Śledzie - dlaczego warto je jeść częściej niż tylko w święta?
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, mają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Mięso tych ryb to źródło doskonałej jakości białka, które zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy.
Pyszne i zdrowe
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, mają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Mięso tych ryb to źródło doskonałej jakości białka, które zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy. Choć są to ryby tłuste, mają stosunkowo mało kalorii (tylko 160 kcal na 100 g). Przed Wigilią kupujemy je częściej i staramy się przyrządzać je na wiele sposobów, np. z olejem i cebulką, pod pierzynką, w occie. Ze śledzi powstają pyszne dania, które warto jeść częściej niż tylko w grudniu.
Źródło zdrowych tłuszczów
Śledzie to ryby morskie, które dostarczają nam niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Stanowią one aż 70 proc. wszystkich tłuszczów tej ryby. Co dzięki temu zyskujemy? Tłuszcze z ryb mają wpływ na prawidłową prace naszego mózgu, serca, wzroku. Obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi, wzmacniają pamięć i koncentrację. Kwasy tłuszczowe zawarte w śledziach działają jak naturalne antydepresanty. Łagodzą huśtawki hormonalne i uspokajają. Ponadto wspomagają procesy metaboliczne, więc dzięki nim łatwiej chudniemy.
Jak podawać śledzie?
Najzdrowsze są świeże ryby, ale ciężko jest dostać. Najbardziej popularne w naszym kraju są solone filety śledzia. Z najsmaczniejsze uchodzą matiasy. Mają wyjątkowo delikatny smak, ponieważ są to młode ryby, odławiane przed pierwszym tarłem. Śledzie z beczki są zwykle bardzo słone, dlatego trzeba je długo moczyć w wodzie lub mleku. Warto spróbować także śledzi wędzonych, tzw. piklingów. Mało popularne są śledzie gotowane na parze lub zapiekane w folii, a to właśnie przygotowane w ten sposób zachowują najwięcej witamin i składników odżywczych. Lepiej nie kupować śledzi w puszce lub w gotowych marynatach. Zawierają substancje konserwujące, aromaty i barwniki, które mogą nawet prowadzić do alergii.
Sałatka śledziowa z jabłkami i burakami
Składniki: 4 płaty śledziowe, 2 ugotowane buraki, 1 kwaśne jabłko, 1 cebula, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie, ale niezbyt długo. Muszą być lekko słone. Osuszamy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane i obrane buraki kroimy w drobne kawałki. Jabłka (mogą być w skórce) kroimy w półplasterki lub w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jeszcze majonez, jogurt, sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Sałatka śledziowa w połówce jabłka
Składniki: 4 solone płaty śledzi, 3 duże jabłka, 2 ugotowane marchewki, 1 por, 2 ogórki kiszone, sok z cytryn, łyżka jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: Jabłka myjemy i kroimy na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby zbyt szybko nie ściemniały. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Marchewkę, ogórka i por drobno kroimy. Dodajemy majonez, przyprawy i mieszamy. Na każdą połówkę jabłka nakładamy łyżką porcję sałatki. Na wierzch kładziemy nabity na wykałaczkę kawałek wymoczonego śledzia.