Sezon na szparagi zaraz się skończy. Będziesz żałować, jeśli nie spróbujesz tych dań

Szparagi to jeden z największych darów wiosennej kuchni. Jak wykorzystać je w prostych i jednocześnie zachwycających przepisach? Oto pięć pomysłów, które odmienią twoje gotowanie w tym, krótkim, ale jakże cudownym sezonie.

Najlepsze dania ze szparagamiNajlepsze dania ze szparagami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Zielone i białe szparagi to nie tylko wyjątkowy smak, ale też źródło cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie i lekkość codziennej diety. Dzięki swojej uniwersalności świetnie sprawdzają się w zupach, sałatkach, makaronach i zapiekankach. Oto pięć pomysłów, dzięki którym odkryjesz szparagi na nowo i wprowadzisz do kuchni odrobinę sezonowej świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi to jedno z najbardziej wartościowych warzyw sezonowych, więc warto wprowadzić je do swojego wiosennego menu. Dostarczają cenne składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B, witaminę C i K. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w błonnik, który wspiera zdrowie układu trawiennego oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a naturalne związki, takie jak asparagina, wspomagają zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki delikatnemu smakowi i dużej wszechstronności kulinarnej szparagi świetnie sprawdzają się zarówno w prostych, jak i bardziej wyrafinowanych daniach.

Zupa krem z zielonych szparagów z mozzarellą

Zupa krem z zielonych szparagów z mozzarellą
Zupa krem z zielonych szparagów z mozzarellą © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Delikatna, lekka i pełna smaku zupa krem z zielonych szparagów to świetny sposób na szybki, zdrowy posiłek w sezonie. Szparagi wspierają pracę układu trawiennego i dostarczają przeciwutleniacze, a mozzarella dodaje kremową konsystencję i jest źródłem białka, nieobciążającym przy tym organizmu.

Składniki:

  • 1 średni pęczek zielonych szparagów,
  • 1 kulka mozzarelli light,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi, odetnij twarde końcówki i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj szparagi i smaż przez chwilę, całość mieszając.
  3. Wlej wodę, aby sięgała do 3/4 wysokości warzyw, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 10–12 minut, do miękkości.
  4. Zblenduj na krem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z kawałkami mozzarelli rozłożonymi na wierzchu.

Białe szparagi zapiekane z serem

Białe szparagi zapiekane z serem
Białe szparagi zapiekane z serem © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Proste i pyszne danie, które łączy delikatność białych szparagów z intensywnym smakiem roztopionego sera cheddar. Szparagi dostarczają cenne składniki mineralne, takie jak wapń i kwas foliowy, a przygotowana z nich lekka zapiekanka jest wartościowym elementem diety wspierającej kości i trawienie.

Składniki:

  • 1/2 średniego pęczka białych szparagów,
  • kawałek lub 4 plastry sera żółtego cheddar.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Szparagi umyj, cienko obierz, odetnij twarde końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
  3. Szparagi ułóż w małym naczyniu żaroodpornym i posyp serem.
  4. Zapiekaj przez 15–20 minut, aż szparagi zmiękną, a ser się rozpuści.

Makaron ze szparagami i orzeszkami ziemnymi

Makaron ze szparagami i orzeszkami ziemnymi
Makaron ze szparagami i orzeszkami ziemnymi © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

To połączenie delikatnych szparagów, chrupiących orzeszków i makaronu tworzy lekkie, a jednocześnie sycące danie. Szparagi pomagają wspierać układ trawienny, a orzeszki ziemne dostarczają białko i zdrowe tłuszcze, dzięki czemu organizm dłużej utrzymuje wysoki poziom energii.

Składniki:

  • 1 porcja makaronu pszennego (np. penne, świderki lub inny),
  • 1/3 średniego pęczka zielonych szparagów,
  • 1 łyżka niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. W tym czasie szparagi umyj, pokrój na kawałki, czosnek posiekaj, a orzeszki drobno pokrój.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek przez 2 minuty, dodaj szparagi i smaż około 10 minut, co chwilę mieszając.
  4. Połącz szparagi z odcedzonym makaronem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i posyp orzeszkami.

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonymi szparagami © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Lekka, pełna smaku i bogata w wartości odżywcze sałatka, która łączy delikatność pieczonych szparagów z wyrazistym smakiem wędzonego łososia. Dostarcza składniki mineralne, zdrowe kwasy omega-3 i błonnik, dzięki czemu świetnie sprawdza się w formie szybkiego, odżywczego posiłku.

Składniki:

  • 1/2 małego opakowania łososia wędzonego na zimno,
  • 1/2 średniego pęczka zielonych szparagów,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Szparagi umyj, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie paski, skrop odrobiną oliwy i oprósz solą.
  2. Piecz około 5–8 minut, aż zmiękną.
  3. W tym czasie pomidorki przekrój na pół, a sos przygotuj, mieszając musztardę, syrop klonowy lub miód i resztę oliwy.
  4. Na talerzu ułóż pieczone szparagi, kawałki łososia i pomidorki, a całość polej sosem.

Zupa krem z białych szparagów z ziarnami i aromatyczną oliwą

Zupa krem z białych szparagów z ziarnami i aromatyczną oliwą
Zupa krem z białych szparagów z ziarnami i aromatyczną oliwą © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Kremowa, delikatna i pełna wartości odżywczych zupa, która łączy subtelny smak białych szparagów z chrupiącymi ziarnami i ziołową oliwą. Szparagi wspierają układ trawienny i odpornościowy, a dodatek siemienia lnianego oraz pestek dyni wzbogaca danie błonnikiem i zdrowymi tłuszczami.

Składniki:

  • 1 średni pęczek białych szparagów,
  • 1 mała cebula biała,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • rozmaryn,
  • biały pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj, cienko obierz, odetnij twarde końcówki i pokrój. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. W rondlu rozgrzej masło, podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj szparagi. Po chwili wlej wodę (do 3/4 wysokości warzyw), zagotuj i gotuj na małym ogniu około 12–15 minut.
  3. W międzyczasie wymieszaj oliwę z czosnkiem niedźwiedzim, rozmarynem i białym pieprzem.
  4. Na suchej patelni upraż siemię, pestki dyni i słonecznik, co chwilę potrząsając.
  5. Zblenduj zupę na krem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Przełóż do miseczki, posyp ziarnami i skrop aromatyczną oliwą.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości