Śledzie - dlaczego warto je jeść częściej niż tylko w święta?

Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, mają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Mięso tych ryb to źródło doskonałej jakości białka, które zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy.

Obraz

/ 5Pyszne i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, mają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Mięso tych ryb to źródło doskonałej jakości białka, które zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy. Choć są to ryby tłuste, mają stosunkowo mało kalorii (tylko 160 kcal na 100 g). Przed Wigilią kupujemy je częściej i staramy się przyrządzać je na wiele sposobów, np. z olejem i cebulką, pod pierzynką, w occie. Ze śledzi powstają pyszne dania, które warto jeść częściej niż tylko w grudniu.

/ 5Źródło zdrowych tłuszczów

Obraz
© 123RF.COM

Śledzie to ryby morskie, które dostarczają nam niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Stanowią one aż 70 proc. wszystkich tłuszczów tej ryby. Co dzięki temu zyskujemy? Tłuszcze z ryb mają wpływ na prawidłową prace naszego mózgu, serca, wzroku. Obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi, wzmacniają pamięć i koncentrację. Kwasy tłuszczowe zawarte w śledziach działają jak naturalne antydepresanty. Łagodzą huśtawki hormonalne i uspokajają. Ponadto wspomagają procesy metaboliczne, więc dzięki nim łatwiej chudniemy.

/ 5Jak podawać śledzie?

Obraz
© 123RF.COM

Najzdrowsze są świeże ryby, ale ciężko jest dostać. Najbardziej popularne w naszym kraju są solone filety śledzia. Z najsmaczniejsze uchodzą matiasy. Mają wyjątkowo delikatny smak, ponieważ są to młode ryby, odławiane przed pierwszym tarłem. Śledzie z beczki są zwykle bardzo słone, dlatego trzeba je długo moczyć w wodzie lub mleku. Warto spróbować także śledzi wędzonych, tzw. piklingów. Mało popularne są śledzie gotowane na parze lub zapiekane w folii, a to właśnie przygotowane w ten sposób zachowują najwięcej witamin i składników odżywczych. Lepiej nie kupować śledzi w puszce lub w gotowych marynatach. Zawierają substancje konserwujące, aromaty i barwniki, które mogą nawet prowadzić do alergii.

/ 5Sałatka śledziowa z jabłkami i burakami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 płaty śledziowe, 2 ugotowane buraki, 1 kwaśne jabłko, 1 cebula, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie, ale niezbyt długo. Muszą być lekko słone. Osuszamy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane i obrane buraki kroimy w drobne kawałki. Jabłka (mogą być w skórce) kroimy w półplasterki lub w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jeszcze majonez, jogurt, sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

/ 5Sałatka śledziowa w połówce jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 solone płaty śledzi, 3 duże jabłka, 2 ugotowane marchewki, 1 por, 2 ogórki kiszone, sok z cytryn, łyżka jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: Jabłka myjemy i kroimy na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby zbyt szybko nie ściemniały. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Marchewkę, ogórka i por drobno kroimy. Dodajemy majonez, przyprawy i mieszamy. Na każdą połówkę jabłka nakładamy łyżką porcję sałatki. Na wierzch kładziemy nabity na wykałaczkę kawałek wymoczonego śledzia.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę