Ryba na piątek: marynowane, smażone śledzie

Rybny specjał ze słoików. Rodzina będzie się zajadać

Ryba na piątek: marynowane, smażone śledzie
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl
9

O śledziach przypominamy sobie zazwyczaj tylko od święta. Zupełnie niesłusznie, bo ten rodzaj ryby powinien częściej gościć na polskich stołach. Pysznym sposobem będzie zamarynowanie śledzi w delikatnej octowej zalewie, a następnie ich usmażenie. Przepis poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking".

Składniki na śledzie:

około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych)
mąka pszenna do oprószenia śledzi
olej rzepakowy do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na zalewę do śledzi:

6 szklanek wody
1 szklanka octu spirytusowego 10 proc.
5-6 większych liści laurowych
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
4 łyżki ziarenek gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki soli
4 średnie cebule

Przygotowanie:

Śledzie dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Obieramy cebule i kroimy w talarki. Zagotowujemy wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem - na niewielkim ogniu. Dokładamy cebulę i gotujemy jeszcze przez minutę.

Śledzie oprószamy mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Układamy je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewamy wrzącą zalewą. Na wierzchu układamy cebulę. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Po kilku dniach śledzie są gotowe do zjedzenia.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
9

Wybrane dla Ciebie

Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad