Trwa ładowanie...
29-12-2016 18:43

Ryba na piątek: marynowane, smażone śledzie

Rybny specjał ze słoików. Rodzina będzie się zajadać

Ryba na piątek: marynowane, smażone śledzieŹródło: www.daylicooking.pl
d3g4uzh
d3g4uzh

O śledziach przypominamy sobie zazwyczaj tylko od święta. Zupełnie niesłusznie, bo ten rodzaj ryby powinien częściej gościć na polskich stołach. Pysznym sposobem będzie zamarynowanie śledzi w delikatnej octowej zalewie, a następnie ich usmażenie. Przepis poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking".

Składniki na śledzie:

około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych)
mąka pszenna do oprószenia śledzi
olej rzepakowy do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na zalewę do śledzi:

6 szklanek wody
1 szklanka octu spirytusowego 10 proc.
5-6 większych liści laurowych
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
4 łyżki ziarenek gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki soli
4 średnie cebule

Przygotowanie:

Śledzie dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Obieramy cebule i kroimy w talarki. Zagotowujemy wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem - na niewielkim ogniu. Dokładamy cebulę i gotujemy jeszcze przez minutę.

d3g4uzh

Śledzie oprószamy mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Układamy je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewamy wrzącą zalewą. Na wierzchu układamy cebulę. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Po kilku dniach śledzie są gotowe do zjedzenia.

d3g4uzh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3g4uzh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj