Trwa ładowanie...
Karolina Wójciga
07-02-2017 10:06

Rurki z bitą śmietaną

Pamiętacie smak chrupiących rurek z bitą śmietaną? Któż w dzieciństwie się nimi nie zajadał? Ich sekret tkwił w prostocie, zwykły wafelek z pyszną słodką bitą śmietaną. Jeśli chcecie przypomnieć sobie ten wyjątkowy deser, to zapraszamy was na nasz cykl - Sentymentalny Wtorek. Mamy dla was przepis na domowy przysmak z dzieciństwa.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Rurki z bitą śmietanąŹródło: Shutterstock.com
d2y13dw
d2y13dw

Gdy byłam mała, w każde niedzielne popołudnie rodzice zabierali mnie i siostrę na spacer. Chodziliśmy wtedy do malutkiej i niepozornej kawiarenki, w której tata kupował 8 rurek z prawdziwą bitą śmietaną. Jedną jedliśmy przy stoliku w cukierni, a resztę pałaszowaliśmy w domu po obiedzie.
Kiedy o tym piszę, bezwiednie się uśmiecham, bo to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa. Ostatnio odwiedziłam rodziców i, jak za starych dobrych czasów, wybraliśmy się na spacer uwieńczony rurkami. Byłam bardzo zdziwiona, że cukiernia, w której zawsze kupowaliśmy nasz przysmak, jeszcze istnieje. W środku nic się nie zmieniło, jakby czas się w niej zatrzymał. Nawet rurki z bitą śmietaną smakowały jak 15 lat temu.
Wpadłam wtedy na pomysł - spróbuję je przygotować samodzielnie w domu. Pojawiło się jednak zasadnicze pytanie: co zrobić, żeby wafle przybrały kształt rurek? Oczywiście można je kupić w sklepie, ale nie lubię chodzić na łatwiznę. Zaczęłam szukać. W końcu znalazłam banalny i niezawodny sposób. Chcecie wiedzieć, jak zwinąć wafle w rurkę?
Składniki:

  • opakowanie wafli (takich jak do przygotowania piszingera),
  • śmietanka 30 proc.

Przygotowanie:
Każdy wafel przekrój na 4 części. Na garnuszku z gorącą wodą połóż metalowe sito lub kratkę, a na nim po jednym waflu. Poczekaj, aż wafelek zmięknie (ok.1-2 min) i szybkim ruchem zwiń go w rurkę, pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Kiedy już zwiniesz wszystkie wafle w rurki, włóż je na ok. 5 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pilnuj, by rurki się nie spaliły. Następnie ubij śmietankę 30 proc. i przy pomocy rękawa cukierniczego napełnij rurki. To wszystko – prawda, że proste?

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj