białe szparagi to nie tylko wyjątkowy smak, ale też źródło cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie i lekkość codziennej diety. Dzięki swojej uniwersalności świetnie sprawdzają się w zupach, sałatkach, makaronach i zapiekankach. Oto pięć pomysłów, dzięki którym odkryjesz szparagi na nowo i wprowadzisz do kuchni odrobinę sezonowej świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi to jedno z najbardziej wartościowych warzyw sezonowych, więc warto wprowadzić je do swojego wiosennego menu. Dostarczają cenne składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B, witaminę C i K. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w błonnik, który wspiera zdrowie układu trawiennego oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a naturalne związki, takie jak asparagina, wspomagają zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki delikatnemu smakowi i dużej wszechstronności kulinarnej szparagi świetnie sprawdzają się zarówno w prostych, jak i bardziej wyrafinowanych daniach.

Zupa krem z zielonych szparagów z mozzarellą

Zupa krem z zielonych szparagów z mozzarellą
Zupa krem z zielonych szparagów z mozzarellą © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Delikatna, lekka i pełna smaku zupa krem z zielonych szparagów to świetny sposób na szybki, zdrowy posiłek w sezonie. Szparagi wspierają pracę układu trawiennego i dostarczają przeciwutleniacze, a mozzarella dodaje kremową konsystencję i jest źródłem białka, nieobciążającym przy tym organizmu.

Składniki:

  • 1 średni pęczek zielonych szparagów,
  • 1 kulka mozzarelli light,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi, odetnij twarde końcówki i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj szparagi i smaż przez chwilę, całość mieszając.
  3. Wlej wodę, aby sięgała do 3/4 wysokości warzyw, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 10–12 minut, do miękkości.
  4. Zblenduj na krem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z kawałkami mozzarelli rozłożonymi na wierzchu.

Białe szparagi zapiekane z serem

Białe szparagi zapiekane z serem
Białe szparagi zapiekane z serem © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Proste i pyszne danie, które łączy delikatność białych szparagów z intensywnym smakiem roztopionego sera cheddar. Szparagi dostarczają cenne składniki mineralne, takie jak wapń i kwas foliowy, a przygotowana z nich lekka zapiekanka jest wartościowym elementem diety wspierającej kości i trawienie.

Składniki:

  • 1/2 średniego pęczka białych szparagów,
  • kawałek lub 4 plastry sera żółtego cheddar.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Szparagi umyj, cienko obierz, odetnij twarde końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
  3. Szparagi ułóż w małym naczyniu żaroodpornym i posyp serem.
  4. Zapiekaj przez 15–20 minut, aż szparagi zmiękną, a ser się rozpuści.

Makaron ze szparagami i orzeszkami ziemnymi

Makaron ze szparagami i orzeszkami ziemnymi
Makaron ze szparagami i orzeszkami ziemnymi © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

To połączenie delikatnych szparagów, chrupiących orzeszków i makaronu tworzy lekkie, a jednocześnie sycące danie. Szparagi pomagają wspierać układ trawienny, a orzeszki ziemne dostarczają białko i zdrowe tłuszcze, dzięki czemu organizm dłużej utrzymuje wysoki poziom energii.

Składniki:

  • 1 porcja makaronu pszennego (np. penne, świderki lub inny),
  • 1/3 średniego pęczka zielonych szparagów,
  • 1 łyżka niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. W tym czasie szparagi umyj, pokrój na kawałki, czosnek posiekaj, a orzeszki drobno pokrój.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek przez 2 minuty, dodaj szparagi i smaż około 10 minut, co chwilę mieszając.
  4. Połącz szparagi z odcedzonym makaronem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i posyp orzeszkami.

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Lekka, pełna smaku i bogata w wartości odżywcze sałatka, która łączy delikatność pieczonych szparagów z wyrazistym smakiem wędzonego łososia. Dostarcza składniki mineralne, zdrowe kwasy omega-3 i błonnik, dzięki czemu świetnie sprawdza się w formie szybkiego, odżywczego posiłku.

Składniki:

  • 1/2 małego opakowania łososia wędzonego na zimno,
  • 1/2 średniego pęczka zielonych szparagów,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Szparagi umyj, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie paski, skrop odrobiną oliwy i oprósz solą.
  2. Piecz około 5–8 minut, aż zmiękną.
  3. W tym czasie pomidorki przekrój na pół, a sos przygotuj, mieszając musztardę, syrop klonowy lub miód i resztę oliwy.
  4. Na talerzu ułóż pieczone szparagi, kawałki łososia i pomidorki, a całość polej sosem.

Zupa krem z białych szparagów z ziarnami i aromatyczną oliwą

Zupa krem z białych szparagów z ziarnami i aromatyczną oliwą
Zupa krem z białych szparagów z ziarnami i aromatyczną oliwą © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Kremowa, delikatna i pełna wartości odżywczych zupa, która łączy subtelny smak białych szparagów z chrupiącymi ziarnami i ziołową oliwą. Szparagi wspierają układ trawienny i odpornościowy, a dodatek siemienia lnianego oraz pestek dyni wzbogaca danie błonnikiem i zdrowymi tłuszczami.

Składniki:

  • 1 średni pęczek białych szparagów,
  • 1 mała cebula biała,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • rozmaryn,
  • biały pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj, cienko obierz, odetnij twarde końcówki i pokrój. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. W rondlu rozgrzej masło, podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj szparagi. Po chwili wlej wodę (do 3/4 wysokości warzyw), zagotuj i gotuj na małym ogniu około 12–15 minut.
  3. W międzyczasie wymieszaj oliwę z czosnkiem niedźwiedzim, rozmarynem i białym pieprzem.
  4. Na suchej patelni upraż siemię, pestki dyni i słonecznik, co chwilę potrząsając.
  5. Zblenduj zupę na krem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Przełóż do miseczki, posyp ziarnami i skrop aromatyczną oliwą.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja