Jakie ryby mogą nam zaszkodzić?
Niezdrowe ryby
Czy ryby są zdrowe jak przysłowiowa ryba? Niekoniecznie. Okazuje się nawet, że jedzenie niektórych gatunków może nam zaszkodzić. Jak to możliwe?
Ryby dostarczają organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, dobrze przyswajalnego białka i cennych mikroelementów. Jednak pod jednym warunkiem - że nie są skażone. Tymczasem środowisko naturalne na całym świecie, a szczególnie - morza i oceany pełne są rtęci. Wyniki badań coraz większej grupy naukowców wykazują, że rezultatem stałego przenikania związków rtęci metalu do wód morskich jest ich wchłanianie i długotrwałe kumulowanie przez ryby i inne organizmy morskie, które w postaci różnych potraw trafiają na nasze stoły. Warto uważać na rekina, miecznika, a nawet na makrelę.
ml/mmch
Polecamy również:
10 bomb kalorycznych 10 bomb kalorycznych